Carcinomul nazofaringian

Actualizat: 30 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este carcinomul nazofaringian


Carcinomul nazofaringian este un tip de cancer ce isi are originea la nivelul nazofaringelui. Este un cancer relativ rar si destul de dificil de diagnosticat, in special in stadiile incipiente, intrucat portiunea reprezentata de nazofaringe nu este usor de examinat, nu este vizibila, iar simptomele date de cancerul nazofaringian sunt foarte asemanatoare cu cele date de alte afectiuni mai blande.

Odata diagnosticat corect, acest tip de cancer va fi tratat de catre o echipa medicala multidisciplinara, care va alege, impreuna cu dumneavoastra, cea mai potrivita forma de tratament.

Simptome

In stadiile incipiente, cancerul nazofaringian poate sa nu produca simptome. Mai tarziu, simptomele pot include:
• O formatiune nodulara la nivelul gatului, datorita unui ganglion limfatic inflamat
• Saliva cu sange
• Secretii nazale cu sange
Congestie nazala
• Tulburari de auz, pana la pierderea auzului
• Infectii otice frecvente
• Durere de gat
• Durere de cap

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Lipsa simptomelor, sau simptomele usoare, necaracteristice, pot sa nu indrume pacientul catre o vizita imediata la medic. Totusi este important ca orice modificare fizica, si orice lucru care vi se pare neobisnuit, sa fie semnalat si verificat de catre un medic.

Cauze

Cancerul incepe atunci cand una sau mai multe mutatii genetice duc la cresterea necontrolata, exagerata a celulelor anterior sanatoase. Acestea formeaza celulele tumorale care eventual invadeaza structurile adiacente si metastazeaza catre alte parti din organism. In cancerul nazofaringian, acest proces de crestere incepe in celulele scuamoase ce acopera suprafata nazofaringelui.

Nu se cunoaste cauza exacta a mutatiei ce duce la cancer nazofaringian, insa se cunosc cativa factori de risc importanti. Totusi, exista pacienti cu multipli factori de risc ce nu dezvolta cancer, si pacienti fara factori de risc ce sunt afectati.

Factori de risc

Cercetatorii au identificat urmatorii factori, ce aparent contribuie la dezvoltarea cancerului nazofaringian:
• Sexul.  Carcinomul nazofaringian este mai comun in randul barbatilor
• Rasa. Acest tip de cancer are o predominanta rasiala pentru persoanele din Asia de Sud si Africa.
• Varsta. Poate aparea la orice varsta, dar este cel mai frecvent diagnosticat la adultii cu varste cuprinde intre 30 si 50 de ani
• Dieta bogata in sare. Nu consumul alimentului in sine, ci chimicalele eliberate atunci cand sunt gatite alimente bogate in sare, precum conservele de peste sau legume, patrund in cavitatea nazala si cresc riscul de cancer nazofaringian.
• Virusul Epstein-Barr. Infectia virala cu Epstein-Barr este o infectie comuna, ce produce simptome asemanatoare gripei. Aceasta este de asemenea asociata cu cateva tipuri rare de cancer, inclusiv carcinomul nazofaringian.
• Istoricul familial. Persoanele care au in familie rude diagnosticate cu acest tip de cancer, vor avea si ele un risc mai crescut
• Consumul de alcool si tutun. Ingestia importanta de alcool si utilizarea produselor cu tutun cresc considerabil riscul de a face carcinom nazofaringeal

Metode de diagnostic

Medicul va incepe prin anamneza, care consta in cateva intrebari despre simptome, istoricul medical si istoricul familial ale pacientului. Apoi urmeaza examenul fizic, in cadrul caruia medicul se va uita detaliat la urechi, nas si in gat. Pentru acest lucru este ideal sa ajungeti la un medic specialist ORL. Pentru a se ajuta, medicul va utiliza un dispozitiv format dintr-un tub lung si subtire, dotat cu o lumina la capat, proces numid nazofaringoscopie. Daca la acest examen nu se observa zone inflamate, hemoragice sau cresteri anormale de tesut, medicul poate recomanda o biopsie. Biopsia este prelevarea unei mici probe de tesut de la nivelul nasului sau gatului, care va fi examinata sub microscop.

