Ce este restrictia de crestere intrauterina, cum afecteaza sarcina si cum se poate preveni? Specialistul Euromaterna ne raspunde.

Publicat: 18 Aprilie 2016

Restrictia de crestere intrauterina (RCIU) se refera la incapacitatea fatului de a ajunge la potentialul sau maxim de crestere determinat genetic.

Este un diagnostic care alarmeaza viitorii parinti si care necesita o monitorizare a sarcinii mult mai atenta.

Care sunt cauzele?

Printre factorii materni cei mai intalniti se numara: fumatul, hipertensiunea arteriala cronica sau asociata sarcinii, bolile autoimune, malformatiile uterine, diferitele forme de trombofilie, malnutritia, consumul de droguri.

De multe ori, placenta este cea care sufera, ceea ce va duce la scaderea aportului de oxigen si nutrienti necesari cresterii normale a bebelusului. Acest fenomen se poate intalni si in anomalii morfologice ale placentei sau in localizari patologice (cum ar fi placenta praevia), in anomalii ale cordonului, in sarcinile multiple si complicatiile acestora.

De asemenea, o restrictie de crestere aparuta la varste mai mici ale sarcinii poate fi legata de boli genetice ale fatului (sindrom Down, trisomie 13, trisomie 18, etc.), defecte anatomice multiple fetale, sau infectii virale sau parazitare.

Poate RCIU sa afecteze sanatatea copilului meu?

Raspunsul este da, deoarece exista un risc crescut de complicatii, atat pe parcursul sarcinii, cat si la nastere si in perioada imediat urmatoare. Riscul este direct proportional cu factorul determinant, cu gravitatea restrictiei si cu momentul debutului acesteia.

Acesti copii prezinta un grad crescut de risc de moarte intrauterina, de aceea, indicatiile medicului dumneavoastra curant trebuie respectate cu strictete.

Deoarece exista un grad de suferinta cronica prin lipsa de oxigen in uter, nasterea prin operatie cezariana este foarte frecventa in aceste cazuri, pentru ca bebelusii nu pot suporta stresul din travaliu.

Dupa nastere, de multe ori, necesita ingrijiri speciale din partea specialistilor neonatologi, punand probleme de adaptare prin dificultatea mentinerii temperaturii corporale, au rezistenta scazuta la infectii, nivele scazute ale glicemiei, etc.

Cum se monitorizeaza RCIU?

Monitorizarea se face prin ecografii seriate detailate care vor cuprinde informatii legate de anatomia fatului, starea placentei, starea lichidului amniotic, studiul Doppler al arterelor ombilicale si arterei cerebrale medii (obligatoriu).

Medicul dumneavoastra curant va stabili frecventa controalelor periodice si va asocia ecografiilor inregistrari continue ale miscarilor fetale (test no-stress), alcatuind un scor pe baza asa-numitului profil biofizic fetal.

In functie de acest scor se va decide momentul nasterii. De asemenea, se poate decide efectuarea unei amniocenteze (in caz de suspiciune majora de anomalie cromozomiala), a profilului TORCH, a pofilului trombofilic, a curbei de crestere a valorilor tensiunii arteriale, etc.

Viitoarea mamica va supraveghea acasa miscarile bebelusului, modificarea acestora trebuie relatate rapid medicului curant.

Se poate preveni RCIU?

Da, de foarte multe ori. Daca ati fost diagnosticata cu RCIU, este foarte important sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

1. Pentru a reduce la minim riscul aparitiei acestei patologii, este obligatoriu sa renuntati la fumat sau consumul de droguri inainte de a ramane insarcinata, sau imediat dupa ce ati aflat ca asteptati un bebe.

2. Alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in factori nutritivi, alaturi de o buna hidratare. Este strict interzis sa urmati cure de slabire in sarcina, iar consumul de vitamine sub forma de pilule nu imbunatateste cresterea bebelusului dumneavoastra.

3. Administrarea de aspirina (Aspenter) va fi facuta strict la indicatia medicului curant sau a medicului hematolog, deoarece poate duce la accidente grave pentru fat (hemoragii cerebrale).

4. Activitatea fizica (plimbari, sport) usoara sau moderata este indicata. Odihna stricta la pas nu ajuta in caz de RCIU, de multe ori poate fi daunatoare prin cresterea riscului de tromboze (cheaguri de sange), in special daca suferiti de trombofilie, hipertensiune sau diabet.

5. Luarea in evidenta unui specialist obstetrician cat mai precoce in sarcina (5-6 saptamani) este utila pentru monitorizarea completa si corecta a cresterii fetale si pentru depistarea cat mai rapida a factorilor de risc si a aparitiei RCIU.

6. Daca suferiti de boli cronice (hipertensiune, diabet, trombofilie, hipotiroidie, etc.), efectuati un consult prenatal la medicul specialist care va trateaza aceste boli, pentru a discuta modalitatile de tratament in sarcina si pentru a va asigura ca evolutia bolii este controlata.

7. In caz de diagnosticare a RCIU, urmati cu strictete planul de monitorizare si/sau tratament propus de medicul curant sau de specialistul in medicina materno-fetala, astfel incat sa va puteti bucura de un mult dorit bebe sanatos.

Dr. Stefanescu Coralia
Medic Primar Obstetrica – Ginecologie
Medic Coordonator Departament Medicina Materno - Fetala
Spital Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta


Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Citeste si despre:

MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19 La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze? Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti Suferi de alergii? Iata cateva antihistaminice naturale Dr. Alina Oprescu, cardiolog pediatru: Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) poate aparea la copii si la 2-3 luni dupa infectia cu COVID-19 MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?