Artroza umarului (omartroza) – de ce apare si cum poate fi tratata

Actualizat: 10 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este artroza umarului?


Artroza umarului sau omartroza este distrugerea cartilajului din interiorul articulatiei umarului. Umarul are, de fapt, 2 articulatii: glenohumerala si acromioclaviculara. Dintre acestea, cea glenohumerala este mai mare si uneste osul humerus de cel glenoid. Astfel, omartroza face referire, de cele mai multe ori, la afectarea cartilajului din aceasta articulatie.

Cartilajul este un tesut prezent in toate articulatiile corpului, fiind echivalentul unui tendon, si are rol de adeziune intre oase, facand legatura dintre acestea usoara si permitand miscarile oaselor incluse in articulatie. Oasele nu se pot misca normal si regulat atunci cand sunt in contact direct, neseparate prin cartilaj.

Cum si de ce apare omartroza?

Artroza umarului rezulta, de obicei, din intinderea si utilizarea excesiva a cartilajului. Aceasta se dezvolta, de regula, prin mai multe stadii. In primul stadiu, cartilajul devine mai moale, in al doilea stadiu dezvolta fisuri pe suprafata, dupa care incepe sa se deterioreze si sa devina mai fragil, pentru ca in final, in stadiul 4, aproape dispare complet, expunand suprafata osului. Astfel cartilajul isi pierde abilitatea de a lega oasele intr-un mod eficient si nu mai exista acea suprafata ce permite mobilitatea normala a oaselor.

Cartilajul nu dispare total pe toata suprafata osului, dintr-o data. Acesta se distruge treptat, in grade diferite in functie de locul de pe os pe care il acopera, cartilajul capatand un aspect perforat, neregulat. Odata ce suprafata devine neregulata, cartilajul poate continua sa fie distrus, slabit, se subtiaza si intr-un final, se poate ajunge la contactul direct dintre cele 2 oase.

Oasele, in timpul miscarii, in absenta cartilajului intact se vor freca unul de celalalt, cauzand fenomen de frictiune si mobilitate anormala, dureroasa.
Evolutia artrozei este imposibil de anticipat. Fiecare persoana are grade diferite de distrugere a cartilajului si atroza va evolua diferit pentru fiecare.

In functie de tipul de artroza, cauzele sunt diferite. In principiu, omartroza este cauzata de uzarea si fortarea cartilajului, fie odata cu varsta, fie in urma unor miscari stresante asupra cartilajului. Artroza post-traumatica se refera la distrugerea cartilajului in urma unui traumatism la nivelul umarului (umar fracturat sau dislocat). Orice alta miscare gresita, fortata sau grea ce pune presiune asupra cartilajului poate duce la artroza. Cartilajul se poate slabi treptat odata cu varsta sau poate fi distrus in cadrul unei afectiuni autoimune (artrita reumatoida).

Simptomele omartrozei

Simptomele variaza in functie de cantitatea de cartilaj pierdut:

• Durerea in articulatia umarului este simptomul major al artrozei. Aceasta poate fi in partea anterioara, posterioara sau laterala a umarului, atunci cand persoana face miscari, dar si cand nu isi misca umarul. Deseori se agraveaza in timpul ridicarilor sau exercitiului fizic. Durerea poate iradia la nivelul bratului.

• Starea de amorteala. Persoanele afectate vor experimenta aceasta senzatie, ceea ce le va ingreuna miscarile si activitatile ce solicita puterea umarului. Umarul va fi incordat, cu un grad redus de mobilitate.

• Crepitatii si alte sunete. La atingerea articulatiei se pot auzi crepitatii, pocnituri sau alte sunete, de obicei insotite de durere.

Metode de diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul de artroza, medicul va efectua examenul clinic si va pune intrebari despre simptomele specifice, eventuala progresie a acestora si despre istoricul medical al pacientului. Mai apoi, pentru a stabili gradul artrozei, se vor efectua teste imagistice precum Radiografia sau CT la nivelul umarului.

