De ce mi se umfla picioarele vara?

Actualizat: 26 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vara, cand temperaturile din termometre depasesc confortul termic, este posibil ca mainile sau picioarele sa se umfle, sa le simtim mai grele, iar dincolo de disconfortul general, chiar si cantarul sa ne indice cu pana la 3 kilograme mai mult decat in mod obisnuit.

Deseori, starea de disconfort poate sa semnaleze o problema mult mai grava de sanatate.

Acumularea de lichid in jurul membrelor

Umflarea picioarelor sau a mainilor se intampla atunci cand organismul incearca sa isi reglaze temperatura, iar vasele de sange din membre se dilata si circulatia periferica se intensifica.

Desi pentru unele persoane aceasta problema se poate remedia imediat ce se retrag la temperaturi confortabile, procesul natural de reglare a temperaturii corporale poate influenta acumularea de lichid in jurul membrelor (edem termic).

Persoanele cu sistemul limfatic sau cel venos ineficient, cardiacii, cei cu o greutate corporala peste limita normala sau varstnicii pot sa se confrunte cu umflarea membrelor pentru o durata mai lunga de timp.

In aceasta situatie, organismul este mai putin capabil sa raspunda la infectii sau rani si exista riscul dezvoltarii unei afectiuni mai grave numite limfedem.

Retentia de fluide poate sa apara si la persoanele tinere, cu o greutate normala si o viata activa, dar care sufera de insuficienta venoasa cronica, dereglari hormonale, renale sau blocaj limfatic.

Edemele si sistemul limfatic

Sistemul limfatic reprezinta „canalizarea” organismului prin care sunt eliminate toxinele si deseurile acumulate de-a lungul timpului (aditivi, medicamente, coloranti, pesticide, elemente chimice din produse de curatenie sau de ingrijire personala etc).

Aceasta retea extinsa de vase limfatice si ganglioni (450 in tot organismul) face parte din sistemul imunitar si este complementar sistemului circulator, absoarbe grasimile din tractul digestiv, distruge celulele batrane sau anormale (canceroase) cu ajutorul limfocitelor si ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism prin colectarea excesului de lichid si trimiterea lui inapoi in fluxul sanguin.

Retentia de lichide (edemul) apare atunci cand lichidul nu este indepartat din tesuturi.

Cum stiu ca ma confrunt cu o retentie de fluide sau edem?

Simptomele care anunta instalarea edemului termic sunt usor de identificat, iar recunoasterea primelor semne este esentiala pentru evitarea aparitiei complicatiilor:

Cauze

Cauzele umflarii picioarelor:

Organismul tinde sa fie mai putin eficient in indepartarea lichidului din tesuturi in timpul lunilor de vara, dar edemele pot sa apara sau sa agraveze starea pacientului si din cauza altor factori favorizanti sau probleme de sanatate:

Cum sa previi sau sa ameliorezi umflarea picioarelor vara

Daca te confrunti in mod regulat cu senzatia de picioare grele si umflate, trebuie sa stii ca exista cateva metode rapide pentru a iti redobandi confortul si a te bucura din plin de vara.

Cel mai eficient mod de a evita umflarea picioarelor cauzata de temperaturile crescute este sa nu te expui prea mult timp la soare si sa te retragi in locuri mai racoroase pentru a iti ajuta corpul sa isi mentina o temperatura constanta.

De asemenea, asigura-te ca nu petreci prea mult timp pe scaun sau stand in picioare intr-un singur loc.

Uneori, edemul termic poate fi remediat prin simpla ridicare a picioarelor, purtarea sosetelor de compresie si a incaltamintei confortabile.

Atunci cand calatoresti, incearca sa faci popasuri care sa iti puna sangele in miscare, iar daca parcurgi distante lungi cu avionul, poarta imbracaminte lejera si ridica-te in picioare ori de cate ori ti se permite.

La fel de important este sa abordezi un stil de viata mai activ care contribuie la imbunatatirea circulatiei periferice si cresterea fluxul sanguin.

Pentru a exclude riscul acumularii de fluide in organism, elimina fumatul care are efect vaso-constrictor, alcoolul si urmeaza o dieta saraca in sare si carbohidrati, dar bogata in nutrienti care faciliteaza circulatia sanguina precum peste bogat in omega 3, usturoi, turmeric si ardei iute.

Administrarea de diuretice naturale care sa ajute organismul sa elimine excesul de apa si o detoxifiere a circulatiei limfatice este esentiala pentru a te bucura de confort si a te simti bine in pielea ta in sezonul cald.

Limfanox Drenaj Detox® si Renox Renal Detox® din gama Total Cleanse® de la COSMO PHARM® sunt doua remedii din extracte naturale studiate pentru beneficiile aduse organismului: detoxifierea limfatica, eliminarea retentiei de apa si scaderea in greutate.

Formula naturala a Limfanox Drenaj Detox® cu extracte standardizate 10:1 din Brusture si 4:1 din Sulfina, Papadie, Trifoi-rosu (standardizat la 8% isoflavone), Sarsaparilla, Lipicioasa, Urzica si Dragavei:

Limfanox Drenaj Detox® este un produs natural compatibil cu drenajul limfatic (masaj manual, masaj automatic pentru drenaj limfatic, presoterapie) si recomandat celor care au ganglionii mariti sau extirpati (cancere mamare, colorectale, ginecologice). Sustine volumul normal de limfa la nivelul tesuturilor dupa indepartarea ganglionilor limfatici.

Renox Renal Detox® este un remediu natural obtinut din 11 extracte standardizate 4:1 din plante cu efecte terapeutice indicate in afectiunile cutanate, cu efect antiedematos ((Coada-calului, Strugurii-ursului, Buchu, Papadie, Ienupar, Patrunjel, Paducel, Urzica, Ghimpe, Ghimbir, Matase de porumb).

Ingredientele naturale din Renox Renal Detox®:

Retentia de lichide este o problema comuna de sanatate dar care poate cauza un disconfort major indiferent de sezon. Din fericire, aceste probleme pot fi remediate, facand unele schimbari in stilul de viata si alegand remedii naturale eficiente special create pentru problema cu care va confruntati.

Daca umflarea picioarelor si retentia de apa persista, consultati medicul de specialitate.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Metode de subtiere a picioarelor Ingrijirea picioarelor Masajul picioarelor - un rasfat sanatos Sanatatea picioarelor: cum alegem incaltamintea corect Cum gasim incaltamintea adecvata pentru afectiunile picioarelor? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Afectiuni comune ale picioarelor Picioarele: 18 indicii despre sanatate Sindromul picioarelor nelinistite (sindromul Ekbom) Picioarele umflate: cauze si remedii Metode simple de a scapa de picioarele umflate