Calendarul fertilizarii in vitro si grading-ul embrionar

Actualizat: 30 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Calendarul FIV


Urmatorul tabel este un calendar aproximativ al evenimentelor din cadrul FIV:


Ziua 0
:
- extragerea ovulelor
- colectarea si spalarea spermatozoizilor
- inseminarea

Ziua 1: verificarea fertilizarii ovulelor (prezenta a 2 pronuclei sau PN’s)

Ziua 2: embrionii se afla la stadiul de dezvoltare de 4 celule

Ziua 3: embrionii se afla la stadiul de dezvoltare de 8 celule

Ziua 4: embrionii se afla la stadiul de dezvoltare de morula (16-32 celule)

Ziua 5: embrionii se afla la stadiul de dezvoltare de blastocist.

Il poti ruga pe seful laboratorului sau pe medicul tau sa-ti dea un raport al progresului dezvoltarii embrionului tau. Punctele critice in cadrul dezvoltarii sunt:

- fertilizarea
- stadiul de la 4 la 8 celule
- stadiul de la morula la blastocist.

Grading-ul embrionar

Sistemele numerice graduale pentru embrionul format din mai multe celule, au de obicei 4 nivele.

Gradul 1: diviziune celulara cu numar par de celule, fara fragmentatie
Gradul 2: diviziune celulara cu numar par de celule, mici fragmentatii
Gradul 3: diviziune celulara cu numar impar de celule, fragmentatie moderata
Gradul 4: diviziune celulara cu numar impar de celule, fragmentatie excesiva.


Blastocistii sunt notati diferit, cu un numar si 2 litere

Numarul se refera la gradul de expansiune al blastocistului (1: cea mai mica expansiune; 6-cea mai mare expansiune). Prima litera (A, B sau C) se refera la calitatea masei de celule din interior (partea din blastocist ce se transforma in bebelus) si a doua litera (A, B sau C) se refera la calitatea trophectodermului (partea din blastocist din care se formeaza placenta).
Embrionii multicelulari ce primesc gradul 1 sau 2 ajung adesea la stadiul de blastocist, cei ce primesc gradul 3 sau 4 ajung rar la stadiul de blastocist. Uneori laboratoarele folosesc scala inversa, unde gradul 4 embrionar este echivalent cu gradul 1 de pe scala de mai sus. Verifica scala laboratorului tau.

De retinut!

Nu se obisnuieste sa ti se dea permisiunea de a intra in laboratorul de FIV pentru a te uita personal la embrionii tai, deoarece laboratorul este o camera sterila la fel ca sala de operatii. Sunt necesare haine speciale, bonete, manusi si huse pentru incaltaminte, etc. Acestea nu sunt disponibile de obicei pentru pacienti ci doar pentru personalul laboratorului. Oricum poti sa ceri o poza cu embrionii tai deoarece multe laboratoare fac cercetari asupra dezvoltarii embrionare si folosesc fotografii sau inregistrari video. Intreaba-l pe directorul laboratorului care este politica laboratorului respectiv. Atunci cand vezi poza, roaga sa ti se interpreteze si sa ti se spuna stadiul embrionar, gradul, etc.


Citeste si despre:

Oligospermia Fertilizarea in-vitro (FIV) – Informatii generale Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor) Sarcina multipla: gemeni, tripleti Inseminarea artificiala intracervicala (ICI) Ghidul aparatului reproducator feminin Ovulatia: simptome si kituri de testare (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Ciclul menstrual normal Tulburari ale ciclului menstrual Chist ovarian functional Sindromul premenstrual Calculul ovulatiei Mituri despre ovulatie 6 motive care fac inima sa-ti sara din piept