Primul ajutor in atacul de astm in sarcina

Actualizat: 25 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In timpul sarcinii, atacul de astm se poate produce mai frecvent in ultimul trimestru de graviditate (intre saptamanile 24 si 36), pe fondul ascensionarii diafragmului.

In aproximativ o treime din cazuri, astmul se agraveaza in sarcina, crizele fiind cauzate de diversi factori contactul direct cu alergeni, infectii respiratorii, efort fizic sustinut, inhalarea unor agenti iritanti sau stari emotionale intense.

Simptomele atacului de astm in sarcina sunt urmatoarele

- dificultati de vorbire, mers sau gandire, din pricina tulburarilor de respiratie;
- deplasarea vizibila a gatului si a coastelor in timpul respiratiei;
- cianozarea usoara a pielii;
- respiratia suieratoare;
- diminuarea miscarilor fetale.

Primul ajutor in atacul de astm in sarcina presupune urmarea pasilor de mai jos

- Intrebati gravida despre planul de tratament individual stabilit de medicul curant si urmati-l intocmai. Sunati de urgenta specialistul pentru o indrumare corecta privind administrarea medicatiei necesare, daca este posibil.
- In cazul in care gravida nu are un plan de tratament prestabilit, asezati-o intr-o pozitie confortabila si indepartati piesele vestimentare stramte, care i-ar putea afecta capacitatea de respiratie.
- Ajutati gravida sa utilizeze inhalatorul. Daca acest dispozitiv nu se afla in apropiere, imprumutati unul sau rugati pe cineva sa il achizitioneze urgent de la o farmacie.
- Indepartati capacul inhalatorului, agitati flaconul, indemnati gravida sa expire si pozitionati dispozitivul in cavitatea bucala a victimei. Administrati un puf, indrumand gravida sa inspire pe gura adanc (timp de 5-10 secunde) si sa isi tina apoi respiratia cateva secunde.
- Administrati 4 pufuri in total, cu pauze de cate un minut intre administrari.
- Asteptati cateva minute si monitorizati atent starea gravidei. Daca simptomele atacului de astm nu se amelioreaza, mai administrati inca un set de 4 pufuri, in aceleasi conditii. Sunati la 112 daca nu sesizati o imbunatatire in capacitatea de respiratie a victimei.
- Continuati administrarea medicamentului conform indicatiilor anterioare pana la sosirea ambulantei.
- In cazul unui atac sever, administrati pana la 6-8 pufuri la fiecare 5 minute, cu pauze intre acestea, pana la sosirea echipajului medical de urgenta.
- Nu confundati starea de ameteala a gravidei cu ameliorarea simptomelor aceasta ar putea anunta agravarea atacului. Nu presupuneti ca starea victimei se imbunatateste, doar daca respiratia suieratoare dispare.
- Ramaneti in permanenta langa gravida si folositi inhalatorul periodic, cand victima este preluata de echipajul ambulantei.


Citeste si despre:

Prim ajutor in caz de astm in timpul sarcinii Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la copii Beneficiile renuntarii la fumat Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale Palpitatiile Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Alergenii din aer Managementul stresului Alimentatia corecta a copiilor Sughitul Beneficiile expunerii la soare Tot ce trebuie sa stii despre tiroida autoimuna
Cere sfatul medicului ×