Leziunile de menisc - cauze si tratamente eficiente

Actualizat: 18 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Una dintre cele mai frecvente afectiuni cu care medicii ortopezi se confrunta in prezent este leziunea de menisc. Chiar daca sportivii si persoanele mai in varsta sunt cei mai susceptibili la prejudicii ale genunchilor, oricine se poate confrunta la un momemt dat in viata cu leziunea celei mai mari articulatii a corpului omenesc.

Pentru a intelege mai exact ce sunt aceste leziuni, cum pot fi provocate si care sunt cele mai eficiente tratamente in cazul in care ne accidentam si suferim de dureri ale genunchiului, am apelat la Dr. Mihai Rascu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist in chirurgie minim invaziva, sef departament Membru Inferior in cadrul clinicii Ortokinetic si medic coordonator al Federatiei Romane de Gimnastica.

1.Ce sunt meniscurile?

Dr. Mihai Rascu: Genunchiul, care este cea mai mare articulatie a corpului omenesc, este alcatuit din:
- suprafete articulare, acoperite de cartilaj: capatul distal al femurului (epifiza); capatul proximal al tibiei si suprafata posterioara a rotulei.
- mijloace de unire: capsula si ligamentele (colaterale medial si lateral, incrucisate anterior si posterior)
- meniscurile intern si extern se situeaza intre suprafetele articulare, fiind doua formatiuni fibrocartilaginoase. Rolul lor este de a amortiza socurile si de stabilizare a genunchiului.

2. Care sunt cauzele producerii leziunilor de menisc?

Dr. Mihai Rascu: Leziunile de menisc apar de multe ori in timpul practicarii unui sport. Jucatorii se pot lasa pe genunchi si se pot rasuci, existand astfel riscul sa apara leziunea de menisc. Contactul direct in timpul practicarii unui sport poate fi, de asemenea, cauza aparitiei unor leziuni de menisc.

Persoanele mai in varsta sunt mai predispuse pentru a face o leziune de menisc degenerativa. Cartilajul se slabeste si se subtiaza in timp. Cu trecerea anilor, tesutul se uzeaza si este mai predispus la leziuni. Doar o rasucire usoara la ridicarea de pe scaun poate fi suficienta pentru a provoca o leziune, in cazul in care meniscul este degenerat odata cu inaintarea in varsta.

3. Cum se manifesta leziunile de menisc si care sunt cele mai frecvente simptome ale rupturii de menisc?

Dr. Mihai Rascu: Pacientul poate percepe un zgomot, un „click”, atunci cand apare leziunea de menisc. Cei mai multi oameni isi pot desfasura in continuare activitatea de zi cu zi, in ciuda leziunii de menisc. Multi atleti continua sa joace cu o leziune mica de menisc. insa peste doua sau trei zile, genunchiul va deveni treptat mai rigid, mai umflat si mai dureros.

Daca ne referim la cele mai frecvente simptome ale rupturii de menisc, acestea sunt :
• durerea
• rigiditatea si umflarea genunchiului
• blocarea genunchiului
• senzatie de instabilitate a genunchiului
• reducerea miscarii de flexie/extensie a genunchiului.

Fara tratament, o bucata de menisc se poate desprinde si se poate deplasa in articulatie. Acest lucru poate duce la aparitia genunchiului blocat  (pacientul neputand face flexia/extensia completa de genunchi).

4. Ce investigatii sunt necesare?

Dr. Mihai Rascu: Deoarece alte afectiuni ale genunchiului determina simptome similare, medicul poate solicita teste imagistice pentru a-l ajuta la confirmarea diagnosticului.

Radiografii. Desi razele X nu arata leziunile de menisc, ele pot arata alte cauze ale durerilor de genunchi, cum ar fi gonartroza, fracturi ale epifizei tibiale/femurale, tumori.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Acest test poate arata imagini mult mai concludente ale partilor moi din articulatia genunchiului.

5. Ce metode de tratament avem disponibile la Ortokinetic la ora actuala?

Dr. Mihai Rascu: in centrele Ortokinetic exista cele mai eficiente tratamente ale momentului, indicatia de tratament pentru fiecare pacient in parte fiind stabilita de fiecare data de o echipa formata din cinci ortopezi activi, medici renumiti.

Tipurile de tratamente sunt: conservator - daca leziunea este mica si este pozitionata pe marginea externa a meniscului, acesta nu necesita interventie chirurgicala. Atat timp cat simptomele nu persista si genunchiul este stabil, tratamentul conservator este cea mai buna alternativa. Apoi ar fi protocolul RICE, care este eficient pentru cele mai multe leziuni legate de sport. RICE reprezinta initialele pentru: “Rest”, “Ice”, “Compression”, si “Elevation”.

Adica:
- odihna( Rest). Se va lua o pauza de la activitatea care a cauzat prejudiciul. Este bine sa utilizati carje pentru a evita punerea greutatii pe picior.
- gheata( Ice). Folositi comprese reci pentru 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Nu se aplica gheata direct pe piele.
- compresii( Compression). Pentru a preveni umflarea excesiva a genunchiului, purtati un bandaj ce produce usoara compresie elastica.
- Ridicarea piciorului(Elevation). Pentru a reduce umflarea genunchiului, va intindeti pe pat si ridicati piciorul mai sus de nivelul inimii.

Medicamente antiinflamatorii, medicamente cum ar fi aspirina si ibuprofenul, care reduc durerea si umflarea.

Extrem de util este si tratamentul chirurgical, dar numai daca simptomele persista in ciuda tratamentului conservator. Atunci medicul va poate sugera rezolvarea problemei prin chirurgie artroscopica. Artroscopia genunchiului este una dintre procedurile chirurgicale cel mai frecvent efectuate. O camera video in miniatura este introdusa in articulatia genunchiului printr-o incizie mica. Aceasta ofera o imagine clara a interiorului genunchiului si poate identifica leziunile existente. Ortopedul introduce instrumente chirurgicale de mici dimensiuni prin alte mici incizii pentru a trata leziunile depistate.

Mai multe detalii pe: https://www.ortokinetic.ro/interventii-chirurgicale

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Cauzele durerilor de genunchi si tratamentul lor Afectiuni care determina durerile de genunchi Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi Durerea de genunchi - de ce apare si cum poate fi tratata Durerile de genunchi Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Durerea de genunchi - cauze posibile Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra Durerile specifice diferitelor grupe de varsta Cum sa faceti fata durerilor aparute ca urmare a activitatii fizice Top 5 alimente care indeparteaza durerile Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu?
Cere sfatul medicului ×