Depresia, depistata rapid cu ajutorul unui test de sange

Actualizat: 16 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O metoda rapida de diagnosticare a depresiei a fost creata de o echipa de cercetatori de la Universitatea Northwestern din Chicago. Este vorba despre un test de sange care determina nivelul unor substante chimice a caror concentratie creste alarmant in cazul oamenilor cu depresie.

Cu ajutorul acestui test sangvin, oamenii de stiinta americani spera ca vor reusi sa diagnosticheze mai rapid si mai eficient depresia, dar si ca vor putea concepe noi scheme de tratament.

Testul de sange creat de cercetatori masoara concentratia a trei dintre noua substante chimice despre a caror concentratie se stie ca atinge cote spectaculoase in timpul unui episod depresiv.

Printre altele, specialistii au descoperit ca depresia ar putea fi genetica, in conditiile in care oamenii cu risc crescut de a suferi de aceasta boala sunt aceia care au un istoric familial de acest tip.

Actualmente, depresia clinica este diagnosticata cu certitudine abia dupa cateva luni de investigatii, dupa ce specialistii testeaza daca pacientul in cauza sufera doar de un episod de tristete trecatoare sau daca, intr-adevar, se confrunta cu aceasta boala.

Studiul a fost publicat recent in revista Translational Psychiatry.


Citeste si despre:

Modalitati de a preveni depresia prenatala Cafeaua previne depresia Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Consumul de nuci inlatura depresia Locul de munca influenteaza depresia? Tristetea nu inseamna depresie! Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Depresia - optiuni terapeutice Modalitati de a combate depresia sezoniera Depresia la barbati Depresia la adolescenti Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere) Recunoasteti simptomele depresiei Cum putem reduce riscul depresiei?