Primul ajutor in dureri toracice

Actualizat: 17 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Durerile toracice se refera la toate senzatiile de disconfort resimtite in zona inferioara a gatului, fie ca este vorba despre constrictie, presiune, arsura sau durere ascutita, surda ori pulsatila.

Cauzele durerilor in piept pot varia de la probleme minore (indigestie, stres etc.), pana la urgente medicale grave (infarct miocardic sau embolism pulmonar).

Durerile toracice pot fi simptomele unui numar mare de boli si conditii medicale (boala de reflux gastroesofagian, bronsita acuta, astm bronsic, boala pulmonara obstructiva cronica etc.), inclusiv de natura psihica, asa cum este atacul de panica. Senzatiile dureroase in piept pot fi provocate si de excesul de cofeina sau hiperventilatie.

Orice durere toracica persistenta, care nu cedeaza in 15 minute de la debut, necesita atentie medicala de urgenta. Primul ajutor in acest caz presupune urmarea pasilor de mai jos

- In cazul in care victima nu este constienta, sunati de urgenta la 112 si incepeti efectuarea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie.
- Daca victima este constienta, ajutati-o sa se aseze intr-o pozitie confortabila, de preferat in sezut, cu spatele si capul sprijinite de un perete. Daca nu aveti prin preajma un scaun, ingenunchiati in spatele victimei, pentru a-i oferi un suport.
- Ajutati pacientul sa ia medicamentele pentru dureri toracice, in cazul in care urmeaza un astfel de tratament. Daca simptomele nu se amelioreaza cu ajutorul medicatiei, chemati imediat o ambulanta.
- Nu oferiti victimei nimic de baut sau de mancat.
- Incurajati victima sa isi pastreze calmul. Starea de agitatie poate cauza complicatii majore.
- Indepartati accesoriile si piesele vestimentare din jurul gatului si al taliei, pentru facilitarea respiratiei.
- Asistati victima pana la sosirea echipajului de pe ambulanta. Nu este recomandat sa transportati un pacient cu dureri toracice cu masina, intrucat efortul suplimentar pe care il depune ii va agrava starea.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Pleurezia - afectiunea care provoaca durere toracica ascutita Durerea toracica - tratament Tratamentul durerii toracice Prim-ajutor in diverse situatii Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Factorii de risc si masurile de prim-ajutor in cazul atacului de cord 5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Dureri in capul pieptului Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord Sindromul toracic acut