Abia asteptam sa gustam din preparatele traditionale specifice mesei de Craciun, dar consumul unei mese copioase poate afecta somnul, greutatea si organele participante in procesul de digestie atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Anul acesta trebuie sa fim mai cumpatati ca oricand si sa evitam pe cat posibil o urgenta medicala ca urmare a unui abuz culinar.
Nutritionistii ne atentioneaza ca dureaza aproximativ 20 de minute pana cand creierul trimite un semnal catre stomac pentru a semnala senzatia de satietate. Excesul alimentar apare atunci cand continuam sa mancam dupa ce senzatia de satietate s-a instalat.
Supraalimentarea ne afecteaza organismul prin cresterea in greutate, iar excesul de greutate creste riscul de boli cardiovasculare, osteoarticulare si chiar de cancer.
Afla ce se intampla cu organismul nostru atunci cand mancam in exces.
Cum ne afecteaza abuzul alimentar:
1. Excesul alimentar determina ca stomacul sa se extinda pentru a se adapta la o cantitate mai mare de alimente decat cu ce este obisnuit. Stomacul supradimensionat impinge impotriva altor organe, dand o senzatie de disconfort, de oboseala, lentoare si somnolenta.
2. Un abuz alimentar necesita ca organismul sa lucreze mai intens pentru a secreta hormoni si enzime suplimentare necesare in descompunerea alimentelor.
3. Pentru a descompune alimentele, stomacul produce acid clorhidric, care, secretat in exces, cauzeaza arsuri la stomac. Cel mai greu de digerat sunt alimentele bogate in grasimi, de aceea acestea provoaca cel mai des senzatia de arsuri la stomac.
4. Atunci cand metabolismul incearca sa accelereze procesul de ardere a caloriilor suplimentare, este posibil sa ne confruntam cu o crestere brusca a temperaturii corpului, cu transpiratii sau senzatie temporara de ameteala.
5. Cand mancam, organismul foloseste unele dintre caloriile pe care le ingeram pentru energie imediata, iar restul sunt depozitate sub forma de grasime. Consumul neechilibrat de mai multe calorii decat sunt necesare pentru ardere duce la supraponderalitate sau obezitate.
6. Organismul nostru secreta o cantitate limitata de enzime digestive, iar cu cat este mai mare cantitatea de alimente pe care o consumam, cu atat digestia este mai lenta, iar alimentele raman in stomac pentru o mai lunga perioada de timp, crescand riscul ca toate caloriile ingerate sa se tranforme direct in grasime.
7. Excesul culinar afecteaza chiar si somnul, influentand cresterea si scaderea nivelului de hormon al somnului si al foamei pe parcursul zilei.
Cum sa evitam pericolul excesului alimentar:
1. Mancati in timpul zilei si acordati o atentie sporita portiilor, servind mesele dintr-o farfurie mai mica.
2. Evitati alimentele procesate care pot fi usor consumate in exces.
3. Consumati fructe si legume. Acestea ofera o multime de fibre si prelungesc senzatia de satietate.
4. Evitati sa acordati atentie altor elemente care pot perturba masa: televizor, computer, telefon.
5. Mancati incet, va va ajuta sa ajungeti mai repede la starea de satietate.
6. Mentineti un program pentru mesele principale ale zilei.
7. Evitati pe cat se poate carbohidratii rafinati.
8. O friptura de porc cu cartofi prajiti sau o salata de fructe cu frisca sunt delicioase, dar aceste combinatii alimentare pot sa afecteze digestia. Evitati consumul de carbohidrati alaturi de proteine, sau fructe cu lactate.
9. Consumati alimente care sa ajute in procesul de digestie: iaurt, kefir, mere, ananas sau papaya.
10. Consumati suplimente alimentare care sa usureze digestia, iar un plus de enzime digestive poate sa reprezinte cea mai buna solutie in eliminarea senzatiilor neplacute cauzate de o digestie ingreunata.
CosmEnzime de la COSMO PHARM este un supliment alimentar obtinut dintr-un amestec de 7 enzime naturale ce contribuie la o digestie usoara si la eliminarea toxinelor, fara reactii neplacute.
Bucura-te de sarbatori si de mesele copioase, fara sa suferi de arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, crampe, balonare, diaree sau constipatie!
COSMO PHARM iti aduce Sanatate din Natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.