O fetita de sase luni s-a nascut fara o mana dupa ce medicii au dat asigurari ca nu sunt probleme

Publicat: 21 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Parintii unei fetite de sase luni din Bucuresti ii acuza pe medicii care au urmarit evolutia sarcinii pentru faptul ca fiica lor s-a nascut fara jumatate din antebratul drept si fara mana dreapta, dupa ce s-au facut aproape zece ecografii, iar doctorii nu au observat nimic in neregula.

"Prima data cand am aflat de problema fetitei noastre (Ioana Maria - n.r.) a fost la nastere, cand si medicul a fost la fel de surprins ca si noi. Dupa cate ecografii s-au facut in cele noua luni de sarcina, medicii nu au observat ca fetitei ii lipseste o parte atat de mare din mana dreapta. Cand am efectuat ecografia morfo-fetala, la aproximativ sase luni de sarcina, in care au fost masurate si comparate toate segmentele corpului, medicul a scris clar pe fisa ca totul este in regula", povesteste tatal micutei, Iulian Mihai.

Prima explicatie pe care au primit-o parintii Ioanei a venit de la neonatolog, care, desi nu a efectuat nicio investigatie medicala, a afirmat ca malformatia are o cauza genetica. "Mi s-a spus ca genele noastre, ale mele si ale sotiei, sunt de vina si ca toti copiii nostri vor avea malformatia asta. Insa testul genetic pe care l-am facut ulterior a infirmat ipoteza unei cauze genetice", precizeaza tatal Ioanei.

Pentru a afla care a fost cauza anomaliei cu care s-a nascut copilul lor, parintii au cerut lamuriri mai multor specialisti, inclusiv din strainatate, din Australia si din SUA. Potrivit lui Iulian Mihai, medicii din strainatate au concluzionat, in unanimitate, ca a fost vorba despre o banda amniotica "infasurata" pe mana fatului, care a oprit dezvoltarea acesteia si a dus, inaintea lunii a patra de sarcina, la amputare. "Specialistii straini mi-au spus ca, daca amputarea s-ar fi produs dupa patru luni, trauma fizica generata astfel ar fi dus la deces. Daca ar fi fost depistata la timp, problema putea fi rezolvata, printr-o operatie intrauterina de eliberare a manii", adauga Iulian Mihai.

Medicul care a monitorizat sarcina, pe tot parcursul ei, a fost dr. Marcel Moisa, specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Panait Sarbu" din Capitala. El a facut si ultima ecografie, cu o saptamana inainte de nastere. Dr. Moisa sustine concluziile primite de tatal Ioanei de la medicii din strainatate, insa considera ca nu a fost datoria lui sa urmareasca evolutia morfologica a fatului, altfel spus integritatea fizica a acestuia. "Ca sa fi putut observa, din timp, ca mana este prinsa cu banda amniotica, inainte sa se produca amputarea, si chiar dupa aceea, ar fi trebuit sa stau o jumatate de ora la o ecografie si sa ma las de operatii, ca nu mai aveam timp pentru ele", sustine medicul.

Potrivit dr. Moisa, cel care ar fi trebuit sa observe problema Ioanei era medicul care a efectuat ecografia morfo-fetala (3D), respectiv dr. Valentin Varlas, de la Spitalul Filantropia. "Atata timp cat s-a facut ecografia morfo-fetala si nu s-a vazut nimic, eu n-am ce sa fac. Treaba mea nu e sa masor oasele, ci sa vad daca bate inima", a adaugat dr. Moisa.

Doctorul Valentin Varlas sustine ca nu se poate stabili cu certitudine in ce luna de sarcina banda amniotica a prins mana fatului. El nu exclude insa posibilitatea ca banda amniotica sa fi fost prinsa in jurul mainii fatului in momentul in care s-a facut ecografia morfo-fetala. "La ecografia pe care am facut-o, sunt sigur 99% ca fatul avea toate segmentele osoase in regula, inclusiv mana dreapta. De la momentul in care banda amniotica incepe sa stranga mana si pana in momentul amputatiei, pot trece si luni de zile. Este posibil ca atunci cand am facut ecografia, banda sa fi fost prinsa de cateva zile sau saptamani, si totusi, din punct de vedere morfologic, sa nu se fi produs inca nici o schimbare", a explicat dr. Varlas.

Tatal fetitei sustine ca explicatia medicului de la Spitalul Filantropia contrazice ceea ce sustin medicii din strainatate care au studiat cazul Ioanei. "Ei au spus clar ca fetita nu ar fi supravietuit daca amputatia s-ar fi produs dupa patru luni. Mi-e greu sa cred ca ar fi trait in cazul in care amputarea s-a produs dupa sase luni, daca ar fi sa iau in calcul explicatiile medicului Varlas", a mai spus Iulian Mihai.

Parintii Ioanei sunt hotarati sa sesizeze Colegiul Medicilor si sa faca toate demersurile pentru ca medicii vinovati de ceea ce s-a intamplat cu fiica lor sa fie pedepsiti. "Nu pot sa accept ca motivul pentru care fiica mea nu are o mana este acela ca medicul care a urmarit sarcina nu are chef sa stea o jumatate de ora sa se uite la o ecografie, desi am fost la cabinetul lui particular si l-am platit sa-si faca meseria", a concluzionat tatal fetitei de sase luni.


Citeste si despre:

Hepatita B – simptome, cauze, tratament si preventie Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Hepatitele Remediile florale Bach - Indeplinirea dorintei de a avea copii Tartrul si detartrajul Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita Dinti patati? Iata ce alimente si bauturi ar trebui evitate De ce recidiveaza infectiile urinare? Impactul emotional al Sindromului de oboseala cronica Vulvodinia Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)