Cauzele ochilor inlacrimati (epifora)

Actualizat: 26 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt glandele lacrimale


Lacrimile joaca cateva roluri importante in organism. Acestea mentin globul ocular umed, lubrifiat, si ajuta la indepartarea particulelor straine si a firelor de praf. Lacrimile fac parte si din sistemul imun, avand rol in apararea impotriva infectiilor.

Glandele lacrimale sunt cele care secreta lacrimile, iar ele sunt situate sub pielea pleoapelor. Atunci cand o persoana clipeste, lacrimile se secreta si se raspandesc la nivelul ochiului, mentinand astfel umiditatea. Alte glande, glandele sebacee de la acel nivel, produc secretii grase, uleioase, ce mentin lacrimile integre si le impiedica evaporarea rapida.

Lacrimile sunt in mod normal evacuate prin ductul lacrimal, dupa care se evapora. Atunci cand se produc prea multe lacrimi, ductele lacrimale sunt depasite, si apar ochii inlacrimati sau epifora.

Ochii inlacrimati au diverse cauze, de la probleme simple, usor de rezvolat, la afectiuni cronice ce evolueaza cu lacrimi in exces. Daca aveti epifora timp de mai multe zile, si mai ales daca este insotita de alte simptome, mergeti la medic pentru un consult.

Cauze

In situatiile emotionale, in timpul rasului, tusei, vomei, cascatului sau atunci cand se experimenteaza senzatii puternice, producerea crescuta de lacrimi este normala si nu reprezinta ceva patologic.

Sindromul ochilor uscati

In ceea ce priveste patologia, unul dintre principalele motive pentru epifora este sindromul ochilor uscati. Ochii foarte uscati vor duce la cresterea secretiei lacrimale, in incercarea de a compensa. Deoarece ochii nu primesc destula hidratare si lubrifiere, glandele lacrimale vor continua sa produca mari cantitati de lacrimi, formandu-se un ciclu. De asemenea, daca exista secretie lacrimala, dar lacrimile nu contin cantitatea potrivita de apa, sare si sebum, ochii se vor usca si irita, ceea ce duce la o alta secretie crescuta de lacrimi.

Conjunctivita

Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, acea portiune inferioara si interna a pleoapei. Conjunctivita este o cauza comuna a ochilor inlacrimati, atat la adulti, cat si la copii. Ochii unei persoane cu conjunctivita sunt rosii sau roz, vizibil iritati, iar pacientul simte mancarime, inconfort, ca si cum ar avea nisip in ochi. Conjunctivita rezulta cel mai des in urma unor infectii virale sau bacteriene. Daca este vorba de o bacterie, pacientul va avea nevoie de antibioterapie, mai exact de picaturi de ochi cu antibiotic, pentru a trata conjunctivita.

Alergii

Atunci cand ochii inlacrimati sunt insotiti de tuse, rinoree, mancarimi, poate fi, foarte probabil, vorba despre o alergie. Acestea pot fi simptome ale alergiei generalizate sau ale alergiei de la nivelul ochiului. Tratamentul, in acest caz, este evitarea factorilor declansatori, precum polenul, praful, sau alte substante. De asemenea, se pot administra picaturi oftalmice antialergice.

Duct lacrimal blocat

In mod normal, lacrimile parcurg ductul lacrimal, se raspandesc pe suprafata globului ocular si se dreneaza apoi in alt duct. Daca ductul lacrimal se blocheaza, lacrimile se acumuleaza si produc epifora, intrucat secretia lacrimala nu se mai dreneaza eficient. Multe situatii pot produce blocarea ductului lacrimal, precum infectiile, leziunile traumatice, inaintarea in varsta.

Afectiuni ale pleoapei

Pleoapele au cel mai important rol protector pentru globul ocular. Atunci cand clipim, pleoapele ajuta la raspandirea lacrimilor pe suprafata ochiului. Uneori insa, pleoapele pot avea probleme ce le diminueaza functia.

Pleoapele (si genele) pot fi incurbate spre interior, caz in care irita direct globul ocular : aceasta situatie se numeste entropion. Ele pot fi incurbate spre exterior, si astfel nu mai ofera aceeasi protective globului ocular, situatie numita ectropion. Oricare dintre acestea poate duce la ochi inlacrimati.