Tratamentul omartrozei

- Exercitii de mobilitate
Tratamentul initial pentru artroza umarului consta in terapie non-medicala, de exercitii de mobilitate a umarului. Daca miscarile umarului sunt inca normale, scopul este de a preveni pierderea mobilitatii. Se recomanda miscari specifice, usoare, in special de intindere a umarului, de cateva ori pe zi. Nu se recomanda ridicatul de greutati sau miscari ce pun o inalta presiune asupra umarului.

- Modificari ale stilului de viata
Al doilea tratament este evitarea situatiilor si lucrurilor ce cauzeaza durere la nivelul umarului. Daca este nevoie, se vor produce modificari ale stilului de viata adaptate sensibilitatii si durerii umarului (renuntarea la greutati, modificarea pozitiei de somn, renuntarea la unele activitati sportive).

- Controlul durerii
Pentru a tine durerea sub contol si a o face suportabila, astfel incat sa nu interfereze semnificativ cu activitatile cotidiene ale pacientului, exista cateva metode:

• Gheata. Pachetele de gheata pot deveni cel mai bun prieten, intrucat sunt grozave pentru a calma o durere spontana, chiar si de cateva ori pe zi. Puteti folosi un pachet de gheata sau orice alt produs rece, din congelator, plasat pe locul dureros si mentinut timp de 20-30 minute.

• Pentru unii pacienti, caldura este alternativa mai eficienta. Puteti folosi paturi/prosoape incalzite aplicate la locul dureros, acestea fiind eficiente mai ales inaintea exercitiilor de intindere.

• Medicatie antialgica. Medicamentele pentru durere si dozele ar trebui discutate si recomandate de catre medic, intrucat pot da complicatii sau chiar dependena. Gasiti medicamentele potrivite pentru dumneavoastra si administrati-le conform indicatiei medicului, fara a face exces.

-� Injectii pentru omartroza
In ziua de astazi exista cateva injectii care pot ajuta la diminuarea durerii umarului.

• Injectii de cortizon-cortizonul este, de regula, amestecat cu un agent usor anestezic, potolind durerea aproape imediat. Acestea trebuie efectuate doar in cabinetul unui medic, nefiind permise mai mult de cateva injectii pe an.

• Injectii cu acid hialuronic- contin acid hialuronic sintetic, cu rol de lubrifiant al articulatiei. Acestea nu elimina complet durerea, dar o pot ameliora pe termen lung, de pana la 2 ani.

• Operatia umarului
Atunci cand tratamentele nechirurgicale nu mai functioneaza, ar putea fi nevoie de operatie.

-� Operatia de debridare: o procedura minim invaziva, folosind un artroscop (tub prevazut cu o camera de filmat) introdus la nivelul umarului, care va debrida, adica va curata cartilajul si oasele din articulatie. Cartilajul se poate astfel nivela, capatand o suprafata mai regulata, iar durerea poate disparea complet. Se recomanda pacientilor cu un grad mai mic de artroza.

- Operatia de inlocuire a umarului. Aceasta este varianta preferata in cazul artrozelor avansate, in care oasele sunt deja in contact direct. .Partile osoase din articulatie sunt practic inlocuite cu materiale artificiale, speciale. Este de lunga durata, de cativa ani de zile, si elimina durerea.

Concluzie

Artroza umarului sau omartroza inseamna degenerarea cartilajului din articulatia umarului, graduala si neregulata. Fiind de cele mai multe ori cauzata de suprasolicitare si miscari presante, cea mai buna preventie este evitarea miscarilor dureroase, grele. Metodele de tratament sunt diverse si trebuie stabilite impreuna cu medicul dumneavoastra.


Citeste si despre:

Condropatia - afectiunea ce poate aparea la orice varsta Lezarea plexului brahial Piciorul Reumatoid 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Artroscopia Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Dureri ce pot fi ameliorate cu ajutorul fizioterapiei Despre tendoane, ligamente, fascii si alte structuri Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Pericondrita: cum sa recunosti infectia cartilajului auricular