Test de sange pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Ce s-ar intampla daca medicii ar recomanda efectuarea unei singure analize de sange pentru depistarea cancerului pulmonar? Cercetatorii au prezentat la cel de-al 31 Congres European al Societatii Medicale de Oncologie (ESMO) ca acest lucru va fi posibil iar raspunsul se afla in detectarea modificarilor suferite de anumite proteine serice. "Noile descoperiri in domeniul proteomicii ne ofera oportunitatea identificarii rapide a biomarkerilor noi sau a patternului de markeri pentru depistarea precoce a cancerului", a declarat William Jacot de la Spitalul Arnaud de Villeneuve in Montpellier, din Franta. "In prezent, multi pacienti au o boala locala avansata sau metastatica in momentul stabilirii diagnosticului, ceea ce explica prognosticul rau al acestei afectiuni, cancerul pulmonar", a continuat Dr. Jacot. "In constrast, pacientii care au primit tratament precoce pot avea rezultate foarte incurajatoare, avand o rata a supravietuirii la 5 ani de 60-70%. Procesul denumit surface-enhanced laser desorption ionization separa, detecteaza si identifica peptidele si peak-urile proteinelor din diferite probe biologice. Acest proces a fost deja folosit pentru a identifica si detecta mai multe neoplasme umane, a explicat Dr. Jacot in timpul prezentarii studiului la Congres. Cercetatorii au prelucrat probele de ser de la 170 de pacienti. Dintre acestia, 147 au suferit de cancer pulmonar (diagnostic confirmat morfopatologic) si 23 au avut o alta boala cronica pulmonara. Din fiecare proba au fost obtinute mai mult de 200 de peak-uri de proteine, din care 31 au stabilit o diferenta semnificativa intre cele 2 grupuri. Cercetatorii au descoperit ca 19 pacienti din grupul celor cu cancer pulmonar aveau risc crescut iar in grupul celor cu boala pulmonara cronica doar 12 pacienti aveau risc crescut. Dr. Jacot si colaboratorii sai a creat un algoritm de regresie folosind 2 peak-uri de proteine pentru diferentiere. Folosind acest algoritm, echipa de cercetatori a reusit sa clasifice in mod corect mai mult de 85 % din probele recoltate, stabilind astfel care dintre aceste probe au fost prelevate de la pacienti cu cancer pulmonar si care au fost prelevate de la pacienti cu boala pulmonara cronica. "Sunt necesare inca multe studii, dar rezultatele obtinute din acest studiu arata in mod cert ca este posibil sa se identifice persoanele care vor dezvolta cancer pulmonar in viitor", a declarat Dr. Schmoll. Acesta estimeaza ca "in aproximativ 10-15 ani va aparea in practica clinica un protocol de screening pentru cancerul pulmonar."


Citeste si despre:

Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar? Cancerul pulmonar Care sunt semnele precoce ale cancerului de san? Cancerul colorectal Detectia mutatiilor cancerigene si evolutia cancerului Ce este cancerul gastrointestinal? Ereditatea si cancerul Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 De ce cancerul ovarian provoaca atat de multe decese? 15 simptome de cancer ignorate de barbati Cancerul testicular Teste screening recomandate femeilor 13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani Embolismul pulmonar 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
Cere sfatul medicului ×