Herpesul neonatal

Actualizat: 24 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este Virusul Herpex Simplex


Virusul Herpex Simplex este un virus transmisibil de la mama la fat, in timpul nasterii. Infectia cu herpes simplex se poate manifesta la nivelul fetei si in special cavitatii bucale sau la nivel genital (herpes genital).

Herpesul neonatal este o infectie severa, cauzata de Herpes Simplex si care poate avea consecinte serioase pe termen lung asupra nou-nascutului. In 90% dintre cazurile de herpes neonatal, virusul este transmis prin canalul nasterii, dar poate fi transmis si intrauterin sau dupa nastere.

Herpesul neonatal este o infectie incurabila, avand pe parcursul vietii perioade de activare si inactivare, insa nu dispare cu adevarat niciodata. Cu cat este mai mic nou-nascutul, cu atat este mai vulnerabil la efectele infectiei virale herpetice.

Cauze

Herpesul neonatal este cauzat de infectia cu herpex simplex. Virusul poate ajunge la fat prin doua modalitati principale: in timpul sarcinii si travaliului sau dupa nastere.

Transmiterea in timpul nasterii si travaliului

Pacientele insarcinate, care au avut herpes genital pentru prima data in ultimele 6 saptamani de sarcina, vor avea un copil cu risc crescut de a dezvolta infectia. In timpul nasterii pe cale vaginala, virusul poate fi cu usurinta transmis catre nou-nascut. Riscul scade considerabil daca pacienta nu este la prima infectie cu Herpes Simplex.

Transmiterea dupa nastere

Virusul Herpes Simplex poate fi transmis catre un copil si dupa nastere, prin intermediul leziunilor caracteristice infectiei: papule, macule si blistere, in jurul cavitatii bucale. Atunci cand persoana infectata intra in contact cu un nou-nascut si il saruta, virusul se poate transmite.

Virusul se poate transmite de la mama la nou-nascut si atunci cand exista o papula herpetica la nivelul sanului din care este alaptat cel mic.
Nou-nascutii au cel mai mare risc de a dobandi infectia in primele 4 saptamani dupa nastere, cand sistemul imun nu este complet format. Toate leziunile tegumentare cauzate de herpes sunt contagioase pana in momentul in care acestea se vindeca in intregime.

Semne si simptome

Puteti identifica unele semne ce apar daca nou-nascutul dumneavoastra are infectie cu herpes simplex. Semnele si simptomele posibile includ:

- Iritabilitate
- Leziuni tegumentare papulare, oriunde pe suprafata corpului
- Tulburari de respiratie pana la apnee si cianoza
- Icter (colorare in galben a tegumentelor si mucoaselor)

Daca infectia este severa, pot aparea semne si simptome alarmante. Apelati la ajutor medical de urgenta daca nou-nascutul prezinta:
- Lipsa de energie
- Devine aresponsiv
- Dificultati de trezire
- Dificultati de respiratie
- Cianoza (colorarea in albastru a tegumentelor si mucoaselor)

Majoritatea simptomelor evolueaza si se amelioreaza in prima saptamana de manifestare a infectiei, insa simptomele neurologice vor debuta mai tarziu, in saptamana a doua, si vor persista mult timp.

Tipuri de herpes neonatal

Infectiile herpetice pot fi clasificate in trei categorii principale.

Prima categorie o reprezinta infectiile tegumentare localizate, in care apar mici macule sau papule ce contin lichid in jurul gurii, ochilor sau oriunde la nivelul fetei. Leziunile vor contine lichid, se vor sparge si se vor usca formand cruste pe suprafata pielii, intr-un timp relativ scurt.

Herpesul neonatal se poate manifesta sub forma de encefalita, inflamatia tesutului cerebral, ceea ce duce la un caz sever de infectie herpetica cu implicare neurologica.

Al treilea tip de herpes neonatal este herpesul diseminat, cel mai periculos tip de infectie herpetica. Virusul este diseminat pe calea sanguina in intreg organismul, afectand multiple organe precum ficatul, plamanii, creierul si rinichii. Infectia diseminata evolueaza spre septicemie.
In lipsa tratamentului, encefalita herpetica si herpesul diseminat pot fi fatale.

