Cauzele aparitiei arsurilor in piept (esofagita)

Actualizat: 23 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este esofagita


Esofagita este inflamatia mucoasei esofagiene. Esofagul este organul tubular, muscular, care face parte din tubul digestiv si uneste cavitatea bucala de stomac. Esofagul este calea prin care bolul alimentar, odata format in cavitatea bucala, este transportat catre stomac. Simptomul principal al esofagitei este durerea in piept, cu caracter de arsura, resimtita de catre pacient in mijlocul pieptului, in spatele sternului.

Semne si simptome

Cele mai comune semne si simptome intalnite in randul pacientilor cu esofagita, sunt:
• Durere toracica cu caracter puternic de arsura, ce apare in timpul mesei sau imediat dupa masa
• Dificultati de inghitire (disfagie)
• Durere la inghitire
• Obstructia esofagului cu alimente, cu aparitia senzatiei de nod in gat
• Regurgitare acida

In cazul nou-nascutilor si a copiilor mici, care sunt prea mici pentru a-si explica durerea toracica si senzatia de arsura, parintii vor observa dificultatile de alimentare. Copilul poate refuza mancarea, pentru a evita senzatia de arsura.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Majoritatea semnelor si simptomelor intalnite in esofagita, pot fi cauzate si de alte afectiuni ale tractului digestiv. Astfe, pentru un diagnostic corect, apelati la ajutor medical atunci cand:
• Simptomele dureaza de cateva zile
• Simptomele nu se amelioreaza dupa medicamente anti-acide uzuale
• Experimentati disfagie pentru orice fel de mancare
Arsura in piept este insotita de simptome precum durerea de cap, febra, dureri musculare

Apelati la ajutor medical de urgenta, daca:
• Durerea toracica dureaza mai mult de cateva minute
• Credeti ca aveti un aliment blocat la nivelul esofagului
• Aveti istoric medical de afectiuni cardio-vasculare si experimentati durere toracica
• Aveti dificultati de respiratie imediat dupa masa
• Vomitati in cantitate mare, varsatura este de culoare galbena, verde sau rosie, cu sange

Cauze

Esofagita este in general clasificata in functie de etiologia sa. In unele cazuri, mai multi factori sunt responsabili de aparitia esofagitei.

Esofagita de reflux

La capatul distal al esofagului, la locul unde se intalneste cu stomacul, exista un sfincter cu rol de valva, numit sfincter esofagian inferior. Acesta are rolul de la pastra fluxul alimentelor unidirectional, astfel incat continutul gastric sa nu se intoarca din stomac in esofag. In cazul in care sfincterul nu functioneaza corect, acesta va ramane deschis prea mult, iar continutul acid din stomac va reflua in esofag. Acest fenomen duce la Boala de reflux gastro-esofagian. Complicatia principala a acestei afectiuni este esofagita cronica, o inflamatie persistenta a mucoasei esofagiene, din cauza acidului regurgitat.

Esofagita eozinofilica

Eozinofilele sunt celule albe ale sangelui, cu rol major in reactiile alergice si inflamatorii. Atunci cand exista o concentratie mare ale eozinofilelor la nivelul esofagului, mai probabil din cauza unui alergen prezent, se instaleaza esofagita eozinofilica. In multe cazuri, acest tip de esofagita este declansat de alimente precum laptele, ouale, soia, alunele, vita sau faina integrala. De asemenea, persoanele care dezvolta esofagita eozinofilica pot avea si alte alergii inafara celor alimentare, precum alergia la polen, frecvent intalnita.

Esofagita limfocitara

Esofagita limfocitara este o afectiune in care mucoasa esofagiana se inflameaza din cauza prezentei leucocitelor in cantitate mare la acel nivel. Asemanator eozinofilelor, limfocitele sunt celule ale sangelui.

Esofagita indusa medicamentos

Cateva medicamente administrate pe cale orala pot cauza leziuni tisulare, atunci cand raman in contact cu mucoasa esofagului pentru un timp indelungat. De exemplu, atunci cand pacientul inghite un comprimat fara apa, reziduuri din acel comprimat vor ramane atasate de mucoasa esofagiana.

