Cum protejam ochii de lumina albastra a ecranelor

Actualizat: 28 Octombrie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Majoritatea gadget-urilor, fie care vorbim de telefoane mobile, tablete sau laptop, sunt echipate cu un ecran care emite acea lumina albastra, care in timp ne poate slabi vederea si poate cauza si alte probleme la nivel ocular.

Nu doar noi, adultii, ne expunem la acest tip de lumina, ci si copiii nostri, care acum, cand cursurile s-au mutat si online, sunt nevoiti sa foloseasca si mai des telefonul, tableta sau laptopul.

Desi aceste dispozitive ne fac viata mai usoara, platim un pret destul de mare pentru beneficiile pe care ni le ofera - ne sacrificam vederea prin expunerea indelungata a ochilor la lumina albastra a ecranelor.

Cum ne afecteaza lumina albastra a ecranelor?

Timpul petrecut in fata ecranelor cu lumina albastra, in special noaptea, poate afecta considerabil sanatatea, nu numai cand vine vorba de ochi. Pe langa suprasolicitarea retinei, lumina albastra poate afecta si creierul, care devine confuz. Asta pentru ca lumina albastra functioneaza la fel precum soarele de dimineata - inhiba productia de melatonina, hormonul somnului, influentat de detectarea luminii si intunericului de catre retina.

Astfel, prin dereglarea nivelului de melatonina, lumina albastra ne afecteaza in diverse moduri:
- provoaca dificultati de invatare;
- creste riscul de depresie;
- provoaca insomnii prin crearea unor depozite de neurotoxine;
- creste riscul de cancer mama si cancer de prostata. Asta pentru ca melatonina functioneaza precum un antioxidant, element deosebit de important in lupta impotriva instalarii cancerului;
- poate creste riscul de obezitate prin afectarea hormonilor care controleaza senzatia de foame;
- favorizeaza declansarea migrenelor;
- creste riscul de cataracta;
- afecteaza vederea prin suprasolicitarea retinei.

Cum ne protejam de lumina albastra a ecranelor

Inlaturarea factorilor de risc este aproape imposibil tinand cont ca telefoanele si laptopul sunt indispensabile in zilele noastre. Ce putem face pentru a ne proteja de lumina albastra a ecranelor este sa urmam cateva recomandari simple, care pot face diferenta:

- ajusteaza tonurile de lumina emise de ecrane pentru a elimina lumina albastra puternica. Majoritatea smartphone-urilor au functia de ”blue light filter”, care transforma lumina rece intr-o lumina calda, mai blanda pentru ochi. Daca nu, sunt multe aplicatii mobile gratuite cu aceasta functie. Nu uita sa diminuezi si luminozitatea ecranului noaptea;

- mentine o distanta de minimum 60 de centimetri fata de ecranul dispozitivului folosit, fie ca vorbim de laptop sau telefon. Privind ore intregi la un ecran, la distanta scurta, poate afecta muschii ochiului;

- ajusteaza marimea textului afisat pe ecranul dispzitivului utilizat, in asa fel incat scrisul sa nu devina obositor pentru ochi. Astfel, evitam fortarea muschilor ochiului;

- opteaza pentru ochelari cu lentile care filtreaza acest tip de lumina;

- aplica o folie speciala de protectie pe dispozitivele tale digitale pentru a filtra lumina albastra;

- incearca sa faci pauze la fiecare 20-30 de minute. Aplica regula 20-20-20, care spune sa iei o pauza de la ecran de 20 de secunde la fiecare 20 de minute si sa privesti spre un obiect aflat la 20 de metri departare;

- clipeste des. Cand lucram multe ore la laptop sau petrecem prea mult timp in fata telefonului, uitam sa clipim si ochiul se deshidrateaza;

- foloseste suplimente alimentare care imbunatatesc acuitatea vizuala si sanatatea ochilor. Un rol extrem de important in mentinerea unei vederi bune si in prevenirea unor afectiuni oculare il au anumite vitamine, minerale si carotenoizii antioxidanti ce se regasesc la nivelul ochilor si care au ca rol principal filtrarea luminii albastre, daunatoare cristalinului.

Din nefericire, organismul uman nu produce cantitati suficiente de carotenoizi antioxidanti si alte elemente necesare sanatatii ochilor. De aceea este absolut necesara mentinerea unei diete bogate in legume si fructe, dar si administrarea de suplimente alimentare de calitate, cu un continut optim de substante active.

Vizual Forte de la COSMO PHARM protejeaza retina si cristalinul si limina senzatia de “ochi obositi“ cauza de expunerea indelungata la lumina albastra a ecranelor si nu numai! Vizual Forte actioneaza ca un filtru protector impotriva razelor UV, a luminii albastre, daunatoare cristalinului.

Protejeaza impotriva radiatiilor provenite de la ecrane si monitoare, are puternic efect antioxidant, protejeaza eficient retina si previne aparitia cataractei, lupta impotriva aparitiei degenerescentei maculare si ajuta la imbunatatirea vederii in cazul pacientilor ce sufera de afectiuni degenerative la nivelul ochilor.

Acestea sunt doar cateva beneficii ale suplimentului alimentar Vizual Forte de la COSMO PHARM, care contine o formula ideala si naturala de imbunatatire a acuitatii vizuale si a sanatatii ochilor: extract de afine, Vitamina C, Luteina (din rosii), Vitamina E, Betacaroten, Zinc si Cupru.

Si pentru ca sanatatea vizuala trebuie protejata inca de la primii pasi, iti recomandam Vizual Junior Sirop de la COSMO PHARM, care protejeaza retina impotriva luminii albastre, generata de ecranele televizoarelor, calculatoarelor, laptop-urilor, tabletelor si telefoanelor, din ce in ce mai folosite de catre cei mici.

Suplimentul pentru copii contine Ginkgo Biloba - care contribuie la sanatatea sistemului circulator, sustine activitatea creierului si ajuta la detoxifierea organismului, extract de Silur - stimuleaza si intareste vederea, extract de afine, vitamina E, luteina, zinc si vitaminele A si B2.

Asadar, expunerea prelungita la ecranele cu lumina albastra ne afecteaza sanatatea ochilor, de aceea este foarte important sa limitam timpul petrecut in fata telefoanelor, tabletelor si a laptopurilor.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Efectele nocive ale soarelui Top 10 cauze ale iritatiilor pielii Degenerarea maculara Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele Cancerul de piele - melanomul Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral De ce este importanta melatonina pentru sanatate Cum te ajuta melatonina Sparanghelul - beneficii pentru sanatate 7 motive pentru care ne trezim obositi Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna