Primul ajutor in convulsiile febrile la copii

Actualizat: 08 Ianuarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Convulsiile febrile la copii sunt caracterizate prin perioade scurte de timp in care copilul poate sa intre in stare de inconstienta si sa prezinte spasme musculare in anumite regiuni corporale.

Acestea sunt declansate de febra ridicata si necesita efectuarea unui control medical urgent pentru depistarea cauzei exacte.

In general, convulsiile febrile la copii dureaza in medie 5 minute, pana la un sfert de ora, fiind insotite de urmatoarele simptome

- membre inferioare si superioare spasmodice;
- modificari ale pozitiei ochilor;
- pierderea starii de constienta;
- pierderea controlului sfincterului anal si urinar;

Convulsiile febrile apar de regula intre varsta de 6 luni si 5 ani, cu incidenta cea mai crescuta la varsta de 12-18 luni. Copiii ai caror parinti au antecedente de convulsii febrile prezinta un risc mai mare de a le dezvolta.

Primul ajutor in convulsiile febrile la copii presupune adoptarea masurilor de mai jos

- Sunati la 112 in cazul in care copilul tremura intr-un ritm alert, necontrolat, nu poate sa respire, pielea se cianozeaza, copilul se accidenteaza in zona capului din cauza convulsiilor, este inconstient mai multe minute la rand (peste 5 minute) sau suspectati ca a inghitit o substanta otravitoare.
- Pastrati-va calmul si asigurati-va ca respiratia copilului este normala. Invinetirea buzelor anunta dificultati de respiratie care ar putea pune in pericol viata. Daca este necesar, puneti in aplicare metoda respiratiei gura la gura si sunati imediat la serviciul de urgenta 112.
- In cazul in care copilul respira normal, concentrati-va pe siguranta acestuia. Intindeti-l pe podea, cu corpul asezat in lateral si fara obiecte in jur cu care s-ar putea rani.
- Indepartati piesele vestimentare din jurul capului si al gatului. Acest pas ajuta la scaderea temperaturii corporale.
- Nu introduceti nimic in cavitatea bucala a copilului (apa, medicamente etc.) si nu incercati sa opriti convulsiile, decat sub indrumarea medicului pediatru.
- In situatia in care copilul vomita, asigurati-va ca are capul orientat in jos si ca elimina complet continutul cavitatii bucale.
- Nu imobilizati copilul si nu incercati sa ii blocati miscarile corporale.
- Daca simptomele persista sau copilul are prima convulsie febrila, apelati la ajutorul unui medic.

Dupa convulsii, copilul va fi foarte obosit si va adormi. Aceasta este modul fiziologic de desfasurare a convulsiilor. Micutul nu trebuie sa fie trezit si nu trebuie sa i se introduca in gura apa sau mancare in timp ce doarme. Medicul va recomanda tratamentul antitermic al bolii de baza si va va instrui asupra metodelor de prevenire a acestora in viitor.


Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in cazul gripei la copii Prim-ajutor in diverse situatii Convulsiile Crizele convulsive De ce apar convulsiile la copii? Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Tratamentul febrei la copii Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor? Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Cauzele si tratamentul febrei in cazul bebelusilor Consecintele unei supradoze de aspirina
Cere sfatul medicului ×