Mai departe, testele imagistice pot ajuta la identificarea cancerului nazofaringian si pot cuantifica gradul de raspandire. Acestea includ:
• Radiografie toracica
• Computer Tomograf (CT)
• RMN
• Ecografie de marti moi, la nivelul gatului

Optiuni de tratament

Daca sunteti diagnosticat cu cancer nazofaringean, veti avea nevoie de intalniri cu echipa medicala atat inainte de tratament, in timpul tratamentului, cat si dupa ce acesta se incheie. Tratamentul depinde de cativa factori, precum localizarea tumorii, stadiul acesteia si starea generala de sanatate a pacientului.

Astfel, optiunile de tratament pot include:

• Radioterapie. Radioterapia utilizeaza razele X pentru a distruge celulele tumorale si pentru a opri cresterea lor. Este de regula o parte obisnuita din tratamentul standar al cancerului nazofaringian in stadiu incipient

• Chimioterapia. Chimioterapia utilizeaza medicamente numite chimioterapice pentru a distruge celulele maligne. De una singura, nu este intotdeauna utila in tratamentul acestui tip de cancer. Atunci cand este combinata cu radioterapia si/sau medicamentele biologice, poate prelungi durata de viata si sansa de vindecare.

• Interventia chirurgicala. Operatia de indepartare a tumorii nu este frecvent utilizata, din cauza locatiei sensibile a tumorii, langa nervii si vasele de sange de la acel nivel. Apare riscul de tulburari severe de vedere si distrugere a altor structuri invecinate. Totusi, interventia chirurgicala este recomandata unor pacienti, daca se identifica locatia exacta a tumorii si daca aceasta nu este riscanta.

• Medicamente biologice. Medicamentele biologice sunt substante ce influenteaza modul in care sistemul imunitar fiziologic lupta cu patologia. Acestea includ anticorpi monoclonali precum Cetuximab sau Nivolumab. Medicamentele biologice functioneaza in mod diferit fata de chimioterapie, si tind sa fie utilizate mai frecvent decat acestea, mai ales in cazurile avansate de cancer nazofaringian.

• Ingrijiri paliative. Scopul tratamentului paliativ este de a controla simptomele date de cancer si de a imbunatati, pe cat posibil, calitatea vietii pacientului. Acest tratament nu are rol curativ, ci de a oferi confort pacientului aflat in stadii avansate de cancer.

Riscuri si complicatii

Complicatiile cancerului nazofaringian pot include:

• Raspandirea cancerului catre structurile invecinate. Carcinomul avansat poate creste atat de mult incat sa invadeze structuri din vecinatate precum traheea, oasele craniene si creierul.

• Metastazarea cancerului. Carcinomul nazofaringian este unul dintre cancerele ce metastazeaza frecvent catre locuri indepartate din organism, dincolo de nazofaringe. Majoritatea pacientilor, in momentul diagnosticului, au deja metastaze regionale, la nivelul ganglionilor limfatici cervicali. Mai departe, metastazele frecvente se gasesc la nivelul oaselor, plamanilor si ficatului.

Preventie

Nu exista un mod sigur de a preveni cancerul nazofaringian. Totusi, daca sunteti ingrijorat in legatura cu riscul de a face acest tip de cancer, puteti incepe prin evitarea obiceiurilor asociate cu aceasta boala. Evitati fumatul, consumul de alcool si de alimente conservate bogate in sare.

Teste de screening

In regiunile in care cancerul nazofaringian este comun, exista programe de screening pentru cancerul nazofaringian. Acestea pot include analize de sange pentru a identifica virusul Epstein-Barr, ecografia de parti moi si identificarea unor factori de risc in populatia generala. Printr-un screening eficient, cancerul poate fi descoperit din timp si astfel sunt prevenite complicatiile si progresia acestuia.

Concluzie

Cancerul nazofaringian reprezinta o tumora maligna localizata la nivelul nazo-faringelui. Aceasta poate fi dificil de diagnosticat, din cauza simptomatologiei usoare sau chiar absente, si prezinta risc inalt de raspandire si metastazare. Prin identificarea factorilor de risc si teste de screening, poate fi descoperit, diagnosticat si tratat la timp, pentru un prognostic cat mai bun a pacientilor.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/cancer/nasopharyngeal-cancer
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nasopharyngeal-carcinoma/symptoms-causes/syc-20375529


Citeste si despre:

Infectiile, factor de risc pentru aparitia cancerului Cancerul de colon si fumatul Fibroscopia Polipii nazali Varicela Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente 6 ingrediente periculoase continute de produsele cosmetice Inflamatia ganglionilor limfatici Ganglioni cervicali inflamati - cand si de ce apar Glanda mamara - afectiuni inflamatorii si supurative Adenopatia sau limfadenopatia in pediatrie: Ce trebuie sa stii