Primul ajutor in fractura de deget la copii

Actualizat: 24 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Copiii sunt in mod special predispusi fracturilor la nivelul degetelor (falangelor), al incheieturii mainii (oaselor carpiene) sau al oaselor lungi dintre degete si incheietura mainii (metacarpiene).

Fracturile de deget se pot produce in numeroase moduri, aparand un urma unor traumatisme care conduc la lezarea osului de la nivelul pulpei degetului.

Cei mici au tendinta sa isi introduca degetele in diverse orificii sau dispozitive, fiind frecvent si victimele unor caderi accidentale. Sporturile efectuate de copii ridica si ele un risc de producere a unei fracturi de deget.

Fracturile de deget cauzeaza durere intensa cu debut brusc dupa trauma, urmata de umflarea regiunii lezate si aparitia echimozei (a vanataii). Degetul devine rigid si aproape imobil (in functie de severitatea fracturii). Umflarea degetului nu este un simptom specific precum durerea accentuata, insa poate afecta si degetele adiacente in numeroase cazuri. In urma comprimarii terminatiilor nervoase, degetul amorteste.

Acordati urmatoarele masuri de prim ajutor in cazul in care suspectati o fractura de deget la copil

- Sunati la 112 daca osul a patruns prin piele (este vorba despre o fractura deschisa de deget), degetul sangereaza abundent, degetul este amortit, alb sau afectat de cianoza, degetul a fost amputat sau patul unghiei este grav afectat.
- Examinati cu atentie leziunea. Nu incercati sa indreptati degetul! Daca fractura este deschisa, opriti sangerarea prin exercitarea unei presiuni directe asupra plagii, folosind un material textil curat.
- Daca nu este vorba despre o fractura deschisa, inveliti degetul intr-o carpa moale (sau in bandaj, daca il aveti la dispozitie). Imobilizati degetul rupt, legandu-l cu o fasa elastica de degetul adiacent sanatos (care va juca rolul unei atele). Aveti grija ca bandajarea sa nu opreasca circulatia sangelui!
- Infasurati un pachet de gheata intr-un prosop si aplicati-l pe degetul fracturat cate 3-5 minute.
- Pe cat posibil, tineti mana copilului ridicata.
- Transportati copilul la cabinetul medicului pediatru sau la unitatea de primiri urgente.


Citeste si despre:

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Traumatismele dentare: cauze si tratament Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Fibroza chistica sau mucoviscidoza Caria dentara Crizele convulsive Sindromul bebelusului scuturat Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Gigantism si acromegalie