Ce este colagenul si ce rol are in dermatoestetica?

Actualizat: 28 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr Alexandra Radu Filculescu
Consultant medical:

Dr Alexandra Radu Filculescu
Medic Specialist Dermatologie

Colagenul este o substanta proteica prezenta in sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, articulatii, piele si vase de sange. Fiind principalul component al tesutului conjunctiv, colagenul este cea mai raspandita proteina din corpul uman, reprezentand aproximativ 25% pana la 35% din cantitatea totala de proteine.

Exista 28 de tipuri diferite de colagen, cu structuri si functii variate, insa principala lor caracteristica este ca toate sunt puternice si flexibile. Cele mai comune tipuri sunt I, II, III si IV. Tipul I este cel mai flexibil si este secretat de piele, tendoane si oase. Tipul II este regasit in cartilaje. Tipul III in piele si vasele de sange, iar tipul IV in tesuturile membranoase.

Colagenul este produs in mod natural in organismul uman, insa incepand cu varsta de 20 de ani productia de colagen a organismului scade cu 1% pe an, iar rezultatele degradarii fibrelor de colagen sunt mai vizibile dupa varsta de 30 de ani. In plus, conform Academiei Americane de Dermatologie femeile pierd 30% din colagenul pielii in primi 5 ani de la menopauza.

Factorii externi care deterioreaza structurile de colagen sunt:
-Fumatul
-Consumul excesiv de zaharuri si alcool
-Expunerea la soare
-Expunerea la poluare
-Somn insuficient
-Sedentarismul
-Dieta neechilibrata

Colagenul si pielea

Colagenul este componenta principala a dermului, cel care confera elasticitate si flexibilitate. Cu beneficii in mentinerea structurii calitative si a elasticitatii pielii, dar si cu rol activ in tonifierea acesteia, colagenul are proprietati hidratante si impiedica aparitia ridurilor sau chiar le diminueaza pe cele deja existente, previne celulita si vergeturile si ajuta la cicatrizarea rapida a leziunilor de la nivelul dermului. De asemenea intareste firul de par determinand rezistenta acestuia la mecanismele de rupere.

Alimentele care stimuleaza productia naturala de colagen

In ceea ce priveste surse de colagen sunt alimente care pot stimula productia acestuia. Pestele se afla in topul alimentelor, datorita continutului de acizi grasi Omega 3.

Urmat de proteinele de origine animala. Iar un rol similar il au nucile, alunele si semintele.

Citricele, merele si legumele verzi stimuleaza absorbtia suplimentelor si productia naturala de colagen, datorita continutului de vitamina C. Acelasi lucru se poate spune si despre morcovi si cartofi dulci, datorita continutului de vitamina A. Legumele rosii, precum sfecla, ardeii rosii sau rosiile cuprind antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire si lupta impotriva efectelor produse de radiatiile solare.

Suplimentele cu/ pe baza de colagen

Colagenul exogen, respectiv cremele si suplimentele alimentare cu colagen sunt recomandate pentru pielea uscata si pentru pielea matura, pentru ca ii poate conferi luminozitate.

Exista mai multe tipuri de colagen sub forma de suplimente: lichid (hidrolizat), pudra sau capsule. Colagenul hidrolizat are absorbtie intestinala rapida, indiferent de forma administrata, insa trebuie sa tinem cont de tipul de colagen pe care acesta il contine.

Cremele care contin colagen pot fi folosite concomitent cu aceste suplimente pentru ca au un efect de hidratare a dermului, insa trebuie stiut ca cea mai buna absorbtie a acestei proteine se realizeaza prin ingerare.

De asemenea, trebuie sa luam in considerare faptul ca atunci cand suplimentam dieta cu suplimente care contin sau sunt pe baza de colagen, organismul le identifica ca pe orice alta sursa de proteine. Colagenul ingerat ca supliment este descompus ca orice proteina in fragmente de aminoacizi. Ulterior, din acesti aminoacizi se vor sintetiza proteine noi, in functie de nevoile de moment ale organismului. Chiar daca luam colagen sub forma de supliment ca sa amelioram pielea sau articulatiile, corpul nostru poate are nevoie de aminoacizi pentru alte prioritati: sinteza de hormoni, innoirea celulelor din mucoasa digestiva, productie de anticorpi sau alte procese.

Ce ne trebuie este un catalizator pentru aceasta reactie, un element care sa stimuleze productia interna de colagen a organismului, sa stimulam mecanismele naturale de productie si sa protejam colagenul existent impotriva degradarii. Cine este el? Acidul ortosilic stabilizat pe colina.

BioSil cu complexul patentat ch-OSA® (acid ortosilicic stabilizat pe colina) este un activator al sintezei proprii de colagen, cu amprenta personala de ADN. Acidul ortosilicic stabilizat pe colina joaca un rol important in eliberarea de siliciu catre celulele corpului. BioSil pastreaza rezervele de tinerete ale pielii, stimuland productia proprie de colagen, elastina si cheratina, prin activarea fibroblastelor pielii si osteoblastelor oaselor. In plus, protejeaza fibrele de colagen deja existente impotriva ruperii.

Pentru pastrarea si stimularea fibrelor sanatoase de colagen recomand in primul rand reducerea factorilor externi ce duc la carente de colagen: expunerea la radiatiile solare fara portectie, numar suficient de ore de somn, o dieta bazata pe alimente bogate in zaharuri si eliminarea fumatului. In al doilea rand utilizarea suplimentelor generatoare de colagen cu rol de protectie a resurselor existente cum este BioSil - stimulatorul propriului colagen.

Toate acestea ca partea dintr-o schema de tratament personalizata pentru fiecare pacient in care sa fie incluse proceduri estetice si tratamente dermatologice menite sa confere echilibru intre frumusete si sanatate: laser CO2, mezoterapie, PRP, radiofrecventa sau injectari cu acid hialuronic.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate Regimul alimentar in bolile de ficat Cerumenul sau dopul de ceara din urechi Surse vegetale de fier Explorarea corpului uman Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Semne care arata existenta problemelor cu fierea Bolile de colagen vasculare Biostimulatoarele de colagen - cele mai noi tehnici anti-imbatranire Celulele stem si incontinenta urinara Proceduri de umplere a ridurilor