Primul ajutor in fractura degetelor de la picior

Actualizat: 04 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura degetelor de la picior este cauzata de o trauma puternica la acest nivel, rezultata in urma unei cazaturi, loviri sau caderi de obiecte grele.

De asemenea, acest tip de fractura se poate produce in urma unor miscari repetitive care solicita excesiv oasele degetelor de la picioare, efectuate in cadrul unor activitati sportive sau artistice.

Imediat dupa producerea fracturii degetului de la picior, se instaleaza durerea locala, umflarea regiunii bolnave si senzatia de amortire. In numeroase cazuri, degetul fracturat se invineteste la scurt timp de accidentare.

Alte simptome specifice sunt deformarea degetului, un zgomot de crapat in momentul lovirii, indreptarea degetului in alta directie si incapacitatea deplasarii normale cu piciorul accidentat.

Fracturile degetelor de la picioare pot conduce si la complicatii, precum lezarea unghiei (hematomul subunghial - o acumulare de sange pe suprafata patului unghiei) sau fractura deschisa, cand osul degetului patrunde prin piele, hemoragia este prezenta si apare riscul infectarii.

Primul ajutor in fractura degetelor de la picioare presupune adoptarea urmatoarelor masuri

- Sfatuiti victima sa nu isi sprijine greutatea corporala pe piciorul accidentat, pe cat posibil. Miscarea membrului bolnav si presiunea exercitata pe acesta accentueaza durerile.
- Ajutati victima sa se aseze intr-o pozitie confortabila, cu piciorul accidentat ridicat, mai sus de nivelul inimii (sprijinit pe paturi, perne sau obiecte vestimentare). Aceasta pozitie va contribui la retragerea edemului (umflaturii) si la ameliorarea durerii.
- Introduceti un pachet de gheata intr-un prosop sau orice alt material textil si aplicati-l pe zona fracturii, cate 15-20 de minute.
- Administrati victimei acetaminofen sau ibuprofen pentru ameliorarea durerilor.
- Transportati victima la cel mai apropiat spital, pentru primirea ingrijilor medicale care se impun.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Primul ajutor in caz de hemoragie Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Entorsa de glezna Ulcerul de gamba Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Fasceita plantara si Neurom Morton Compresia nervoasa