Laptele de magarita - laptele cel mai apropiat de laptele matern este tratamentul 100% natural pentru o multitudine de afectiuni

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Laptele de magarita este cunoscut inca din antichitate pentru proprietatile sale uimitoare asupra sanatatii insa, recent a revenit in atentia comunitatii medicale datorita tolerabilitatii sale inalte in randul copiilor alergici la proteina din lapte de vaca precum si a beneficiilor generale asupra sistemului imunitar, atat la bebelusi si copii cat si la adulti.

In antichitate, Hippocrate (460 - 370 i.e.n), parintele medicinei, il recomanda pentru tot felul de afectiuni, incepand cu infectiile, cazurile de otravire, diverse rani sau probleme ale ficatului.

Plinius cel Batran (23 - 70 d.HR.) il recomanda ca tratament pentru febra mare, gargara in cazuri de durere in gat sau tuse si pentru recuperarea puterii in cazuri de anemie sau slabiciune si chiar pentru hemoroizi.

Ceva mai recent, in traditia romaneasca, laptele de magarita era singurul tratament capabil sa diminueze puternicele convulsii de tuse persistenta, cunoscuta ca si “tusea magareasca”.

Aceasta este o tuse generata de bacteria Bordetella Pertussis, desebit de rezistenta la tratament si care da convulsii puternice timp de aproximativ 100 de zile. In Romania, aproape toti copiii sunt vaccinati impotriva acestei bacterii, totusi acest vaccin nu garanteaza 100% ca un copil nu va contracta boala.

Este o boala foarte virulenta ce prezinta risc mortal in randul sugarilor deoarece da complicatii precum pneumonia bacteriana, bronhopneumonia, enfizemul subcutanat, hemoragii pulmonare, hipoxie (aport insuficient de oxigen in organismul cuprins de convulsii ale tusei), varsaturi sau hernie ombilicala.

Poate multi dintre noi isi amintesc cum, in copilarie, parintii ne-au dat lapte de magarita pentru a ne trece tusea. Insa, acest remediu natural a fost aproape uitat in ultimii 20-30 de ani, gratie aparitiei si raspandirii antibioticelor, dar si scaderii numarului de magari din gospodariile rurale.

Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in a intari sistemul imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.

Insa o alta descoperire medicala face laptele de magarita sa fie foarte apreciat in randul parintilor si al comunitatii medicale: laptele de magarita este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vaca.

Aceasta alergie este una dintre cele mai des intalnite in randul sugarilor, afectand intre 0.3 si 7.5% dintre acestia. Diagnoza clinica este dificila din cauza multitudinii simptomelor ce variaza de la iritatii, varsaturi, scaun cu mucus, malabsorbtie, retard de crestere, rinita, eruptii cutanate si chiar dermatita atopica.

Laptele de vaca contine peste 20 de tipuri de proteine cu potential alergenic dintre care caseina si beta-lactoglobulina sunt cele responsabile de majoritatea cazurilor de alergie. Ca si tratament pentru acasta afectiune se recomanda laptele de capra sau cel de soia (la copiii diversificati) si eliminarea completa a proteinelor de vaca (inclusiv friptura).

Din pacate, deseori si laptele de capra si cel de soia dau alergii incrucisate deoarece proteinele lor seamana foarte mult cu cea bovina. O alternativa la acestea sunt formulele de lapte partial sau total hidrolizate, insa acestea au un gust foarte rau si sunt respinse des de bebelusi.

Cercetatorii de la Universitatea din Palermo si de la cea din Torino (Italia) au desfasurat studii clinice si in vitro inca din 2002, demonstrand ca laptele de magarita este foarte bine tolerat de peste peste 86% din copiii cu alergie severa la proteina din lapte de vaca mediata IgE (reactii cutanate si respiratorii) si de 100% dintre copiii cu alergie non-mediata IgE (tulburari gastrointestinale).

Toti acesti copii au recuperat retardul de crestere generat de malabsorbtia asociata alergiei. Se preconizeaza ca aceasta hipo-alergenicitate a laptelui de magarita se datoreaza continutului foarte mic de caseina, iar beta-lactoglobulina din laptele de magarita este doar la 40% din nivelul continut de laptele de vaca.

In plus, laptele de magarita contine cantitati importante de acizi grasi esentiali, ce lipsesc din dieta copiilor afectati de alergia la proteina din lapte de vaca. Acesti copii dezvolta o deficienta a PUFA n-3 (acizi grasi polinesaturati) esentiali in dezvoltarea neurologica si cardiovasculara a bebelusilor.

Laptele de magarita contine cantitati mari de acid linoleic (Omega 6) si linolenic (Omega 3), 9g/100g si respectiv 5.1g/100g, de aproximativ 2 ori mai multi decat laptele de vaca si similar cu laptele matern.

Laptele de magarita contine si de 46 de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca si de 4 ori mai mult fier si foarte putine grasimi. Mai mult, laptele de magarita are multa lactoza 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutand la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, el este recomandat si pentru femeile aflate la menopauza.

Se poate vedea in tabelele de mai jos ca laptele de magarita este in proportie de 97% similar cu laptele matern, ca si compozitie, proprietati si beneficii asupra sanatatii.

Asfel, el devine nu numai un tratament natural pentru una dintre cele mai neplacute alergii, dar si un aliment functional esential ce poate inlocui cu succes laptele de vaca sau formulele de lapte praf de crestere in alimentatia bebelusilor si a copiilor. Nu in ultimul rand, este foarte recomandat persoanelor cu sistem imunitar slabit, persoanelor anemice sau sportivilor.

lapte magarita

Tabel 1: Compozitia comparativa a elementelor cu potential alergologic

lapte

Tabel 2: Compozitia comparativa a laptelul de magarita, uman si bovin

Totusi, singura problema cu laptele de magarita a fost de-a lungul timpului imposibilitatea de a-l procura in mod constant, deoarece magarita da lapte doar 5-6 luni pe an si intr-o cantitate foarte mica (0,5 litri/zi). Astfel, era nevoie de o tehnologie avansata care sa asigure disponibilitatea lui pe tot parcursul anului precum si si mentinerea calitatii lui.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ganglioni cervicali inflamati - cand si de ce apar Timpan perforat – cauze si tratament Paine alba vs paine integrala Asocierea dintre tiroidita Hashimoto si deficitul de vitamina D Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Infertilitatea de cauza feminina Cancerul de piele - ce inseamna si cum ne putem feri de acesta Rutina de ingrijire a pielii, esentiala in mentinerea unui ten sanatos si stralucitor Terapia cu oxigen hiperbaric
Cere sfatul medicului ×