Automedicatia in afectiunile articulare – o actiune cu risc in managementul tratamentului

Publicat: 04 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie

Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”

Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie

Asistent cercetatori:
Dr. Fejer Luiza Beatrice – Medic primar medicina fizica si de reabilitare – “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”

Co – autori:
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli –infectioase
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID 121374: „ DEZVOLTAREA CENTRULUI DE CERCETARE-DEZVOLTARE-INOVARE IN STIINTE MEDICALE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 4/ 04.06.2018

Semnificativa, ca si prezenta, in afectiunile articulare este durerea, care poate fi acuta, cu intensitati variate si insotita de cele mai multe ori de reactii psiho-somatice diverse, reprezentand primul semnal ca in acel loc din organism este o suferinta, sau cronica, de lunga durata, cu intensitati la care pacientul isi poate desfasura intr-o oarecare masura, activitatile zilnice.

Ca si descriere, durerea poate fi perceputa de catre pacienti in moduri diferite, fiind un element subiectiv, ce are intotdeauna nevoie de o descriere din partea acestuia. Prin intermediul sistemului nervos, creierul este informat, iar durerea devine constienta si implicit stresanta pentru pacient.



Fig. 1 Sursa: Chronic Pain and Chronic Stress: Two Sides of the Same Coin?
Chadi G Abdallah and Paul Geha

Managementul durerii are o abordare multidisciplinara de cele mai multe ori, in afectiunile acute sau cronice echipa medicala va raspunde nevoilor pacientului tinand cont de particularitatile fiecarui caz.

In cazul durerii de tip cronic, acesta devine un factor de stress continuu, cu implicatii emotionale, insotita de teama episodului dureros sau a diminuari capacitatii de efectuare a activitatilor zilnice.

Primul semn de imbunatatire a starii de sanatate pentru pacienti este scaderea in intensitate sau disparitia durerii, obiectiv ce este considerat de pacient ca unul primordial, orice interventie sau terapie medicala ce ajuta sau are rol major in realizarea acestui obiectiv este prima alegere in lista optiunilor pacientilor.

In afectiunile traumatice sau inflamtorii articulare si, in mod particular, in cazul articulatiei genunchiului, la nivelul careia, orice afectare a elementelor articulare duce la modificarea capacitatii de mobilizare intr-un grad mai mic sau mai mare, cu efect imediat asupra desfasurarii activitatilor zilnice ale pacientilor. De aceea, tratamentele si metodele terapeutice abordate, care au ca efect diminuarea disfunctionalitatilor aparute sunt considerate de pacienti ca si tratamente de prima intentie.

Abordarea si tratamentele trebuie particularizate fiecarui caz in parte, iar comunicarea dintre medic si pacient este extrem de importanta, ce poate avea un efect la distanta, in ceea ce priveste increderea si, de asemenea , cresterea compliantei pacientilor la terapiile prescrise sau realizate de catre medicul curant. Si cum de fiecare data pentru pacientul aflat in faza acuta, cel mai important obiectiv este diminuarea sau disparitia durerii,iar raportul dintre beneficii si reactii adverse nu este luat in considerare, asa cum se intampla de cele mai multe ori in cazul automedicatiei.

In simptomatologia dureroasa, acuta sau cronica articulara, automedicatia este frecvent intalnita, perioada dintre momentul debutului si pana la prezentarea pacientului la un medic de specialitate, de regula, se prelungeste odata cu atingerea obiectivului principal, acela de diminuare sau disparitie a durerii.

Modificarea caracterului durerii, din durere acuta in durere cronica sau cresterea intensitatii dureroase sunt cele mai dese intalnite momente in care pacientul se adreseaza medicului specialist. Este momentul in care efectele automedicatiei pot fi remarcate sau stadiul modificarilor articulare sunt relevate prin diferitele investigatii imagistice.

In cazul afectiunilor musculare si osteoarticulare ultrasonografia si rezonanta magnetica nucleara sunt cele mai des utilizate. Odata cu realizarea acestor examinari, de cele mai multe ori sunt decelate si cauzele aparitiei durerii articulare sau musculare.



Fig 2. Echipament rezonanta magnetica nuclear (RMN)


Fig 3. Sectiune RMN - genunchi

De aceea, cel mai important obiectiv ar trebui sa fie cel de diagnosticare corecta si initiere a tratamentului de catre medicul specialist, la care se adauga o buna comunicare intre pacient si medic, ce au ca scop rezolvarea episodului dureros si scaderea tendintei de automedicatie pentru acea simptomatologie dureroasa considerata de pacient ca una usor de abordat si de rezolvat.

Durerea in afectiunile osteoarticulare este, doar un simptom ’’ care alerteaza pacientul si il fac sa se prezinte la medic. Este total gresit sa se trateze doar simptomatologia dureroasa prin automedicatie, fara a se efectua investigatiile medicale necesare pentru stabilirea cauzei care a provocat acest simptom

Bibliografie:
1.Chronic Pain and Chronic Stress: Two Sides of the Same Coin. Chadi G Abdallah and Paul Geha
2.Braddom R. Medicina Fizica si de Reabilitare. Ed IV-a. Elsevier 2015
3.Marc F. Swiontkowski, Steven D. Stovitz, Dagan Cloutier - Manual of Othopaedics
4.Paul A. Lotke, Joseph, A. Abbound, Jack Ende - Ortopedia 2016

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare 8 sfaturi utile sa va mentineti articulatiile sanatoase 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu? 6 cauze surprinzatoare ale durerilor articulare Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase? Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare Beneficiile infiltratiilor in terapia afectiunilor articulare