Terapia cu plasma bogata in trombocite – o privire retrospectiva

Publicat: 08 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie
Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”
Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie
Asistenti cercetatori:
Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”
Co – autori :
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”


Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE ” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018

Datorita faptului ca genunchiul este o articulatie complexa si in acelasi timp superficiala, acesta este expus traumatismelor, iar functia pe care o indeplineste, aceea de articulatie portanta, face ca articulatia sa fie foarte expusa si solicitata, iar problemele apar indiferent de varsta. Manifestarile clinice cele mai frecvente sunt durerea, lipsa mobilitatii articulare, edemul, scaderea fortei musculare.

Afectarea tesutului cartilaginos ce imbraca articulatia genunchiului este cunoscuta ca si condropatie si este clasificata in functie de intesitatea afectarii cartilajului in condropatie de grad I-IV. In cazul afectarii semnificative articulare si anume incadrarea in gradul IV are indicatie de protezare articulara. In majoritatea afectarilor tesutului cartilaginos articular, pe langa reducerea mobilitatii articulare apare si durerea localizata, cu intensitate diferita, cu grad diferit de subiectivitate.

Prin utilizarea terapiei cu plasma bogata in trombocite, pacientii vor putea recupera mai repede functionalitatea normala a articulatiei dupa diferite leziuni traumatice sau procese degenerative ale suprafetei articulare sau ale ligamentelor articulare, atat prin efectul reparator al plasmei bogate in trombocite cat si prin reducerea durerii locale ca urmare a refacerii volumului din spatial intraarticular.

Criteriile pentru efectuarea terapiei cu plasma bogata in trombocite sant urmatoarele :

A.Criterii de includere:

B.Criterii de excludere:

Pentru pacient elementul definitoriu al afectiunii este durerea, urmata de reducerea functionalitatii articulatiei. Oricare ar fi terapia care ar putea reduce sau elimina senzatia dureroasa este acceptata sau incercata. Durerea este insotita si de o scadere a autoevaluarii starii de sanatate si este un factor de stress in sine pentru pacient.

La reevaluarea la distanta a pacientilor care au urmat terapia cu plasma bogata in trombocite, un numar de 28 pacienti ce au fost initial diagnosticati cu condropatie cu diferite grade de evolutie, au avut pe parcursul a celor 5 ani evolutii ce s-au incadrat mai mult sau mai putin intr-un anumit tipar.

Initial, acesti pacienti au avut post terapie PRP o autoevaluare subiectiva asupra starii de sanatate ce s-a incadrat preponderent peste nota 8, note date si in functie de patologia asociata, care de asemenea este considerata un factor de stress asociat.



Fig 1. Autoevaluare post PRP

Scopul tratamentului a fost reducerea durerii articulare, imbunatatirea functionalitatii articulare, reducerea gradului de afectare articulara si implicit amanarea protezarii articulare.

De asemenea, a fost monitorizata si durata efectului terapiei cu plasma bogata in trombocite pentru aceeasi perioada de timp, valori ce s-au incadrat intre 12 si 24 luni.



Fig. 2 Durata efect terapie PRP

La distanta de aproximativ 5 ani de la inceperea terapiei cu plasma bogata in trombocite, din numarul de 28 pacienti reevaluati, un numar de 4 pacienti au fost protezati, iar functionalitatea articulara refacuta.


Fig. 3 Tratamente efectuate in perioda de monitorizare

Desi tratamentele efectuate pe parcursul celor 5 ani au avut ca efect disparitia, diminuare sau rarirea episoadelor dureroase, pacientii cu afectiuni cronice la nivelul articulatiei genunchiului ajung, la un interval de timp, sa acceseze protezarea articulara, tratament chirugical ce poarta un anumit nivel de stress, fiind considerata, subiectiv de pacienti, ca ultima alegere. De aceea, tratamentele accesate in aceasta perioada au fost pentru amanarea protezarii.

La data realizarii chestionarelor actualizate dupa tratamentul initial cu PRP, notele obtinute ca si autoevaluare a starii de sanatate s-au mentinut in limitele anterioare tratamentului, iar cele care au fost peste 9 sunt ale pacientilor care au fost protezati sau la care efectul terapiei s-a mentinut de la inceputul tratamentului. Notele de 8 au fost pentru pacientii care au combinat tratamnetul cu PRP cu acid hialuronic sau tratamente locale. Pentru pacientii care si-au ales valori sub 7 au ales si optiunea de protezare ca solutie la afectiunea diagnosticata sau repetarea tratamentului cu PRP.



Fig. 4 Autoevaluare la distanta de prima terapie cu PRP


Bibliografie:

1.Chronic Pain and Chronic Stress: Two Sides of the Same Coin. Chadi G Abdallah and Paul Geha
2.Braddom R. Medicina Fizica si de Reabilitare. Ed IV-a. Elsevier 2015
3.Marc F. Swiontkowski, Steven D. Stovitz, Dagan Cloutier - Manual of Othopaedics
4.Paul A. Lotke, Joseph, A. Abbound, Jack Ende - Ortopedia 2016
5. C. Thomas Vangsness, Greg Ptacek - Noua stiinta a gestionarii artritei, 2015

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce ai de facut dupa ce te-ai vindecat de COVID-19 Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Hipoglicemia Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) Mezoterapia scalpului cu PRP Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33 Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Durerea de genunchi - cauze posibile Artroplastia totala de genunchi