Prognostic

Herpesul neonatal este o boala infectioasa serioasa ce poate fi fatala, in lipsa tratamentului. Totusi, atunci cand este diagnosticata si tratata la timp, infectia cu herpes a nou-nascutului poate fi tinuta sub control, minimizand efectele pe termen lung asupra sanatatii copilului.

Metode de diagnostic

Stabilirea corecta a diagnosticului este primul pas pentru a instaura un tratament eficient. Diagnosticul poate fi uneori dificil, in special in cazul nou-nascutilor ce nu prezinta leziunile tegumentare caracteristice bolii.

Cateva teste paraclinice vor ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul de herpes neonatal. Aceste teste includ biopsia tegumentara, care presupune recoltarea unui fragment mic de piele de la nivelul leziunilor, analize complete de sange si un sumar de urina, exsudat faringian, precum si testele imagistice de tip CT sau RMN cranian.

Daca medicul suspecteaza prezenta infectiei cu herpes simplex, atat nou-nascutul cat si mama vor fi testati pentru prezenta virusului. De asemenea, daca sunteti insarcinata si ati fost recent expusa la o posibila infectie, cereti medicului sa va testeze.

Pe baza rezultatelor testelor se va stabili diagnosticul, severitatea infectiei si prognosticul.

Optiuni de tratament

Desi poate fi un diagnostic infricosator pentru parinti, herpesul neonatal beneficiaza de tratament eficient. In majoritatea cazurilor in care nu exista complicatii precum septicemia (stare infectioasa generalizata), tratamentul consta in administrarea de antivirale, pe cale intravenoasa. Antiviralele se administreaza timp de cateva saptamani, pana la supresia infectiei.

Herpesul neonatal este o patologie tratabila, insa nu vindecabila. Virusul ramane in stare latenta in organismul nou-nascutului, pentru tot restul vietii, putand fi reactivat in perioadele de imunitate scazuta si stres. Este esential sa identificati orice reactivare a infectiei, in special la varste fragile, pentru a putea fi tratata medicamentos la timp.

Metode de preventie

In ceea ce priveste preventia, aceasta poate fi realizata in primul rand prin atentia mamei. Daca sunteti insarcinata si aveti istoric personal de herpes genital, asigurati-va ca ii spuneti medicului acest lucru. Acesta va poate prescrie tratament medicamentos in ultima luna de sarcina, pentru a preveni o eruptie herpetica in timpul nasterii. De asemenea, in cazul femeilor cu herpes genital initial in ultimele 6 saptamani de sarcina, nasterea prin cezariana este preferentiala.

Daca dezvoltati leziuni tegumentare la nivelul cavitatii bucale sau aveti alte semne ale unei infectii herpetice, asigurati-va ca nu sarutati niciun nou-nascut sau copil, nici macar pe copilul dumneavoastra. Spalati-va riguros pe maini inainte de alaptare si inainte de orice contact cu nou-nascutul si acoperiti leziunile tegumentare herpetice folosind pansamente sterile, pentru a reduce contagiozitatea acestora.

Concluzie

Herpesul neonatal este o infectie cauzata de virusul herpes simplex, transmisa de la mama in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau dupa nastere. Forma genitala a herpesului mamei este cea mai frecvent implicata in transmiterea virusului catre nou-nascut, in special atunci cand nasterea are loc pe cale vaginala. Pentru a evita complicatiile asupra sanatatii nou-nascutului, respectati masurile de preventie si contactati medicul inca de la primele semne de infectie, pentru a putea beneficia de un tratament eficient.

Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/neonatal-herpes
https://www.uptodate.com/contents/neonatal-herpes-simplex-virus-infection-management-and-prevention
https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/infections-in-neonates/neonatal-herpes-simplex-virus-hsv-infection


Citeste si despre:

Sepsisul, o complicatie grava a infectiilor bacteriene neonatologice Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit Raportarea si colectarea datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Varicela Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Imunodeficienta severa combinata Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului Icter la copii: ce trebuie sa stii Herpesul oral (HSV-1)