Vacanta la schi, asteptata cu interes de copii si parinti, este privita cu teama. Frica de traumatisme, in special de fracturi la nivelul genunchilor sau a soldurilor, ii determina pe unii sa faca un pas in spate, mai ales daca acestia deja sufera de gonartroza, cunoscuta si ca artroza genunchiului.
Potrivit statisticilor, 77% dintre pacientii care prezinta diagnosticul de gonartroza sunt femei si 23% barbati. Vestea buna este ca o astfel de afectiune se poate ameliora eficient cu ajutorul recuperarii medicale.
„In viata de zi cu zi ne confruntam cu foarte multe activitati fizice care predispun la traume. De exemplu, sporturile prin alunecare, si in primul rand schiul, dar nu numai: patinajul si hocheiul sunt sporturi ce predispun la aparitia traumatismelor genunchiului”, a atras atentia Prof. Dr. Elena Luminita Sidenco, medic primar recuperare medicala la Enayati Hospital.
Medicul are o vasta o experienta de peste 30 ani in domeniul recuperarii medicale si trateaza pacienti de orice varsta, carora le pune la dispozitie planuri personalizate de tratament, in functie de patologie.
„Traumatismele la nivelul genunchiului pot sa fie extrem de complexe, ele implicand toate structurile care compun articulatia genunchiului. Astfel putem avea de-a face cu leziuni de menisc, de capsula sau de capete osoase”, a precizat Prof. Dr. Sidenco.
In cazul in care a survenit un astfel de traumatism, recuperarea medicala se impune, iar medicii specialisti in acest domeniu alcatuiesc programele de recuperare functionala personalizat.
„Recuperarea fizica poate cuprinde proceduri care scad durerile prezente adesea la pacienti, ca si inflamatia si tulburarile functionale. Din programul de recuperare face parte si kinetoterapia; aceasta se ocupa de intarirea grupelor musculare care actioneaza asupra genunchiului. Kinetoterapia poate fi aplicata atat la sala, cat si in apa, asa cum se intampla in centrul nostru, unde beneficiem de existenta unui bazin terapeutic”, a afirmat prof. dr. Elena Luminita Sidenco, referindu-se la baza de recuperare din cadrul Enayati Hospital, acolo unde se pot efectua proceduri de fizioterapie – electroterapie, magnetoterapie, proceduri cu ultrasunete s.a.m.d. – toate menite sa imbunatateasca functionalitatea pacientilor.
Medicul ii sfatuieste atat pe copii, pe tineri, cat si pe varstnici ca inainte de a merge la schi, in drumetii montane si chiar la jogging sa urmeze un program de pregatire fizica, prin kinetoterapie, pentru a tonifia muschii stabilizatori ai genunchilor, fapt care ar preveni eventualele traume, prin cresterea stabilitatii dinamice a articulatiilor
,,Articulatia genunchiului este extrem de traumatizata de-a lungul vietii, fiind cea mai mare articulatie a corpului uman si destul de expusa”, a precizat Prof. Dr. Elena Luminita Sidenco.
Persoanele care au o musculatura stabilizatoare slaba nu pot prelua presiunea exercitata asupra genunchiului si acest fapt va determina deteriorarea mai rapida a cartilajelor.
„Uzura cartilajelor este determinata de mai multe elemente, in primul rand de activitatile fizice excesive, ca si de micro si macro-traumatisme. De asemenea, un rol important il joaca si greutatea corporala a persoanei: supraponderalitatea sau chiar obezitatea afecteaza articulatiile”, a spus medicul.
Recuperarea medicala imbunatateste activitatea muschilor, atenueaza eventuala inflamatie si este extrem de utila in prelungirea vietii active a articulatiilor.
„Cu cat se intervine mai repede, cu atat se incetineste degenerarea articulatiei, iar functionalitatea va fi mai lunga si de mai buna calitate. In stadiile avansate ale gonartrozei, medicul de recuperare poate doar sa amelioreze simptomatologia clinica; restantul functional va influenta evolutia ulterioara”, a precizat Prof. Dr. Elena Luminita Sidenco, medic primar recuperare medicala, la Enayati Hospital.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.