Budinca moale cu legume
Actualizat: 17 Octombrie 2014
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
In tulburarile de deglutitie, se recomanda o alimentatie bazata pe alimente moi si multe lichide.
Bolnavii trebuie sa se axeze pe consumul preparatelor cu o consistenta care sa faciliteze inghitirea corecta a hranei, precum iaurtul, budinca, branzele crema, bananele bine coapte, fructele si legumele gatite sau miezul de paine.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 150 grame miez de paine (vechi de aproximativ o zi)
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 ceapa rosie taiata foarte fin
- 2 catei de usturoi pisati
- 1 ardei gras rosu maruntit cat mai mult
- 100 grame ciuperci taiate foarte fin
- 75 grame frunze de varza kale tocate
- 2 lingurite patrunjel uscat
- 4 oua bine batute
- 250 ml lapte batut
- 50 ml smantana gatit cu continut redus de grasime
- sare si piper dupa gust
- 50 grame branza Cheddar rasa
Mod de preparare
- Ungeti o tava de copt cu primele doua linguri de ulei de masline si preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Presarati miezul de paine pe suprafata tavii.
- Separat, incalziti lingurita de ulei de masline intr-o tigaie.
- Sotati putin ceapa pana se inmoaie, adaugati restul legumelor si asezonati cu patrunjelul uscat.
- Lasati amestecul la foc mediu aproximativ cinci minute, apoi turnati putina apa, astfel incat legumele sa nu se prinda de fundul tigaii.
- Amestecul il veti transfera ulterior in tava de copt (daca nu este suficient de fraged, il puteti procesa cateva secunde in blender).
- Intr-un bol separat, amestecati laptele, smantana de gatit si ouale si asezonati cu sarea si piperul.
- Turnati acest sos peste miezul de paine si asteptati 5 minute, astfel incat sa se absoarba complet.
- Asezati deasupra compozitia cu legume si presarati branza, apoi coaceti timp de 25-30 de minute.