As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi

Actualizat: 01 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
As. Univ. Dr. Anca Bobirca
Consultant medical:

As. Univ. Dr. Anca Bobirca
Medic specialist Reumatologie

Concierge Medical

Ce sunt nodulii reumatoizi?


As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Nodulii reumatoizii sunt cea mai frecventa manifestare cutanata a Poliartritei Reumatoide. Asocierea nodulilor subcutanati este descrisa de la diagnostic – intr-un procent redus- sub 7%, dar 30-40% dintre pacienti dezvolta aceasta manifestare extraarticulara pe parcursul bolii.

Structura histopatologica este specifica pentru Poliartrita Reumatoida, - necroza fibrinoida centrala inconjurata areolar de histiocite( cellule inflamatorii) respectiv de o zona marginala de distructie celulara. Reprezinta o forma de vasculita de vase mici , acest lucru justificand si localizarile sistemice.

Prezenta nodulilor reumatoizi este o entitate exclusiva a formelor seropozitivitate de boala ( Ac anti CCP/ Factor Reumatoid) si se asociaza cu progresia radiologica ( distructii articulare) si scaderea ratei de raspuns la tratament.

Cat de mari sunt?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Dimensiunea nodulilor este extrem de variabila, intre 2mm si 5 cm , forma fiind rotund ovalara. Au un debut insidios si pot ramane neschimbati multi ani. Tratamentul infecient contribuie la cresterea dimensiunilor.

Cum se simt ei?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Nodulii reumatoizi sunt bine delimitati, rotunzi-ovalari, uneori liniari, pot fi usor hiperemici, mobili , de consistenta ferma.

Doare?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

In mod obisnuit sunt nedurerosi , dar pot asocia durere daca sunt inflamati/ ulcerati/ suprainfectati sau in contact strans cu structurile nervoase.

Se misca?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Sunt de obicei mobili pe suprafetele supraiacente si subiacente, dar pot fi si aderenti la suprafetele de contact – tendoane, periost.

Unde se formeaza?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Nodulii sunt descrisi la nivelul suprafetelor de presiune, periarticular unde apare trauma in mod repetitiv. Locurile de electie sunt: coatele, calcaiele( peri tendon ahileean) scalp posterior, coxofemural, sacral. Aceste localizari elective – suprafete de extensie impun un bun diagnostic diferential cu tofii gutosi, xantoame, lipoame. Imagistica de tip ultrasonografie musculoscheletala, IRM sau CT sunt utile pentru sustinerea diagnosticului pozitiv, dar punctia biospia fiind investigatia de electie pentru un diagnostic sigur.

Unde se mai pot forma?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Afectarea sistemica- organele interne sunt locurile mai rar descrise, dar care necesita imagistica avansata si punctie biopsie tumorala pentru a avea un diagnostic clar.

Organele afectate de obicei sunt: sclerele, plamanii, pleura, peretele abdominal corzile vocale, miocard. Evaluarea radiologica conventionala pulmonara de rutina poate pune in evidenta un singur sau multiplii noduli pulmonari, evaluare CT pulmonara si punctia toracica sunt investigatiile complementare pentru sustinerea diagnosicului de certitudine. Datele din literatura considera nodulii pulmonari pionerul manifestarilor sistemice ale Poliartritei Reumatoide.

Ar trebui sa ne facem griji cu privire la noduli?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Nodulii reumatoizi sunt leziuni benigne, insa consecintele apar in functie de localizarea acestora. Nodulii subcutanati din proximitatea articulatiilor pot determina mobilitate limitata la acest nivel, sau pot comprima nervii din vecinatate. De asemenea acestia se pot infecta, ulcera, putandu-se ajunge pana la sepsis. La nivelul corzilor vocale determina raguseala, iar la nivel pulmonar pot cauza efuziune pleurala, pneumothorax( ruptura nodulilor subpleurali) sau infectie. Infiltrarea micronodulara difuza poate cauza insuficienta respiratorie. Sindromul Caplan este o entitate particulara a pacientilor reumatici, reprezentata de asocierea nodulozei pumonare pacientilor diagnosticati cu pneumoconioza( silicoza)

Ce cauzeaza nodulii reumatoizi?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Pot fi cauzati de terapia specifica poliartritei reumatoide (cel mai frecvent Metotrexatul), de boala activa necontrolata, de traumatisme sau fumat.

Ce este noduloza accelerata?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Noduloza accelerata reprezinta aparitia a multipli noduli reumatoizi subcutanati, de mici dimensiuni, care se dezvolta rapid, la un pacient cu poliartrita reumatoida insuficient controlata terapeutic. Principalul agent cauzal este Metotrexatul, insa sunt descrise cazuri in literatura si sub terapia cu Leflunomida, Etanercept sau Infliximab. De obicei nodulii apar la nivelul mainilor, picioarelor si urechilor, plamanilor

Cum scapi de noduli?

As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie:

Tratamentul este reprezentat, in majoritatea cazurilor, de controlul optim al activitatii bolii cu medicamente antireumatice modificatoare de boala sau agenti biologici. Se poate incerca infiltratia cu corticosteroizi local. Nodulii care determina complicatii (ulceratii, mobilitate limitata, compresie a nervilor) pot fi excizati chirurgical. Noduloza accelerata necesita schimbarea Metotrexatului cu alt agent terapeutic sau adaugarea Hidroxiclorochinei sau a corticoterapiei. Este incurajata renuntarea la fumat.


Citeste si despre:

Afectiunile genunchiului Protocol de practica in poliartrita reumatoida Sindromul de tunel carpian Durerile de urechi, cauze posibile Fibromialgia (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini 6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat Indicatii ale kinetofizioterapiei 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului Mituri legate de poliartrita reumatoida