Primul ajutor in fractura de brat la adulti

Actualizat: 12 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura de brat se defineste ca intreruperea continuitatii unui os, in urma unui traumatism suferit la acest nivel.

Daca o persoana acuza dureri accentuate la nivelul membrului superior afectat si observati ca bratul este umflat, diform si vanat, iar victima nu isi mai poate folosi membrul, este posibil sa va confrutati cu o fractura.

Simptomele fracturii de brat care va ajuta sa o depistati corect sunt urmatoarele

- mobilitatea anormala a membrului;
- imposibilitatea de miscare a bratului;
- sesizarea intreruperii continuitatii osului (la palpare, osul este intrerupt, iar pe suprafata pielii se poate observa o denivelare);
- prezenta crepitatiilor osoase (capetele fracturate ale osului emit zgomote specifice atunci cand se freaca intre ele);

Primul ajutor in fracturile osoase la adulti consta in adoptarea unor masuri care previn complicatiile si leziunile ulterioare, diminuand totodata nivelul umflaturii si durerea.

- Sunati de urgenta la 112 daca victima nu se poate deplasa sau transportati victima la prima unitate medicala din zona, dar doar dupa imobilizarea membrului fracturat.
- Transmiteti victimei ca cel mai important este isi tina bratul fracturat lipit de corp, pana la primirea ingrijirilor medicale. Antebratul trebuie sa stea ridicat, in unghi de 90 de grade (sustinut de cealalata mana).
- Imobilizati fractura cu ajutorul unor atele prinse cu bandaj sau alte obiecte asemanatoare la care aveti acces. Atelele improvizate trebuie sa fie usoare, rigide si lungi. Puteti folosi si o esarfa in forma de triunghi pentru sustinerea antebratului. Incercati sa nu miscati prea mult membrul bolnav.
- Nu actionati brutal asupra victimei, nu incercati sa repozitionati osul in mod mecanic si nu transportati victima pana cand nu reusiti sa imobilizati fractura.
- Orice imobilizare a bratului fracturat trebuie sa cuprinda doua articulatii cea de deasupra si de dedesubtul focarului de fractura.
- Administrati victimei un calmant pentru oprirea durerii si preveniti hipotermia, daca este cazul, acoperind pacientul cu o patura sau cateva piese vestimentare aflate la indemana.
- Transportati victima la spital sau supravegheati-o pana la sosirea echipajului medical de urgenta.


Citeste si despre:

Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cancerul osos in cazul copiilor Sincopa Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Artroscopia Infectii osoase
Cere sfatul medicului ×