Nasterea prin cezariana, influentata de dimensiunea colului?

Publicat: 03 Aprilie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu recent, sugereaza ca lungimea cervixului (colului uterin) masurata in a 20 – 24 saptamana de sarcina, ar putea fi o indicatie, pentru a naste prin cezariana.
Cervixul (colul) este portiunea inferioara si cea mai ingusta a uterului, care se proiecteaza in vagin.
Din punct de vedere anatomic, cervixul este divizat, intr-un:

-ostium intern, care face legatura intre canalul cervical si cavitatea uterului;

- canal cervical, acesta are o lungime medie de 25 mm si este cuprins intre ostiumul intern si cel extern;

- ostium extern, reprezinta deschiderea canalului cervical in vagin; la nulipare (femei care nu au nascut) are forma rotunjita.

In studiu au fost incluse 27472 de femei, insarcinate pentru prima data. Toate au facut echografii transvaginale, intre a 22 – 24 saptamana de sarcina. La toate femeile incluse in studiu dimensiunile cervixului au fost de cel putin 16 mm. In functie de dimensiunile cervixului, femeile au fost impartite in patru grupuri.
Primul grup, cu dimensiunile cervixului intre 16 – 30 mm. Doar 16 la suta din acest grup au fost nevoite sa nasca prin cezariana.
Al doilea grup, cu dimensiunile cervixului intre 31 – 35 mm. Din acest grup 18,4 la suta dintre femei au nascut prin cezariana.
Al treilea grup, cu dimensiunile cervixului intre 36 – 39 mm. Din acest grup 21,7 la suta dintre femei au nascut prin cezariana.
In ultimul grup (dimensiunile cervixului cuprinse intre 40 – 67 mm) 25,7 la suta dintre femei au nascut prin cezariana.
In toate cele patru grupuri, au fost luate in calcul doar nasterile prin cezariana la termen (saptamana 38 – 40 de sarcina).
Potrivit acestui studiu, numarul nasterilor prin cezariana, creste odata cu dimensiunile cervixului (masurate la jumatatea sarcinii). Insa, doar un cervix de dimensiuni mai mari, nu reprezinta o indicatie absoluta pentru cezariana.


Citeste si despre:

Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm? Nasterea prin cezariana Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Nasterea prin operatie cezariana Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Operatia cezariana Probleme si complicatii ce pot aparea la nastere(cezariana si naturala) Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Sexul dureros dupa nastere Nasterea naturala Recuperarea dupa nastere Alimentatia mamei dupa nastere Sarcina gemelara si nasterea gemenilor Macrosomia fetala Sindromul dispeptic ulceros