Risedronatul reduce riscul de fractura la femei

Publicat: 21 Septembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Risedronatul,fractura,femeiConform unei analize prezentate la intalnirea anuala a American Society for Bone and Mineral Research, risedronatul in doza de 5mg reduce cu pana la 50% comparativ cu placebo la femeile cu osteoporoza aflate la menopauza si care au suferit deja o fractura de femur.

Dr. Michael McClung, de la Oregon Osteoporosis Center din Portland a declarat ca medicii au nevoie de asigurari privind eficacitatea tratamentului antiosteoporotic pentru pacentii cu afectiuni in diverse stadii. In aceasta analiza, risedronatul s-a dovedit ca reduce riscul de fractura la pacientii cu osteoporoza severa.
Potrivit National Osteoporosis Foundation, fracturile in antecedente sunt un factor de risc important pentru aparitia altor fracturi. La femeile aflate la menopauza dupa prima fractura de femur, riscul de aparitia a altor fracturi datorate osteoporozei aproape se dubleaza in lipsa tratamentului antiosteoporotic.
Acesti pacienti cu factor de risc foarte inalt trebuie identificati si tratati pentru a prevenii aparitia altor fracturi datorate osteoporozei.

In studiu au fost incluse 339 femei cu osteopenie sau osteoporoza aflate la menopauza avand varsta cuprinsa intre 70 si 79 de ani si care in antecedente au prezentat cel putin o fractura de femur. Varsta medie a pacientelor incluse in studiu a fost de 75 de ani iar scorul T mediu la nivelul colului femural a fost de -3,1 si de -3,2 la nivelul vertebrelor lombare. Acestea au fost impartite la intamplare in trei grupuri; unul primind placebo iar celelalte doua fiind tratate cu risedronat in doza de 2,5 mg si 5 mg zilnic. Pe o perioada de 3 ani, incidenta fracturilor a fost de 28,4% in cazul pacientelor tratate cu placebo, 14,9% pentru cele cu risedronat 2,5 mg/zi si 13% pentru cele cu risedronat 5 mg/zi. Aceste rezultate corespund unei reduceri de peste 50% a riscului de fractura comparativ cu cu grupul placebo a pacientelor care au beneficiat de tratament cu risedronat atat in doza de 2,5 mg/zi cat si in doza de 5 mg/zi.


Citeste si despre:

Tratamentul osteoporozei Osteoporoza si sanatatea oaselor Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Cum evitam infectiile urinare vara? Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Indicatiile corticosteroizilor in tratamentul polimialgiei reumatice si arteritei cu celule gigante