Medicamentele ce au fost raportate ca fiind asociate cu acest tip de esofagita, includ:
• Medicamente analgezice si antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofen, naproxen
• Antibiotice, precum doxiciclina si tetraciclina
• Clorura de potasiu, folosita in tratamentul deficitului de potasiu in organism
• Unele medicamente utilizate in tratamentul osteoporozei
• Medicamentele din clasa Quinidinelor, utilizate in tratamentul afectiunilor cardiace

Esofagita infectioasa

O infectie bacteriana, virala sau fungica, instalata la nivelul esofagului, va cauza esofagita. Aceasta esofagita este relativ rara si afecteaza preponderent persoanele cu sistem imun slabit, precum pacientii diabetici, oncologici sau pacientii cu HIV/SIDA O ciuperca regasita frecvent in cavitatea bucala, numita Candida albicans, este un agent cauzator comun al esofagitei infectioase.

Factori de risc

Factorii ce predispun un pacient la esofagita sunt diferiti pentru fiecare tip de esofagita.

Factorii ce cresc riscul de Boala de reflux gastro-esofagian vor creste, implicit, si riscul de esofagita. Acestia includ:
• Mesele luate cu putin timp inainte de somn/intindere
• Consum excesiv de alcool, cafeina, ciocolata si alimente condimentate
• Mese voluminoase, bogate in grasimi
• Fumatul
• Greutate in plus, inclusiv cea din timpul sarcinii

Un numar mare de alimente pot accelera refluxul si astfel inrautati esofagita de reflux: rosiile si alimentele pe baza de rosii (bulion), fructele citrice, cafeina, usturoiul, otetul, ciocolata, menta si alimentele cu aroma de menta.

Esofagita eozinofilica

Factorii de risc in aceasta esofagita includ istoricul medical de reactii alergice, precum rinita alergica, astmul alergic sau dermatita atopica. De asemenea, cazurile de esofagita eozinofilica prezente in familie pot predispune la a dezvolta boala.

Esofagita indusa medicamentos

Factorii ce cresc riscul de esofagita in urma administrarii medicamentelor sunt legati de modul in care se administreaza si inghit comprimatele. Astfel enumeram:
• Inghitirea unui comprimat cu prea putina apa sau fara apa
• Administrarea medicamentelor in timp ce pacientul sta intins pe spate
• Varsta inaintata, probabil datorita unei slabiciuni ale musculaturii esofagiene si o productie scazuta de saliva
• Medicamentele foarte mari sau cu forme neobisnuite

Esofagita infectioasa

Factorii de risc pentru esofagita infectioasa sunt adesea reprezentati de medicamente precum steroizii si antibioticele. Pacientii diabetici au, de asemenea, risc crescut de esofagita infectioasa data de Candida. Alte cauze ale esofagitei infectioase sunt starea slaba a sistemului imun, din cauza unei boli imunologice, unui cancer sau a unei infectii SIDA. De asemenea, unele tratamente precum medicamentele imunosupresoare, pot bloca functia sistemului imun, crescand astfel riscul de infectie si esofagita infectioasa.

Complicatii

Lasata netratata, esofagita poate duce la modificari structurale ale esofagului. Complicatiile posibile includ:

• Cicatrici esofagiene
• Ingustarea lumenului esofagian (stenoza)
• Leziuni ale mucoasei esofagiene, din cauza presiunii mecanice exercitate de catre bolul alimentar blocat
• Esofag Barrett, caracterizat prin modificari celulare arhitecturale, afectiune ce creste riscul de cancer esofagian

Concluzie

Esofagita este inflamatia esofagului, avand ca simptom principal arsura in piept, resimtita de catre pacient in mijlocul toracelui, retrosternal. Fiind de mai multe tipuri, aceasta are diverse cauze si factori de risc, unii dintre acestia putand insa fi preveniti.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/esophagitis/symptoms-causes/syc-20361224


Citeste si despre:

Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale Arsurile la stomac in timpul sarcinii Arsuri stomacale sau infarct miocardic? Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD) Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Principii chirurgicale in patologia esofagului Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita Principalele afectiuni asociate durerilor in piept Cauzele durerii de inima Esofagita