Efectele sexului asupra organismului

Actualizat: 13 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Desi organele genitale sunt considerate a fi elementele cheie atunci cand vine vorba despre sex, senzatiile de placere implica multe alte parti ale corpului. Astfel, senzatia de bine experimentata in timpul sexului depinde in mare masura de creier, deoarece acesta elibereaza hormonii care sustin placerea sexuala si interpreteaza stimularea ca fiind o activitate placuta.

Fazele excitatiei

In anii '60, cercetatorii William Masters si Virginia Johnson au identificat patru faze distincte ale excitatiei sexuale, fiecare avand efecte unice asupra organismului. Cercetarile lor au dus la utilizarea comuna a acestor patru categorii pentru a explica raspunsul sexual:

Excitarea sau dorinta

In faza de excitare sau de dorinta, tesuturile de la nivelul penisului, vaginului, pelvisului, vulvei si clitorisului se umplu cu sange, crescand sensibilitatea nervilor din aceste zone ale corpului. De asemenea, acest flux de sange creeaza un fluid numit transsudat, acesta avand rolul de a lubrifia vaginul.

Tot in aceasta faza, muschii din tot corpul incep sa se contracte. Unele persoane pot respira mai rapid sau dezvolta inrosirea pielii ca urmare a fluxului sanguin crescut.

Faza de platou

In timpul fazei de platou, excitatia unei persoane continua sa se intensifice. Vaginul, penisul si clitorisul devin mai sensibile. O persoana poate experimenta variatii de sensibilitate si excitare in aceasta perioada. Excitatia si interesul pentru actul sexual pot sa scada, sa se intensifice si apoi sa scada din nou.

Faza de orgasm

Cu stimulare optima si o stare mentala potrivita, o persoana poate avea un orgasm.

Atat barbatii, cat si femeile se confrunta cu contractii musculare intense in timpul orgasmului. Barbatii prezinta aceste contractii la nivelul penisului, rectului si pelvisului, in timp ce femeile le experimenteaza in vagin, uter si rect. Unele persoane pot experimenta contractia musculara la nivelul intregului corp.

Faza de rezolutie

Dupa orgasm, muschii se relaxeaza, iar corpul revine lent la starea sa de dinainte de excitare. Acest proces este diferit pentru barbati si femei. Desi majoritatea barbatilor nu pot avea orgasm imediat dupa ejaculare, femeile pot avea orgasme multiple.
In faza de rezolutie, majoritatea barbatilor si multe dintre femei au o perioada refractara. In acest timp, persoana in cauza nu va raspunde la stimularea sexuala.

Efectele sexului asupra creierului

Pentru ca sexul sa fie simtit ca o activitate placuta, creierul trebuie sa interpreteze senzatiile sexuale ca fiind placute. Nervii din zonele sexuale ale corpului transmit semnale specifice creierului, iar acesta le foloseste pentru a crea diferite senzatii sexuale. Neurotransmitatorii joaca roluri foarte importante, deoarece sunt mesageri chimici care ajuta creierul sa comunice cu alte zone ale corpului.

Mai multi neurotransmitatori intra in producerea senzatiei de placere ce se asociaza cu sexul. Acestia includ:

- Prolactina – nivelurile de prolactina cresc imediat dupa orgasm. Acest hormon ar putea fi corelat cu raspunsul sexual redus, ceea ce poate explica perioada refractara;
- Dopamina – este un hormon legat de motivatie si recompensa. De asemenea, ajuta la cresterea excitatiei sexuale, iar corpul are o productie crescuta in faza de excitare;
- Oxitocina – este cunoscuta si sub numele de hormon al dragostei, promovand sentimentele de intimitate si apropiere. Corpul elibereaza acest hormon dupa orgasm;
- Serotonina – sustine sentimentele de bunastare si fericire. Este secretata in timpul fazei de excitatie;
- Noradrenalina – realizeaza vasodilatatia si vasoconstrictia vaselor de sange, facand organele genitale mai sensibile. Organismul elibereaza acest hormon in timpul stimularii sexuale.

Motive pentru care sexul poate fi considerat neplacut

Sexul nu este placut pentru toata lumea. Unele persoane simt durere in timpul actului sexual, acest lucru fiind mult mai raspandit la femei. Se estimeaza ca aproximativ 75% dintre femei experimenteaza durerea in timpul actului sexual la un moment dat in timpul vietii.

Cateva motive frecvente ce pot duce la dispareunie in cazul femeilor sunt reprezentate de:
- Vulvodinie – este o afectiune cronica ce produce mancarime, senzatie de arsura si durere in timpul si dupa actul sexual;
- Infectii vaginale;
- Leziuni musculare pelvine;
- Modificari hormonale – pot provoca uscaciune si durere vaginala.

Barbatii pot suferi dureri in timpul sexului din cauza mai multor factori, precum:
- Anomalii structurale la nivelul penisului, precum fimoza;
- Infectii;
- Afectiuni ale prostatei, precum prostatita.

Unele persoane, considerate asexuale, nu isi doresc sa faca sex sau sa experimenteze placerea asociata. Dorinta sexuala este nula la aceste persoane. De asemenea, persoanele demisexuale pot experimenta placere sexuala doar in contexte limitate, cum ar fi atunci cand se simt indragostite.

Alti factori care pot influenta placerea sexuala, indiferent de orientarea sexuala, includ:
- Lubrifierea insuficienta, ceea ce poate duce la durere;
- Istoricul de traume sau abuzuri, acestea putand face ca sexul sa para amenintator sau dureros;
- Lipsa de excitare;
- Plictiseala;
- Interactionarea sexuala deficitara;
- Infectiile cu transmitere sexuala.

Vizita la medic

Medicul trebuie anuntat imediat atunci cand:
- Durerile persista sau se agraveaza;
- Strategiile de gestionare, precum utilizarea lubrifiantilor sau schimbarea pozitiilor sexuale, nu functioneaza, iar durerea persista;
- Dispareunia se asociaza cu alte simptome, precum durerile la urinare sau sangerarea;
- Durerea survine dupa o vatamare, nastere sau procedura medicala.

Trebuie cunoscut faptul ca sexul nu trebuie sa doara si exista aproape intotdeauna solutii pentru a diminua durerea si disconfortul. Apelarea la specialisti poate ajuta la diagnosticarea si tratarea problemelor existente.

Bibliografie:
Faught, B. M. (n.d.). Assessment and management of female sexual dysfunction.https://npwomenshealthcare.com/assessment-and-management-vol1-no1/
Frederick, D. A., et al. (2018). Differences in orgasm frequency among gay, lesbian, bisexual, and heterosexual men and women in a U.S. national sample [Abstract].https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28213723
How do I have good sex? (n.d.).https://www.plannedparenthood.org/learn/sex-and-relationships/sex/how-do-i-have-good-sex
What is asexuality? (n.d.).http://www.whatisasexuality.com/intro/
When sex is painful. (2017).https://www.acog.org/-/media/For-Patients/faq020.pdf
Why does sex feel good? (n.d.).https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/why-does-sex-feel-good


Citeste si despre:

Tu bei suficienta apa? Importanta consumului de apa asupra organismului Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii Efectele vitaminei C asupra organismului Afla ce efecte benefice are asupra corpului activitatea sexuala la inceputul zilei Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Sexul: care e problema? Apetitul sexual: diferentele intre sexe Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala