Ce este malocluzia si cum o tratam

Publicat: 03 Aprilie 2014 | Actualizat: 03 Aprilie 2014

Ocluzia este termenul folosit pentru alinierea dintilor.

Malocluzia este o aliniere incorecta a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare. Anomaliile de ocluzie reprezinta o problema nu numai din punct de vedere estetic si psihologic, ci si functional.

Ideal, dintii nostri ar trebui sa se potriveasca astfel incat muscatura sa fie perfecta, fara inghesuiri, spatii intre dinti sau chiar rasuciri. Medicii ne avertizeaza, insa, ca dintii inghesuiti sunt dificil de curatat si in timp pot contribui la aparitia cariilor ori a afectiunilor parodontale.

“Muscatura anormala poate constitui cauza abraziunii anormale a suprafetelor dintilor, dificultati in masticatie sau afectari ale tesuturilor de suport (os si gingie). Dintii incorect aliniati pot contribui la aparitia durerilor in articulatiile mandibulare”, declara Delia Tigoiu, singurul medic ortodont din Romania, specializat in SUA, de la clinica Clarodent.

Alinierea necorespunzatoare a dintilor poate cauza diverse probleme de sanatate, astfel incat este recomandat sa ne facem timp pentru un consult ortodontic. Pentru orice caracteristica a malocluziei exista o serie de corectii ce pot fi realizate prin tratament ortodontic si, in functie de caz, este posibil sa fie necesara si interventia chirurgicala.

Cauzele aparitiei malocluziei
In general, malocluzia are la baza o cauza genetica, ceea ce inseamna ca, mai mult sau mai putin, se transmite de la o generatie la alta. Insa medicii ne spun si ca diverse obiceiuri de la nastere, cum ar fi suptul degetului, folosirea suzetei dupa 3 ani, alimentatia cu biberonul pe o perioada indelungata pot “hrani” un teren favorabil pentru malocluzie.

Cum prevenim si cum tratam malocluzia
Pentru ca, in mare parte, malocluzia este mostenita genetic, ea nu poate fi prevenita, insa poate fi depistata la timp, ceea ce duce la scurtarea duratei de tratament. De asemenea, cu cat tratamentul este inceput mai devreme (de la o varsta mai frageda), cu atat sansele de reusita sunt mai mari.

“Planul de tratament poate fi diferit. Specialistul ortodont poate recomanda mai multe posibilitati de corectare: aparat dentar, extractii (in cazul in care sunt foarte inghesuiti si nu au spatiu pentru indreptare), interventie chirurgicala etc�“, ne spune Dr. Delia Tigoiu de la clinica Clarodent.

Care sunt costurile si durata unui astfel de tratament
Costul si durata tratamentului ortodontic depind de mai multi factori, incluzand severitatea problemei, complexitatea, tipul aparatului ales, daca va fi cazul. Luand in considerare beneficiile tratamentului ortodontic pe termen lung, fiecare ban investit capata o valoare deosebita.

Articol oferit de Clinica Clarodent


Email

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Studiu. COVID-19 ar putea deveni o boala sezoniera, la fel ca raceala obisnuita

Sunt doua masti mai eficiente decat una? Ce spun specialistii

Marijuana: cauza sau tratament in schizofrenie?

STUDIU. Bacteriile intestinale ar putea influenta severitatea COVID-19

Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare?

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Raceala, febra, dureri in gat? Incearca Andrographis!

Ghid antibiotice: precautii, interactiuni si efecte adverse

Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?

Prima transa din vaccinul anti-COVID Moderna ajunge in Romania. Cum aleg medicii ce vaccin sa foloseasca?

Care sunt diferentele dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech si Moderna?

Noua tulpina de COVID-19 a ajuns si in Romania!