Tipurile de restrictii ale copilului-pasager

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Administratia Nationala de Siguranta a Traficului pe Autostrazi impreuna cu Academia Americana de Pediatrie au publicat urmatoarele recomandari privind tipurile de restrictii ale copilului-pasager in functie de varsta, greutate si inaltime. Urmatoarele sunt tipurile de dispozitive de restrictie a copilului pasager si recomandarile in functie de grupa de varsta, greutate si inaltime. Cele mai comune sunt scaunul de masina al sugarului, scaunul pentru masina special pentru pozitia din fata si scaunul cu centura de siguranta. Altele includ urmatoarele:

Patutul-auto pentru sugar:
- acesta este destinat sa mentina sugarul pe o suprafata plana cu capul copilului situat catre centrul autoturismului
- acesta adaposteste sugarii cu greutate mai mica de 2,5 kg - acesti copii sunt prea mici pentru majoritatea scaunelor de masina.

Scaunul pentru sugar - destinat locului din spate:
- acesta pozitioneaza sugarul astfel incat sa infrunte directia opusa in care se misca masina
- asigura capului, gatului si corpului copilului suportul necesar in eventualitatea unei ciocniri sau opriri bruste
- acest dispozitiv adaposteste copii de pana la 9,1 kg, 43,8-66 cm lungime si pana la varsta de un an.
- unele scaune pentru sugar prezinta doua parti: baza este fixata bine de masina, iar scaunul se misca in afara si in interior
- nu trebuie sa plasam niciodata un scaun de spate in pozitia din fata a masinilor dotate cu airbag-uri; acesta pune copilul in pericol de traumatism sever sau moarte din cauza airbagului in cazul unui accident.

Scaunul de copil pentru pozitia din fata:
- aceasta fixeaza copilul vertical, in directia de mers
- este adaptata copiilor cu greutate cuprinsa intre 9,1-18,2 kg, 66-127cm lungime si pana la varsta de 4 ani.

Scaunul-auto inaltator (cu platforma de siguranta):
- acesta ridica copilul pentru a asigura pozitia normala a umerilor, taliei si genunchilor
- este destinat utilizarii atunci cand pozitia umerilor este mai inalta decat pozitia urechilor
- este adaptata copiilor cu greutate cuprinsa intre 18,2-36,4 kg, inalti de 88,9-121,9 cm si varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani.

Combinatie intre scaun inaltator si fixare in 5 pozitii:
- acesta pozitioneaza copilul vertical pentru a infrunta pozitia de mers
- este adaptat sa suporte copii cu greutate cuprinsa intre 13,6-18,2 kg si pana la varsta de 4 ani
- dupa ce copilul atinge greutatea de 18,2 kg si implineste 4 ani, hamurile vor fi indepartate si scaunul cu platforma de siguranta folosit ca si dispozitiv de sustinere a taliei.

Scaun-fotoliu cu suport pentru cap:
- acesta ridica copilul pentru a asigura o pozitie normala a genunchilor, umerilor si taliei
- se foloseste atunci cand spatele este mai jos decat pozitia urechilor
- este adaptat copiilor cu greutate cuprinsa 18,2-36,4 kg, inaltime intre 88,9-121,9 cm si varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani.

Centura pentru fixarea umerilor si genunchilor:
- este destinata copiilor de 8 ani si greutate peste 36,4 kg
- este adaptata copiilor suficient de inalti incat genunchii se indoaie peste scaun in pozitia sezut, iar spatele ajunge suficient de in spate incat sa nu stea garbovit
- centura pentru fixarea genunchilor este dispusa de-a lungul coapselor copilului, iar cea pentru siguranta umerilor, in jurul centurii scapulo-humerale
- este interzisa trecerea centurilor de siguranta pe sub brate sau catre spate deaorece nu vor beneficia de protectie a partii superioare a corpului si risca sa fie aruncati din acest dispozitiv.


Citeste si despre:

Obiceiurile vicioase ale copilului Astmul bronsic la copii Limfocitopenia – cauze, simptome, tratament Tratamentul crupului – Atitudinea in fata unui episod de crup Schimbarea vocii la copii Masuri pregatitoare sarcinii Cele mai comune traumatisme care provoaca dureri cervicale Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Cum evitam infectiile urinare vara? Platfusul la copii Mastita in timpul alaptarii Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat? Microtia - defectul congenital al urechii Lueta bifida: cauze, complicatii si tratament Alaptarea: argumente pro si contra Tulburari de erectie