Glucozamina si condroitina

Actualizat: 21 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Glucozamina si condroitina sunt parte integranta a cartilajului normal.Cartilajul se comporta ca un tampon intre oasele ce formeaza o articulatie.
Glucozamanina, denumita si citosamina, este o substanta naturala ce se gaseste in cochilia scoicilor.

Este disponibila sub diferite forme precum clorura de glucozamina, N-acetil-glucozamina (NAG) si sulfatul de glucozamina care este o sare a glucozaminei. Glucozamina este, de asemenea, disponibila sub forme suntetice. Organismul absoarbe bine glucozamina.

Condroitina se gaseste, de asemenea, sub forma naturala in cartilajul de rechin sau bovine sau sub forma sintetica. Condroitina este, de asemenea, intalnita sub forma de sulfatul de condroitina, acidul condroitin-sulfuric sau consurid.

Sulfatul de condroitina este o combinatie a condroitinei cu saruri minerale. Glucozamina si condroitina sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, pudra sau sub forma lichida si se administreaza impreuna sau cu alte suplimente nutritive. Glucozamina poate fi administrata separat ca un supliment nutritiv pentru articulatii.

Indicatii

Sulfatii de glucozamina si condroitina sunt administrati pacientilor cu osteoartrite pentru reducerea durerilor articulare. Condroitina este studiata si pentru folosirea ei ca medicatie anticoagulanta (impiedica formarea cheagurilor de sange).
Studiile arata ca sulfatii de glucozamina si condroitina pot diminua durerea din osteoartrite si imbunatati performantele articulatiei. Unele studii demonstraza ca glucozamina este la fel de eficace ca ibuprofenul in diminuarea durerii articulare din osteoartrite, in special pentru articulatia genunchiului dar cu mai putine efecte adverse.
Cercetarile continua in prezent pentru a demonstra daca condroitina si glucozamina refac si cartilajul dar pana in prezent nu exista date care sa sugereze acest fapt.

Efecte adverse

Se pare ca glucozamina si condroitina administrate fie separat, fie impreuna au putine efecte secundare. Pacientii cu diabet zaharat si osteoartrita ar trebui sa ceara sfatul medicului curant inainte de administrarea glucozaminei deoarece aceasta interfera cu metabolismul glucozei.
Pacientii alergici la scoici ar trebui, de asemenea, sa ceara sfatul medicului curant inainte de folosirea glucozaminei, deoarece aceasta este obtinuta din cochilia scoicilor.
Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) din USA nu impune suplimentelor nutritive aceleasi reguli ca pentru medicamente. Astfel incat, suplimentele nutritive pot fi vandute, in Statele Unite, cu putine sau chiar fara nici o cercetare care sa arate daca acestea au efecte benefice sau adverse.

Pacientii ar trebui sa informeze intotdeauna medicul curant inainte de folosirea unui supliment nutritiv daca acesta va fi combinat cu un tratament medicamentos. Nu este indicat ca un pacient sa renunte la tratamentul medicamentos in favoarea unui supliment nutritiv. Aceste lucruri sunt importante pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.
Pacientii trebuie sa retina urmatoarele:
- ca si medicatia conventionala, suplimentele nutritive pot da efecte secundare, pot declansa reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente nutritive pe care le consuma. Un efect secundar sau interactiunea cu un alt medicament sau supliment nutritiv consumat poate inrautati starea de sanatate a pacientului
- suplimentele nutritive nu sunt standardizate atunci cand sunt fabricate. De aceea, efectele benefice sau adverse pe care le pot da difera de la marca la marca sau chiar in cadrul aceluiasi lot de marfa a unei marci. Forma sub care este cumparata poate sa nu fie cea care a fost testata
- cu exceptia vitaminelor si mineralelor, efectele pe termen lung al suplimentelor nutritive nu sunt cunoscute.


Citeste si despre:

Osteoartrita Remedii naturiste eficiente Dieta Medifast Cauzele principale care influenteaza durerile de sold Etapele osteoartritei genunchiului Indicatiile opioidelor in osteoartrita Artrita reumatoida Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Gonartroza - osteoartrita genunchiului Artroza Durerea cronica cauze, simptome si metode de control Insomnia rebela Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati