Dr. Alexandra Chirea Bocirnea
Medic Primar Dermatolog
Vara profitam la maximum de soare si ne place sa avem o piele bronzata. Insa soarele degradeaza resursele de colagen si elastina iar efectele se vad la nivelul pielii prin aparitia ridurilor si pierderea elasticitatii. Parul isi pierde stralucirea, devenind mai tern, iar unghiile devin mai fragile si in plus se resimt si durerile articulare.
Elastina joaca si ea un rol important pentru oganismul uman fiind o proteina bogata in prolina si glicina si confera pielii elasticitate, prin capacitatea sa de a se alungi de pana la 2 ori, proprietate ce scade odata cu inaintarea in varsta.
La randul sau colagenul reprezinta o familie de proteine inrudite care compun 30% din totalul proteinelor organismului. Confera suport, invelis si rezistenta mecanica, motiv pentru care colagenul se gaseste in: tendoane, ligamente, cornee, dentina, capsula articulara, discuri intervertebrale, pereti vasculari dar si in piele. In intreg organismul se cunosc peste 28 de tipuri de colagen, tipuri notate I, II, III, IV, V, VI, VII etc.
Fibrele de colagen reprezinta 90% din totalitatea fibrelor din derm, fiind responsabile de rezistenta si fermitatea pielii, iar degradarea acestora impacteaza mecanismele importante pielii de imbatranire cronologica si de fotoimbatranire.
Prin urmare, colagenul, elastina si keratina sunt principalele proteine de structura, de ele depinde atat rezistenta si functionarea sistemului osteoarticular si cardiovascular cat si aspectul pielii, parului si unghiilor.
Nivelurile scazute de estrogen, radiatiile ultraviolete, fumatul, somnul insuficient, hormonii de stres, menopauza si fenomenul natural de imbatranire accelereaza si mai mult pierderea de colagen. Organismul uman are in componenta un aminoacid numit homocisteina, care are efect de degradare a colagenului de calitate inferioara, insa odata cu trecerea timpului fibrele de colagen ajung sa fie degradate in proportii mult mai mari.
Cum facem in aceste conditii sa ne mentinem sanatatea si frumusetea? Prin stimularea sintezei de colagen si neutralizarea homocisteinei. Acest efect “2 in 1” este realizat de BioSil prin complexul patentat ch-OSA®, ce contine siliciu sub forma de acid ortosilicic stabilizat pe colina. Peste 25 de ani de studii clinice au demonstrat ca ch-OSA® activeaza caile naturale de productie a colagenului in organism si protejeaza colagenul existent impotriva degradarii.
Prin administrarea lui Biosil ch-OSA®, s-au obtinut urmatoarele rezultate demonstrate prin studii clinic randomizate, dublu-orb, controlate-placebo:
Pentru a obtine rezultate vizibile, Biosil se administreaza timp de 5-6 luni pentru imbunatatirea aspectului si sanatatii pielii, unghiilor si parului si minimum un an pentru oase si articulatii. Fiind un generator avansat de colagen, acidul ortosilicic se recomanda inclusiv dupa interventiile de chirurgie estetica, dar si in tratamentele dermatologice daca ne dorim o piele tanara si frumoasa.
In concluzie, un aport mare de colagen in dieta nu garanteaza fixarea sau sinteza lui la nivelul pielii, oaselor si articulatiilor. Spre deosebire de suplimentele cu colagen, Biosil nu contine colagen ci activeaza enzimele cheie implicate in sinteza interna de colagen, proprie organismului si protejeaza colagenul existent impotriva degradarii prin neutralizarea homocisteinei. In plus are efect “bond-building”, intareste si protejeaza legaturile de cheratina pentru a creste rezistenta parului si unghiilor.
Primele rezultate apar dupa 3 luni de utilizare. Se administreaza o capsula de 2 ori/zi, sau 5 picaturi de 2 ori/zi, daca preferati forma lichida.
Fabricat in Belgia, Biosil este vegan, fara OMG, fara gluten si alergeni, fara soia si lactoza si indeplineste cele mai inalte standarde internationale.
Biosil prin complexul patentat ch-OSA® are un inalt profil de siguranta si se poate administra in timpul sarcinii si alaptarii, atata timp cat se respecta dozele recomandate.
Este important sa mentinem in control sanatatea fibrelor de colagen pentru ca productia de colagen scade cu 1% pe an incepand cu varsta de 21 de ani, iar in medie, se pierde 8-9% din densitatea minerala osoasa (DMO) si 7% din elasticitatea si grosimea pielii la fiecare10 ani.
Dupa menopauza se reduc celulele generatoare de colagen (fibroblastele), se inregistreaza niveluri scazute de estrogen conducand la o productie mai mica de colagen si elastina si creste nivelul homocisteinei care este un aminoacid anti-colagen.
Expunerea la vant si frig, temperaturile joase si umiditatea scazuta duc la afectarea barierei cutanate cu deshidratarea pielii si aparitia eritemului, uscaciunii si descuamarii cutanate. Pentru a mentine pielea sanatoasa trebuie sa ne adaptam rutina de ingrijire conform tipului de ten si anotimpului.
In sezonul rece pielea devine uscata deoarece nu transpiram ca vara, iar glandele sebacee nu secreta la fel de mult sebum, de aceea este recomandat ca in perioada iernii, sa folosim un produs de spalare bland, ce curata dar in acelasi timp hidrateaza si protejeaza pielea. Pentru demachiere este recomandat sa folosim lapte demachiant in defavoarea apei micelare pentru un plus de hidratare.