Leziuni ale globului ocular

Murdaria, nisipul, praful, precum si lentilele de contact, pot produce leziuni superficiale, pe suprafata externa a globului ocular, numita cornee. Atunci cand se intampla, ochiul devine rosu, inlacrimat, cu mancarime si sensibil la lumina. Desi aceste leziuni fine se vindeca de la sine de multe ori, este recomandat sa mergeti la medic, pentru a pune diagnosticul de leziune corneana. Medicul poate prescrie si tratament pentru a preveni infectia.

Afectiuni ale genelor

Orice persoana a avut, cel putin odata, un fir de par de la nivelul sprancenei sau a genei care creste intr-un unghi bizar. Atunci cand genele cresc inspre interior, in loc de exterior, ele pot irita globul ocular. Se intampla dupa infectii, leziuni traumatice sau alte probleme ce implica genele. Pentru a usura simptomatologia, si a reduce secretia lacrimala, medicul va trebui sa indeparteze firele problematice sau se le redirectioneze.

Blefarita

Blefarita reprezinta inflamatia pleoapelor, de regula chiar la nivelul genelor. Ochii devin inlacrimati, rosii, iritati. Exista optiuni de tratament pentru blefarita, dar aceasta apare des episodic.

Afectiuni ale glandelor Moebius

Pe marginea fiecarei pleoape, se gasesc glande foarte mici, numite glande Moebius, care sunt glande producatoare de sebum. Sebumul este o secretie uleioasa ce mentin lacrimile integre si previn degradarea lor. Atunci cand aceste glande sunt blocate, secretia lacrimala nu se distribuie uniform, iar ochii devin iritati si inlacrimati. Aplicarea unor comprese umede, calde, pe suprafata pleoapei, poate stimula aceste glande sa functioneze din nou.

Alte cauze

Multe alte afectiuni medicale sau situatii non-medicale pot cauza epifora. Alte cauze comune includ:
• Sindrom Sjogren
• Sinuzita cronica
• Artrita reumatoida
• Unele medicamente
• Medicamentele chimioterapice, utilizate in cancer
• Factori de mediu: vant, lumina soarelui, ceata, aer poluat
• Prezenta obiectelor straine
• Gaze, lichide sau alte substante chimice iritante pentru ochi

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Cauza ochilor iritati si inlacrimati va determina si tratamentul ales. Ar trebui sa vizitati un medic daca aveti epifora persistenta, sau daca experimentati oricare dintre urmatoarele:
• Tulburari de vedere sau disconfort vizual
• Glob ocular lezat
• Substante chimice patrunse in ochi
• Corp strain blocat la nivelul ochiului
• Vanatai neobisnuite in jurul ochiului
• Ochi iritati, rosii, durerosi
• Probleme oculare insotite de cefalee severa
• Ochi inlacrimati ce nu se vindeca de la sine

Optiuni de tratament

In majoritatea cazurilor, ochii inlacrimati se vindeca fara sa fie nevoie de tratament. In cazurile in care nu se intampla acest lucru, medicul oftalmolog va prescrie un tratament.

Cele mai frecvent recomandate remedii includ:
• Picaturi oftalmice, eliberate cu prescriptie
• Tratamentul alergiilor, daca ele sunt cauza
• Antibiotice in caz de infectie bacteriana
• Comprese umede calde, plasate la nivelul pleoapei de cateva ori pe zi
• Interventie chirurgicala pentru modificarile pleoapelor sau a ductelor lacrimale

Concluzie

Ochii inlacrimati sau epifora sunt un fenomen comun, ce are cauze foarte diverse. Fie ca este vorba de o iritatie accidentala, fie ca face parte dintr-o afectiune sistemica, epifora trebuie diagnosticata si vazuta de un medic, atunci cand nu se vindeca de la sine in cateva zile.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-color-blindness
https://www.mayoclinic.org/symptoms/watery-eyes/basics/causes/sym-20050821


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Ce probleme poate ascunde lacrimarea excesiva a ochilor Complicatiile artritei reumatoide Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului Keratoconjunctivita sicca 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Neurinomul acustic 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Bolile reumatice (reumatismul) Bolile ochiului