Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze celule stem din celule normale, folosind un material genetic numit plasmida, a anuntat Reuters.
Cercetatorii de la Universitatea Kyoto au obtinut celule stem folosind un inel din plasmida (mactomolecula de ADN prezenta in unele bacterii si celule, care se poate replica autonom folosind cromozomul "gazdei"). La soareci, aceasta metoda a generat celule stem pluripotente, iar cercetatorii sunt de parere ca acesta metoda ar putea functiona si la oameni, reprezentand un pas important in medicina regenerativa.
Echipa de cercetatori japonezi a incercat mai multe metode de creare a celulelor stem si in cele din urma au reusit, folosind plasmidele. Odata transplantate la soareci, celulele astfel obtinute s-au transformat in celule stem si au inceput sa se comporte ca acestea.
Cercetatorii au recunoscut ca metoda descoperita de ei nu este la fel de eficienta ca metoda clasica de creare a celulelor, cea care foloseste retrovirusi, dar ca vor incerca sa o aplice folosind celule umane.
Celulele stem sunt celule care se pot transforma in oricare dintre cele 220 de tipuri diferite de celula din corpul uman. Ele folosesc la regenerarea celulelor distruse de boli din organism si sunt dificil de creat, folosind un embrion sau o tehnologie de clonare.