Primul ajutor in fractura piciorului

Actualizat: 24 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fracturile piciorului sunt leziuni foarte dureroase, desi rareori sunt urgente medicale cu un potential real de punere in pericol a vietii.

Chiar si asa, un os rupt la nivelul piciorului necesita atentie medicala imediata, pentru prevenirea unor eventuale complicatii.

Semnele si simptomele specifice fracturii piciorului sunt

- durerea intensa (este prezenta aproape intotdeauna);
- umflarea membrului fracturat;
- invinetirea zonei lezate;
- deformarea piciorului in locul osului fracturat;
- senzatiile de amortire si furnicaturi;
- mobilitate redusa a piciorului;
- os patruns prin piele (in cazul unei fracturi deschise);
- incapacitatea victimei de a-si sustine greutatea corporala pe piciorul bolnav.

Acordarea primului ajutor in fractura de picior presupune urmarea pasilor de mai jos

- Asigurati-va ca victima se afla intr-o locatie sigura. Verificati caile respiratorii, capacitatea de respiratie si pulsul. Cautati semnele altor leziuni, iar daca ele exista la nivelul capului, gatului sau spatelui, nu miscati victima de pe loc!
- Sunati la 112 daca victima este accidentata grav, are o fractura deschisa de picior, hemoragia nu se opreste dupa cateva minute de efectuare a hemostazei sau sangele tasneste din plaga.
- Daca este necesar, opriti sangerarea prin aplicarea unei presiuni directe asupra plagii (cu o carpa curata).
- Nu incercati sa repozitionati osul, oricat de evidenta este deformarea membrului. Veti provoca o serie de complicatii grave leziunii.
- Inainte sa imobilizati membrul accidentat, verificati circulatia sanguina comparand culoarea pielii piciorului fracturat cu cea a piciorului sanatos, atingeti unul din degete si intrebati victima daca percepe senzatia. Aceste informatii trebuie sa fie transmise ulterior echipajului medical care va evalua gravitatea leziunii.
- Imobilizati piciorul fracturat folosind atele lungi (pot fi improvizate din ziare si prosoape rulate, de pilda), legate cu un bandaj sau o piesa vestimentara disponibila. Asigurati-va ca glezna este si ea imobilizata.
- Controlati umflarea piciorului, prin aplicarea unui pachet de gheata infasurat intr-o carpa, mentinut in contact direct cu membrul bolnav.
- Ajutati victima sa isi tina piciorul ridicat cat mai mult timp posibil si sfatuiti-o sa nu se sprijine pe membrul bolnav.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital sau asteptati sosirea ambulantei, monitorizand atent starea in care se afla persoana accidentata.


Citeste si despre:

Prim ajutor in fractura de glezna Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in caz de hemoragie Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Fracturile diafizare ale femurului (fracturi la nivelul coapsei) Fracturi ale gambei Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Necazuri de sezon: fracturile Fractura de femur Ulcerul de gamba Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Boli ale oaselor si tratamentul acestora Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Entorsa de glezna