Lentilele de contact – o alternativa sanatoasa la ochelari

Actualizat: 23 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In perioada 2006 – 2008 compania CIBA Vision a alocat resurse importante realizarii unor studii dedicate tinerilor care au nevoie de corectia vederii. Si in Romania, “un numar relativ mare de copii sunt diagnosticati de la an la an cu diferite vicii de refractie” (dr. in stiinte medicale Ligia Onisim, medic primar oftalmolog). Viciile de refractie constau in distorsiuni ale imaginilor receptionate la nivelul retinei. Corectia se poate face cu ajutorul ochelarilor care “trebuie purtati permanent”, prin intermediul lentilelor de contact sau chirurgical. In cazul viciilor de refractie mari (diferenta mare de dioptrii intre cei doi ochi), solutia cea mai adecvata o reprezinta lentilele de contact.

Specialistii au avut unele retineri in a prescrie lentile de contact copiilor, dar cercetarile de ultima ora dovedesc ca NU exista contraindicatii din punct de vedere medical, iar noile tehnologii au permis realizarea unor produse ale caror principale atu-uri sunt: calitatea, siguranta si confortul pentru purtatori.

Potrivit unui studiu realizat in Polonia in iulie 2008, s-a constatat ca in etapa de varsta 11-20 ani se manifesta in cel mai mare procent primele probleme de vedere; cele mai multe situatii in care au fost depistate: la scoala (citit de pe tabla) si in cadrul unor screening-uri.

Lentilele de contact imbunatatesc considerabil calitatea vietii tinerilor prin modul in care isi percep imaginea, in care percep practicarea sporturilor si performanta in activitatile sportive, precum si satisfactia generala privind vederea.

Intr-o etapa din viata cand imaginea si aspectul fizic sunt considerate elemente determinante ale 'succesului', tinerii pot fi reticenti sa poarte ochelari, ceea ce duce adeseori si la refuzul sau inconsecventa de a-i purta. Lentilele de contact imbunatatesc perceptia de sine si le permit flexibilitatea de a-si 'schimba' infatisarea in functie de starea de spirit, stilul dorit sau preferintele personale”, (Andrew Smith, membru al Ciba Vision Professional Advisory Panel si al Academy for Eyecare Excellence Ciba Vision).

Opiniile purtatorilor spun chiar mai mult decat atat: “Imi plac lentilele de contact. M-au facut sa ma simt mai bine cu mine, sunt ideale cand fac sport si la scoala. Nu mai trebuie sa-mi fac griji tot timpul ca-mi pot cadea ochelarii de la ochi. Cu lentile de contact, pot purta ochelari de soare la moda si vad sa ma machiez. Sunt usor de aplicat si confortabile. Mi-au schimbat viata.”(adolescenta 13 ani).


ciba visionStudiile CIBA Vision referitoare la portul lentilelor de contact evidentiaza:

- siguranta: tehnologiile de ultima generatie permit realizarea de lentile de contact inovative, sigure pentru pacienti indiferent de varsta acestora;
- simplitatea: copiii (si tinerii in general) au constatat ca aplicarea si scoaterea lentilelor de contact sunt mai usoare decat se asteptau si devin mai simple prin exercitiu;
- complianta: chiar copiii de 11 ani au dovedit ca inteleg si respecta procedurile de intretinere a lentilelor de contact;
- 4 din 5 tineri respecta modalitatea de purtare recomandata de producator;
- calitatea vietii: tinerii au remarcat imbunatatirea semnificativa a satisfactiei generale, a aspetului fizic si a abilitatii de a practica activitati sportive prin trecerea la lentile de contact.

Campania “Spune din priviri” si-a propus sa faciliteze accesul tinerilor la informatii privind alternativele de corectie a vederii si lentilele de contact, produs care creste constant in preferintele lor.

Pentru mai multe detalii o puteti contacta pe Carmen Orzea – Consultant PR ([email protected])


Citeste si despre:

Probleme de sanatate ale ochilor Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!” Reducerea dioptriilor (chirurgia refractiva) 5 modalitati prin care poate fi salvata vederea Sfaturi pentru ingrijirea ochilor congestionati, cu cearcane sau edem Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recuperare Transplantul de cornee De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Steroizii anabolizanti 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Sa intelegem retinopatia diabetica – relatia dintre diabet si vedere Ce este si cum se manifesta oscilopsia sau vederea oscilanta? Cum iti dai seama ca ai nevoie de ochelari? Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor Investigatii medicale recomandate in primul an de viata al bebelusului