Pneumonia - tipuri si metode de tratament

Actualizat: 03 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este pneumonia


Pneumonia este o infectie care inflameaza sacii de aer din unul sau ambii plamani. Sacii de aer se pot umple cu lichid sau puroi (material purulent), provocand tuse cu flegma sau puroi, febra, frisoane si dificultati de respiratie. O varietate de organisme, inclusiv bacterii, virusuri si ciuperci, pot provoca pneumonie.

Pneumonia poate varia in gravitate de la usoara la care pune viata in pericol. Este cel mai grav pentru sugari si copii mici, persoanele cu varsta mai mare de 65 de ani si persoanele cu probleme de sanatate sau cu un sistem imunitar slabit.

Simptome

Semnele si simptomele pneumoniei variaza de la usoare la severe, in functie de factori precum tipul de germen care provoaca infectia si varsta si starea generala de sanatate. Semnele si simptomele usoare sunt adesea similare cu cele ale unei raceli sau gripei, dar dureaza mai mult.

Semnele si simptomele pneumoniei pot include:
• Durere in piept atunci cand respiri sau tusesti
• Confuzie sau modificari ale constientizarii mentale (la adultii de 65 de ani si peste)
• Tuse, care poate produce flegma
• Oboseala
• Febra, transpiratie si frisoane tremuratoare
• Temperatura corpului mai scazuta decat normala (la adultii cu varsta peste 65 de ani si la persoanele cu sistem imunitar slab)
• Greata, varsaturi sau diaree
Dificultati de respiratie

Nou-nascutii si sugarii pot sa nu prezinte niciun semn de infectie. Sau pot sa vomite sa aiba febra si sa tuseasca, sa para nelinistiti sau obositi si fara energie sau sa aiba dificultti de respiratie si de mancare.

Cand trebuie sa va prezentati la medic

Consultati-va medicul daca aveti dificultati de respiratie, dureri in piept, febra persistenta de 39 C sau mai mare sau tuse persistenta, mai ales daca tusesti cu expectoratie.

Este deosebit de important ca persoanele din aceste grupuri cu risc ridicat sa consulte un medic:
• Adulti peste 65 de ani
• Copii mai mici de 2 ani cu semne si simptome
• Persoanele cu o afectiune de baza sau un sistem imunitar slabit
• Persoanele care primesc chimioterapie sau care iau medicamente care suprima sistemul imunitar
Pentru unii adulti in varst si persoanele cu insuficienta cardiaca sau probleme pulmonare cronice, pneumonia poate devenii rapid o afectiune care pune viata in pericol.

Cauze

Multi microbi pot provoca pneumonie. Cele mai frecvente sunt bacteriile si virusurile din aerul pe care il respiram. Corpul dumneavoastra impiedica, de obicei, acesti germeni sa va infecteze plamanii. Dar uneori acesti germeni iti pot depasi sistemul imunitar, chiar daca sanatatea ta este in general buna.

Pneumonia este clasificata in functie de tipurile de germeni care o provoaca si de unde ati luat infectia.

1. Pneumonie dobandita in comunitate- Pneumonia dobandita in comunitate este cel mai frecvent tip de pneumonie. Are loc in afara spitalelor sau a altor unitati de ingrijire a sanatatii. Poate fi cauzata de:
• Bacterii. Cea mai frecventa cauza a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae. Acest tip de pneumonie poate aparea de la sine sau dupa ce ati avut o raceala sau gripa. Poate afecta o parte (lobul) plamanului, o afectiune numita pneumonie lobara.

• Organisme asemanatoare bacteriilor. Mycoplasma pneumoniae poate provoca, de asemenea, pneumonie. De obicei, produce simptome mai usoare decat alte tipuri de pneumonie. Pneumonia de mers pe jos este un nume informal dat acestui tip de pneumonie, care de obicei nu este suficient de severa pentru a necesita repaus la pat.

• Ciupercile. Acest tip de pneumonie este cel mai frecvent la persoanele cu probleme cronice de sanatate sau la sistemul imunitar slabit si la persoanele care au inhalat doze mari de organisme. Ciupercile care o cauzeaza pot fi gasite in sol sau excremente de pasari si variaza in functie de locatia geografica.

