Primul ajutor in traumatisme toracice

Actualizat: 17 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Traumatismele toracice se refera la leziunile suferite la nivelul cutiei toracice si a viscerelor din interiorul acesteia.

Acestea pot fi fara leziuni osoase (echimoze, hematoame sau escoriatii) sau cu leziuni osoase (fracturi costale si claviculare).

Aceste accidentari pot conduce la deces, din pricina faptului ca trauma afecteaza functia respiratorie, circulatorie sau ambele.

Simptomele traumatismelor toracice includ sensibilitatea pieptului la atingere, echimozele, tulburarile respiratorii si hipotensiunea. Distensia venelor de la nivelul gatului se poate instala in pneunomotorax (rezultatul acumularii aerului in spatiul dintre plamani si peretele toracic) sau in tamponada cardiaca (tulburarile provocate de prezenta de lichid sub presiune in interiorul pericardului). Emfizemul subcutanat cauzeaza trosnituri la palpare, specifice pneumotoraxului sau leziunilor arborelui traheo-bronsic si ale cailor respiratorii superioare.

Primul ajutor in traumatismele toracice presupune adoptarea urmatoarelor masuri care cresc semnificativ sansele de supravietuire

- Sunati de urgenta la 112. Chiar daca nu sesizati plagi externe, exista posibilitatea producerii unor leziuni interne care pot pune viata victimei in pericol.
- Verificati semnalmentele vitale ale victimei (puls, respiratie, circulatie). Daca este necesar, incepeti manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
- In cazul in care victima prezinta o rana deschisa, acoperiti-o cu un material textil curat, pozitionat cu doi centimetri peste marginile plagii.
- Daca observati ca se formeaza bule la nivelul ranii sau auziti aer iesind din cavitatea toracica, acoperiti plaga partial, astfel incat sa preveniti acumularea aerului in piept.
- Nu incercati sa smulgeti obiectele care au penetrat toracele, daca acestea exista.
- Opriti sangerarea prin hemostaza (apasati cu o carpa curata pe rana pana la oprirea hemoragiei).
- Ajutati victima sa respire, pozitionand-o cu capul ridicat (astfel incat aerul sa circule cat mai bine prin caile respiratorii).
- Monitorizati atent starea victimei pana la sosirea ambulantei. Daca pacientul nu mai respira, efectuati manevrele de resuscitare pana la interventia echipajului medical.

Victima va fi transportata la spital pe o suprafata rigida si cu multa precautie, pentru evitarea lezarii vertebro-medulare. In cazul in care pacientul a sagerat abundent, va fi supus unei transfuzii de sange. Tratamentul de specialitate este, in cele mai multe cazuri, cel chirurgical.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in caz de inconstienta Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune Prim-ajutor in diverse situatii Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Pleurezia - afectiunea care provoaca durere toracica ascutita Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Durerea toracica - tratament Contuzia miocardica - riscuri si preventie Contuzia pulmonara - evaluare si tratament Fracturi ale gambei Necazuri de sezon: fracturile