PRP sau acid hialuronic in tratamentul condropatiilor

Publicat: 11 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie
Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”
Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie
Asistenti cercetatori:
Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”
Co – autori:
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018

In majoritatea afectarilor tesutului cartilaginos articular, pe langa reducerea mobilitatii articulare apare si durerea localizata, cu intensitate diferita, cu grad diferit de subiectivitate. Tratamentele injectabile sunt optiuni ce urmaresc obtinerea unui raspuns imediat, atat pentru pacient prin reducerea simptomatologiei dureroase cat si prin reluarea functionalitatii articulare, rezultate ce sunt folosite si pentru o mai buna complianta a pacientilor in programele de recuperare medicala.

Cele mai frecvente tratamente injectabile sunt cele cu solutii vascoelastice – acid hialuronic cu molecula mare, ce are rol protector asupra cartilajului si modulator al senzatiei de durere.

Terapia cu plasma bogata in trombocite este abordata mai frecvent in cazul pacientilor tineri, cu afectare articulara de cauza mecanica sau traumatica, incipenta sau moderata, fara istoric de boli autoimmune cu afectare poliarticulara. Peste varsta de 60 de ani raspunsul la terapia PRP scade, iar in condropatiile de grad IV efectul este unul de neglijat, in acest caz se apeleaza la protezare articulara. Efectul de regenerare poate dura pana la 6-12 luni, dupa efectuarea tratamentului, in cazul unor pacienti durata efectului tratamentului poate fi mai mare, in acest caz se poate discuta despre refacerea functionalitatii articulare si disparitia procesului inflamator, insotit de asemnea de disparitia durerii.



Reaparitia simptomatologie se poate intampla in cazul ambelor metode de tratament, atat pentru injectiile cu solutii vasco-elastice cat si in cazul tratmentului cu PRP. Un factor important este si modul in care pacientul reuseste sa acceseze programul de recuperare si cat de bine este coordonat acesta.

De asemenea, aceste terapii se pot combina, alterna pe parcursul timpului. In cazurile monitorizate pe parcursul a 5 ani, raspunsul la terapiile mentionate a fost diferit, confirmand complexitatea procesului de regenerare si refacere articulara. O parte din pacienti au raspuns dupa prima sedinta de terapie PRP, cu rezultate foarte bune, iar altii au avut nevoie de repetarea tratamentelor la interval de 6-12 luni.



Efectele terapiilor in ambele cazuri sunt unele legate de perceptia subiectiva a simptomatologie, in cazul durerii, si una mai mult sau mai putin obiectiva legata de functionalitatea articulatiei sau perceptia functionalitati articulare care poate fi modificata prin pragului de suportabilitate a senzatiei dureroase de catre pacient. Un alt aspect ce ar trebui luat in calcul sunt si modificarile articulare ce pot fi vizualizate prin investigatiile de imagistica medicala, de tip RMN, modificari ce ar trebui monitorizate, de asemenea, in sustinerea efectelor acestor terapii.

Bibliografie:
1.Braddom R. Medicina Fizica si de Reabilitare. Ed IV-a. Elsevier 2015
2.Marc F. Swiontkowski, Steven D. Stovitz, Dagan Cloutier - Manual of Othopaedics
3.Paul A. Lotke, Joseph, A. Abbound, Jack Ende - Ortopedia 2016
4. C. Thomas Vangsness, Greg Ptacek - Noua stiinta a gestionarii artritei, 2015

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Hipoglicemia Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) Mezoterapia scalpului cu PRP Metode de rejuvenare si revitalizare – peelingul chimic profund cu PRX T33 De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Traind si iubind cu HIV/SIDA Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Durerea de genunchi - cauze posibile Artroplastia totala de genunchi