Taiere precoce a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului

Actualizat: 18 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit specialistilor in domeniu, medicii si moasele ar trebui sa amane cateva minute dupa nastere taierea cordonului ombilical. Timpul de asteptare ar fi de aproximativ trei minute, perioada in care fluxul de sange transmis de la mama copil reduce riscul de deficit de fier si anemie la nou nascuti.

Dr. David Hutchen, medic obstetrician, a declarat ca atat World Health Organisation cat si International Federation of Gynaecology and Obstetrics recomanda medicilor sa nu se grabeasca cu clamparea cordonului ombilical.

Cu toate acestea, specialistii de la National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) pledeaza pentru actuala tehnica ce implica indepartarea imediata a cordonului ombilical. Medicii britanici, sunt reticenti in ce priveste schimbarea practicilor utilizate pana acum.

Dr. Hutchon, a declarat in British Medical Journal: "taierea imediata a cordonului ombilical este o tehnica medicala acceptata de ceva timp, astfel ca amanarea acestei operatiuni este considerata o interventie noua, ale carei rezultate benefice inca nu au fost demonstrate". Totusi, medicul mai adauga: "aplicarea unei cleme asupra cordonului ombilical este in mod clar o operatie care are cel mai mare efect daca este realizata imediat dupa nastere".

Concluziile specialistului obstetrician sunt: "clamparea cordonului ombilical imediat la nastere este o interventie ale carei urmari pozitive nu au fost dovedite. Lipsa dovezilor curente, pragmatismul si normele deja stabilite sunt obstacole in calea schimbarilor care pot interveni."


Citeste si despre:

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Aluminiul din deodorante iti poate afecta sanatatea? Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat Sanatatea copilului vs inceperea scolii Diferente intre recoltarea celulor stem din maduva osoasa si cordonul ombilical Pot temele in exces sa afecteze sanatatea elevilor? Cum ne este afectata sanatatea de catre aerul poluat? Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Vasculita necrozanta: afectiune care poate afecta orice vas de sange Ce este anafilaxia? Dr. Claudia Adriana Nicolae: In mod cert, un episod anafilactic poate afecta enorm viata unei persoane sau a familiei sale Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor Machiajul zilnic iti poate afecta tenul? Obiceiuri care v-ar putea afecta sanatatea Ce este hernia ombilicala? Hernia ombilicala