• Virusurile, inclusiv COVID-19. Unii dintre virusurile care provoaca raceli si gripa pot provoca pneumonie. Virusurili sunt cea mai frecventa cauza de pneumonie la copiii sub 5 ani. Pneumonia virala este de obicei usoara. Dar in unele cazuri poate deveni foarte grav. Coronavirus 2019 (COVID-19) poate provoaca pneumonie, care poate devenii severa.

2. Pneumonie dobandita in spital
Unii oameni fac pneumonie in timpul spitalizarii pentru o alta boala. Pneumonia dobandita in spital poate fi grava, deoarece bacteriile care o cauzeaza pot fi mai rezistente la antibiotice si pentru ca persoanele care o fac sunt deja bolnave. Persoanele care se afla pe aparate de respirat (ventilatoare), folosite adesea in unitatile de terapie intensiva, prezinta un risc mai mare de a face acest tip de pneumonie.

3. Pneumonie dobandita de asistenta medicala
Pneumonia dobandita de asistenta medicala este o infectie bacteriana care apare la persoanele care locuiesc in unitati de ingrijire pe termen lung sau care primesc ingrijiri in clinici ambulatoriu,inclusiv in centrele de dializa renala. La fel ca pneumonia dobandita in spital, pneumonia dobandita in asistenta medicala poate fi cauzata de bacterii care sunt mai rezistente la antibiotice.

4. Pneumonie de aspiratie
Pneumonia prin aspiratie apare atunci cand inhalati alimente, bauturi, varsaturi sau saliva in plamani. Aspiratia este mai probabila daca ceva va perturba reflexul normal, cum ar fi o leziune cerebrala sau o problema de inghitire sau consumul excesiv de alcool sau droguri.

Factori de risc

Pneumonia poate afecta pe oricine. Dar cele doua grupe de varsta cu cel mai mare risc sunt:
• Copii care au 2 ani sau mai mici
• Persoane care au 65 de ani sau mai mult

Alti factori de risc includ:
• Spitalizarea. Aveti un risc mai mare de pneumonie daca va aflati intr-o unitate de terapie intensiva din spital, mai ales daca va aflati pe un aparat care va ajuta sa respirati (un ventilator).
• Boala cronica. Este mai probabil sa faceti pneumonie daca aveti astm, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau boli de inima.
• Fumat. Fumatul dauneaza apararii naturale a organismului impotriva bacteriilor si virusurilor care cauzeaza pneumonia.
• Sistem imunitar slabit sau suprimat. Persoanele care au HIV/SIDA, care au suferit un transplant de organ sau care primesc chimioterapie sau steroizi pe termen lung sunt expuse riscului.

Complicatii

Chiar si cu tratament, unii oameni cu pneumonie, in special cei din grupurile cu risc ridicat, pot prezenta complicatii, inclusiv:
-Bacteriile din fluxul sanguin (bacteremia). Bacteriile care intra in fluxul sanguin din plamani pot raspandi infectia la alte organe, provocand potential insuficienta de organ.
-Respiratie dificila. Daca pneumonia dumneavoastra este severa sau aveti boli pulmonare cronice subiacente, este posibil sa aveti probleme cu respiratia suficienta a oxigenului. Este posibil sa fie nevoie sa fiti spitalizat si sa utilizati un aparat de respirat (ventilator) in timp ce plamanul se vindeca.
-Acumulare de lichid in jurul plamanilor (revarsat pleural). Pneumonia poate determina acumularea de lichid in spatiul subtire dintre straturile de tesut care captusesc plamanii si cavitatea toracica (pleura). Daca lichidul se infecteaza, poate fi necesar sa il dreneze printr-un tub toracic sau sa il elimine prin interventie chirurgicala.
-Abces pulmonar. Un abces apare daca se formeaza puroi intr-o cavitate a plamanului. Un abces este de obicei tratat cu antibiotice. Uneori, este necesara o interventie chirurgicala sau drenaj cu un ac lung sau un tub plasat in abces pentru a indeparta puroiul.

