Displazia fibroasa - generalitati

Actualizat: 05 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Displazia fibroasa este un termen care se refera fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica, ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase, caracterizata ca fiind chistica.

Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica).

Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.

Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele;
- craniul;
- oasele fetei;
- femurul (osul coapsei);
- tibia (unul din oasele gambei);
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot);
-pelvisul (oasele bazinului).

Ocazional, sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.

Simptome

Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea;
- convulsiile;
- atingerile nervilor cranieni;
- diminuarea auzului;
- ingustarea conductelor auditive externe;
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afectare cranio-faciala.

Tratament

Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi, manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive;
- lipsa consolidarii fracturilor;
- durerea rebela la tratamentul medical.

Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociate cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.


Citeste si despre:

Boli ale oaselor si tratamentul acestora Pubertatea si patologia ei Probleme ale cavitatii bucale Terminologie in domeniul oncologiei Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Sindromul Rapp-Hodgkin (displazia ectodermala anhidrotica) Spitalul Monza redefineste medicina din Romania cu achizitionarea sistemului robotic ROSA® Knee pentru chirurgia ortopedica Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Sindromul Ellis-van Creveld (displazia condroectodermala sau displazia mezoectodermala) Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament Displazia ectodermala Tipuri de displazie renala si boala renala chistica Displazia aritmogena de ventricul drept
Cere sfatul medicului ×