In sezonul rece o rutina benefica are la baza utilizarea unei creme hidratante potrivita tipului de ten normal, mixt, gras sau uscat. Cremele hidratante utilizate trebuie sa fie non-comedogene si pot contine acid hialuronic sau ceramide.
Iarna putem sa folosim si creme cu retinol, vitamina C, sau creme ce contin acizi pentru depigmentare sau luminozitate. Anotimpul rece este optim si pentru tratamentele anti-aging de tip peeling, microneedling, dermabraziune si laser.
Nu trebuie sa uitam nici de pielea de la nivelul buzelor in anotimpul rece. Pielea de la acest nivel este foarte subtire si se deshidrateaza mai repede in comparatie cu pielea de la nivelul fetei. Buzele devin uscate si exfoliate in anotimpul rece, dar exista in farmacie balsamuri de buze hidratante, reparatorii dar si balsamuri de buze cu SPF (factor de protectie solar). Se recomanda utilizarea constanta de 3-4 ori pe zi si evitarea umezirii frecvente a buzelor.
Si pielea mainilor este frecvent afectata, fiind expusa permanent la frig si vant. In sezonul rece multe persoane dezvolta eczema mainii care se manifesta prin xeroza cutanata asociata cu eritem si fisuri dureroase. Pentru a preveni aceste manifestari se recomanda protejarea mainilor prin utilizarea unei creme hidratante si reparatorii dar si purtarea manusilor. De asemenea, se recomanda evitarea sapunurilor ce contin parfum si coloranti si spalatul excesiv pe maini cu apa fierbinte.
Crema cu protectie solara este necesara si in sezonul rece. Aceasta trebuie aplicata pe tot parcursul anului indiferent de anotimp. Radiatiile UV trec prin nori si sunt reflectate si de zapada, de aceea este important sa ne protejam si la munte cand stam afara sau cand practicam sporturi de iarna. Se recomanda utilizarea unui produs cu SPF 50 (ce asigura protectie atat UVA cat si UVB). Crema cu protectie solara trebuie aplicata cu 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicata la fiecare 2-3h pe zonele fotoexpuse. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea unei creme cu SPF de cel putin 30 pentru a peveni imbatranirea pielii, arsurile solare si cancerul de piele.
Alimentatia este foarte importanta si in special consumul de alimente care au proprietati benefice asupra pielii, precum fructele si legumele proaspete. Este recomandat sa evitam consumul excesiv de alcool si cafea deoarece conduc la deshidratare si imbatranirea prematura a pielii. Sanatatea pielii vine si din interior si de aceea un rol foarte important il au suplimentele alimentare de tipul BioSil sau cele pe baza de acizi grasi Omega-3 si vitamina D cum este Moller’s.
Administrarea de acizi grasi Omega-3 este deosebit de importanta pentru sanatatea pielii, mai ales in sezonul rece. Omega-3 ajuta la mentinerea integritatii barierei lipidice a pielii, ceea ce este esential pentru prevenirea xerozei cutanate. ”In sezonul rece, cand aerul este mai uscat si temperaturile sunt scazute, pielea poate fi afectata negativ.
Suplimentele cu Omega-3, cum ar fi uleiul de peste, sunt esentiale pentru mentinerea pielii hidratate. Ele ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea texturii pielii, prevenind uscaciunea si iritatia. Omega-3 poate ajuta la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii. Acest lucru este deosebit de important iarna, cand pielea poate deveni mai uscata si mai predispusa la eczema. Suplimentele cu Omega-3 pot fi o optiune, dar este important sa consultati medicul inainte de a incepe orice regim de suplimentare, pentru a asigura dozarea optima si compatibilitatea cu alte afectiuni medicale sau medicamente”, sustine doamna Doctor Alexandra Chirea Bocirnea, medic primar dermatolog.
La randul ei si vitamina D joaca un rol esential in sanatatea pielii, iar importanta ei devine si mai evidenta in lunile de iarna. ”In timpul iernii, expunerea redusa la soare poate duce la scaderea nivelului de vitamina D. Aceasta vitamina este importanta pentru sanatatea pielii, ajutand la dezvoltarea celulelor si repararea acestora. Este importanta pentru mentinerea barierei pielii si poate ajuta la reducerea inflamatiei. Un nivel adecvat de vitamina D este asociat cu o piele mai sanatoasa si poate contribui la prevenirea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Mai multe studii au aratat ca vitamina D, prin diferite mecanisme, inclusiv imunomodularea, poate atenua simptomele dermatitei atopice. Vitamina D joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar. In timpul iernii, este important sa acordam o atentie speciala nivelului de vitamina D, fie prin dieta, fie prin suplimente, pentru a sustine sanatatea pielii. Pielea reprezinta sursa acestei vitamine, iar vitamina D are un puternic impact in ceea ce priveste sanatatea pielii, deficitul fiind incriminat in numeroase afectiuni dermatologice. Ar trebui dozat nivelul seric al vitaminei D si suplimentarea acesteia in cazul deficitului, urmarind preventia anumitor afectiuni in care este implicat deficitul vitaminei D”, completeaza doamna Doctor Alexandra Chirea Bocirnea, medic primar dermatolog.
Este important si necesar sa apelam la medicul dermatolog pentru orice problema a pielii sau daca dorim o rutina specifica tipului de piele si anotimpului.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.