Refluxul gastroesofagian si durerile din capul pieptului. Ce urmari grave pot avea daca nu tratam sau reducem simptomele

Actualizat: 17 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Boala de reflux gastroesofagian poate sa apara la orice varsta, dar sunt si anumite categorii cu predispozitie mai mare, cum ar fi pacientii supraponderali sau femeile insarcinate. La femeile insarcinate refluxul apare deoarece progesteronul determina relaxarea sfincterului si din cauza presiunii exercitate asupra stomacului. Pana la 75% dintre gravide au simptome de reflux gastroesofagian.

Cum se produce? Continutul gastric din stomac refuleaza catre esofag si creeaza senzatia de arsura in zona toracelui, iar durerea din “capul pieptului” este una dintre manifestarile cel mai des intalnite. Practic, intre esofag si stomac se gaseste un muschi circular denumit sfincterul esofagian inferior care, dupa ce permite bolului alimentar sa ajunga in stomac, inchide orificiul si nu mai lasa continutul din stomac sa revina pe traseul deja facut de alimente la inghitire. Perturbarea functiei acestuia duce la aparitia refluxului, bariera musculara fiind slabita.

Alcoolul, fumatul, consumarea de bauturi care contin cofeina si cele acidulate, hernia hiatala, obezitatea si evacuarea lenta a continutului stomacului sunt printre cauzele bolii de reflux gastroesofagian, slabind sfincterul esofagian inferior.

Simptomele frecvente ale refluxului gastroesofagian

Exista doua tipuri de simptome pe care cei care sufera de reflux gastroesofagian le au. Este vorba atat despre cele tipice precum arsurile retrosternale (pirozis), regurgitatia acida, durerea “in capul pieptului”, eroziune dentara, afectiuni premaligne ale esofagului, cat si despre simptome atipice cum ar fi durerile de gat, raguseala, tusea iritativa, chiar si astm bronsic, de obicei in timpul noptii, in pozitia orizontala, senzatia de nod in gat si pierderea vocii.

"Este important sa fim mereu atenti la semnalele corpului nostru. Durerile in piept, dar si pe brat, tusea seaca si senzatia de sufocare nu sunt doar simptomele refluxului gastroesofagian, ci, mai grav, pot anunta si un infarct miocardic. Asadar, este nevoie sa va prezentati de urgenta la medic daca suferiti de acestea" spune Dr. BANCIU CHRISTIAN - medic primar gastroenterologie.

Consecintele grave, pe termen lung, ale refluxului gastroesofagian

Simptomele refluxului gastroesofagian nu sunt deloc de neglijat. Pe langa disconfortul cotidian si afectarea stilului de viata, aceasta boala poate avea impact negativ pe termen lung.

"Deteriorarea esofagului inferior, din cauza acidului stomacal, determina formarea de tesut cicatricial care ingusteaza calea alimentara si duce la probleme de inghitire. Pe seama acestui fenomen punem acea senzatie de nod in gat pe care pacientii cu reflux gastroesofagian o resimt frecvent. Totodata, expunerea prelungita a tesuturilor esofagului la lichidul gastric poate provoca si ulcer esofagian, insotit de sangerari, dureri acute si inghitire ingreunata. Cele mai grave sunt insa modificarile precanceroase ale esofagului. Microleziunile cauzate de acidul gastric duc la modificarea tesutului care captuseste esofagul inferior. Aceste modificari sunt asociate cu un risc crescut de cancer esofagian." adauga Dr. BANCIU CHRISTIAN - medic primar gastroenterologie.

Cum amelioram simptomele refluxului gastroesofagian si reducem efectele grave asupra sanatatii?

Tratarea refluxului gastroesofagian cuprinde atat cura medicala, cat si schimbarea stilului de viata. In situatii grave, sunt recomandare interventii chirurgicale sau endoscopice.

In privinta medicamentelor recomandate pentru tratarea refluxului gastroesofagian, exista:

-protectorii de mucoasa, cu scopul principal de a reduce inflamatia si a calma durerea. Aceasta terapie se foloseste si pentru refluxul biliar, deoarece si arsura bazica poate produce eroziuni asupra mucoaselor.

-antisecretorii: inhiba secretia acida gastrica - blocanti de H2 receptori (precum ranitidina) si inhibitori de pompa de protoni (precum omperazol, esomeprazol, pantoprazol) care actioneaza la nivelul stomacului si reduc producerea de acid gastric. Administrarea acestora se face doar la recomandarea unui medic, pentru ca pot da reactii adverse ireversibile.

-prokineticele: stimuleaza evacuarea gastrica si clearence-ul esofagian.

Cu actiune directa asupra esofagului, gama Gerdoff se elibereaza fara prescriptie medicala, protejeaza si repara mucoasa esofagiana afectata de sucul gastric si creste valoarea ph-ului.



Sunt doua produse complementare din aceasta gama, pentru asigurarea unui ciclu complet de tratament si reducerea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian: dispozitivul medical Gerdoff comprimate pentru simptomele tipice si Gerdoff Protection, pentru cele atipice.

Gerdoff Protection hidrateaza, protejeaza si lubrifiaza, prin formarea unui strat vascos care acopera mucoasa esofagiana, actioneaza ca o bariera de protectie fata de factorii externi. Aceasta bariera atenueaza iritatia, hidrateaza tesutul si il ajuta sa functioneze corect. Pentru un efect sporit, se foloseste impreuna cu Gerdoff comprimate, cu tripla actiune de reducere a aciditatii, vindecare a mucoaselor si de crestere a secretiei de mucus protector.

Modul de administrare este de 1-2 comprimate dupa mesele principale si un plic de Gerdoff Protection inainte de culcare.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Catalogul national de programe de studii complementare Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic? Resveratrol vs. Transresveratrol Moartea celulelor canceroase prin mecanismul enzimei CYP1B1 #stamacasa! Foarte bine ! Pielea poate profita Farmacia unde puteti rezerva online medicamentele de pe reteta Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Ecografia Doppler a arterelor cervicale Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans) Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Afectiuni genetice rare Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica
Cere sfatul medicului ×