Prevenirea

Pentru a ajuta la prevenirea pneumoniei:
• Vaccineaza-te. Sunt disponibile vaccinuri pentru a preveni unele tipuri de pneumonie si gripa.
• Asigurati-va ca copiii sunt vaccinati.
• Practicati o buna igiena. Pentru a va proteja impotriva infectiilor respiratorii care uneori duc la pneumonie, spalati-va mainile in mod regulat sau folositi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.
• Nu fuma. Fumatul dauneaza apararii naturale a plamanilor impotriva infectiilor respiratorii.
• Pastreaza-ti sistemul imunitar puternic. Dormiti suficient, faceti sport in mod regulat si mancati o dieta sanatoasa.

Diagnostic

Medicul dumneavoastra va incepe prin a va intreba despre istoricul medical si va face un examen fizic, inclusiv sa va asculte plamanii cu un stetoscop pentru a verifica daca nu exista zgomote anormale sau raluri care sugereaza pneumonie.

Daca se suspecteaza pneumonie, medicul dumneavoastra va poate recomanda urmatoarele teste:
• Analize de sange.
• Raze x la torace.
• Oximetria pulsului.
• Testul sputei.

Medicul dumneavoastra va poate ordona teste suplimentare daca aveti mai mult de 65 de ani, va aflati in spital sau aveti simptome grave sau afectiuni de sanatate. Acestea pot include: scanare CT, cultura lichidului pleural.

Tratament

Tratamentul pneumoniei presupune vindecarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Persoanele care au pneumonie dobandita in comunitate, de obicei, pot fi tratate acasa cu medicamente. Desi majoritatea simptomelor se atenueaza in cateva zile sau saptamani, senzatia de oboseala poate persista o luna sau mai mult.

Tratamentele specifice depind de tipul si severitatea pneumoniei dumneavoastra, de varsta dumneavoastra si de sanatatea dumneavoastra generala. Optiunile includ:

• Antibiotice
• Medicament pentru tuse
• Pentru a reduce febra/calmante. Acestea includ medicamente precum aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) si acetaminofenul (Tylenol, altele).
• Spitalizare

Este posibil sa trebuiasca sa fiti spitalizat daca:
• Aveti mai mult de 65 de ani
• Sunteti confuz cu privire la timp, oameni sau locuri
• Functia rinichilor dumneavoastra a scazut
• Tensiunea arteriala sistolica este sub 90 de milimetri de mercur (mm Hg) sau tensiunea arteriala diastolica este de 60 mm Hg sau mai mica.
• Respiratia ta este rapida (30 de respiratii sau mai mult pe minut)
• Ai nevoie de asistenta pentru respiratie
• Temperatura ta este sub normal
• Ritmul cardiac este sub 50 sau peste 100

Puteti fi internat la unitatea de terapie intensiva daca trebuie sa fiti plasat pe un aparat de respirat (ventilator) sau daca simptomele dumneavoastra sunt severe.

Copiii pot fi internati in spital daca:
• Au varste mai mici de 2 luni
• Sunt letargici sau excesiv de somnorosi
• Au probleme cu respiratia
• Au un nivel scazut de oxigen din sange
• Apare deshidratarea

Sfaturi utile

Aceste sfaturi va pot ajuta sa va recuperati mai repede si sa va reduceti riscul de complicatii:
• Odihneste-te din plin. Nu va intoarceti la scoala sau la munca decat dupa ce temperatura iti revine la normal si nu mai tusesti cu mucus. Chiar si atunci cand incepi sa te simti mai bine, ai grija sa nu exagerezi. Deoarece pneumonia poate recidiva, este mai bine sa nu te intorci la rutina ta pana nu te-ai recuperat complet. Intrebati medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
• Stai hidratat. Bea multe lichide, in special apa, pentru a ajuta la slabirea mucusului din plamani.
• Luati medicamentul conform prescriptiei. Daca incetati sa luati medicamente prea devreme, plamanii dvs. pot continua sa adaposteasca bacterii care se pot inmultii si pot provoca reaparitia pneumoniei.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/diagnosis-treatment/drc-20354210


Citeste si despre:

Pneumonia de ventilatie Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Pneumonia comunitara Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Guta - cauze, simptome, tratament Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Bronsita sau pneumonie? Cum sa deosebesti aceste doua afectiuni Sialoreea sau hipersalivatia - metode de diagnostic si tratament Efectul pneumoniei asupra plamanilor Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Pneumonia nozocomiala