Displazia fibroasa - generalitati

Publicat: 07 Martie 2006 | Actualizat: 05 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Displazia fibroasa este un termen care se refera fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica, ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase, caracterizata ca fiind chistica.

Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica).

Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.

Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele;
- craniul;
- oasele fetei;
- femurul (osul coapsei);
- tibia (unul din oasele gambei);
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot);
-pelvisul (oasele bazinului).

Ocazional, sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.

Simptome

Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea;
- convulsiile;
- atingerile nervilor cranieni;
- diminuarea auzului;
- ingustarea conductelor auditive externe;
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afectare cranio-faciala.

Tratament

Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi, manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive;
- lipsa consolidarii fracturilor;
- durerea rebela la tratamentul medical.

Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociate cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.


Email

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Boli ale oaselor si tratamentul acestora

Pubertatea si patologia ei

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Probleme ale cavitatii bucale

Terminologie in domeniul oncologiei