L-alfa-acetilmetadol (LAAM)

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Strans legat de metadona, compusul sintetic levo-alfa-acetilmetadol (LAAM) are o durata de actiune mai lunga decat metadona (cuprinsa intre 48-72 ore), permitand utilizarea la intervale mai mari de timp.
In iulie 1993 a fost aprobat pe piata SUA ca tratament de intretinere in dependenta de opioide. In 2001 produsul ORLAAM a fost retras de pe piata europeana datorita reactiilor adverse severe, in special cardiace (genereaza aritmii cardiace, in special prin cresterea intervalului QT; angina, moarte cardiaca subita).
LAAM constituie a doua linie de tratament in dependenta de opioide, in cazul pacientilor non-responsivi la metadona si buprenorfina.

Este un agonist μ-opioid inrudit structural cu metadona cu efecte pe receptorii μ tipice:
- analgezie;
- depresie respiratorie;
- mioza;
- scaderea motilitatii gastrointestinale;
- euforie;
- ameliorarea sindromului de abstinenta la subiectii dependenti de opioide.

LAAM genereaza un sindrom de abstinenta similar ca intensitate cu cel al metadonei:rinoree, lacrimare, midriaza, neliniste, mialgii. Eficienta lui se bazeaza pe toleranta incrucisata (tratament de substitutie).

Avantajele LAAM:
- disponibilitate orala buna;
- debut lent;
- durata lunga de actiune;
- capacitate redusa de a determina abuz la administrarea parenterala;
- acumulare graduala, cu un necesar de 2-3 saptamani pentru stabilizarea concentratiei plasmatice;
- amelioreaza simptomele sindromului de sevraj la opioide si previne efectele pentru o perioada de 72 ore (metadona realizand acest lucru numai pentru 24 ore);
- se administreaza de 3 ori pe saptamana.

Dezavantajele LAAM in comparatie cu metadona:

- efecte adverse grave (cele cardiace pot fi letale).


Citeste si despre:

Morfinomimetice Determinarea alfa-fetoproteinei in sange Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor Bolile induse de caldura Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse Terapia cu agenti chelatori Uleiul de in De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta Dementa cu corpi Lewy 9 trucuri pentru o piele sanatoasa pe timpul iernii Vulvodinia Ataxia telangiectasia Detoxifiere naturala de primavara Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii