Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV) este o afectiune frecventa, de etiologie necunoscuta, care reprezinta principala cauza de scadere a vederii la populatia cu varsta >55 ani.
Asa cum ii spune si numele, boala afecteaza regiunea centrala a retinei, macula, locul unde este concentratia maxima a celulelor fotoreceptoare responsabile de vederea fina, a detaliilor.
In evolutia afectiunii se produc modificari progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale (macula).
Domina deteriorarea progresiva a vederii centrale; in campul vizual central apare o zona de ceata sau de neclaritate (pata neagra), care este proiectata pe imaginea pe care persoana o priveste, alterand calitatea vederii centrale. Principalele acuze sunt: vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detalii, cititul devine un act dificil, uneori chiar imposibil (literele apar strambe sau intrerupte, ’se amesteca’).
Diagnosticul este atat clinic cat si paraclinic, se bazeaza pe:
Foarte importanta este depistarea precoce, prin examenul fundului de ochi, care poate fi completata si prin tomografia in coerenta optica (OCT). OCT-ul reprezinta o tehnica imagistica a ultimei decade, non-invaziva, de mare rezolutie, ce realizeaza sectiuni transversale in vivo in microstrucura interna a maculei. OCT-ul a completat si inlocuit in mare masura tehnicile imagistice mai vechi si invazive de evaluare a DMLV, precum angiografia cu fluoresceina si verde de indocianina. Pe baza aspectului clinic si tomografic, DMLV cunoaste doua variante, forma atrofica (uscata) si forma exsudativa (umeda).
Forma uscata este cea mai frecventa (90%), consta in aparitia unor acumulari reziduale subretiniene (drusen) cu atrofie supraiacenta a epiteliului pigmentar retinian si a celulelor fotoreceptoare cu conuri; simptomele sunt de mai slaba intensitate.
Forma umeda, mai putin frecventa (10%), se datoreaza aparitiei patologice a unor vase de sange aberante (neovase), care pot sangera si exsuda, intra si subretinian; determina scaderea severa a vederii centrale.
Forma atrofica nu are nici un tratament eficace dovedit: suplimentele nutritive speciale pentru retina cu vitamine,luteina si antioxidanti par sa aiba un efect benefic.
Principala modalitate de tratament a formei exsudative de degenerescenta maculara este injectia intravitreana cu antiVEGF (bevacizumab/ranibizumab), cu rezultate demonstrate clinic in studii de mare anvergura pe plan mondial.
Oportunitatea efectuarii acestor injectii poate fi stabilita doar de medicul oftalmolog , iar urmarirea efectului tratamentului se face tot prin evaluarea periodica a maculei prin tomografie in coerenta optica. Injectiile intravitreene au un caracter repetitiv. In cazul injectiei cu bevacizumab, protocolul consta in efectuarea a 3 injectii repartizate la un interval de o luna una de alta, dar efectul tratanentului trebuie evaluat individual, de la caz la caz, prin evaluare tomografica.
Autor
Dr. Vlad Ioan Beraru
Medic Specialist Oftalmologie
Spitalul de Oftalmologie EuropeEye
Tel: 021.9880
E-mail: [email protected]
www.europeeye.ro
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.