Un ginecolog britanic a daramat mitul "Coca Cola - mijloc contraceptiv"

Publicat: 19 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Mitul din anii '50 potrivit caruia Coca Cola este eficienta ca mijloc contraceptiv, a fost daramat de un medic ginecolog britanic, intr-un articol publicat in British Medical Journal, informeaza AFP.

Spalaturile vaginale cu Coca Cola se practicau in anii '50, cand metodele contraceptive nu erau accesibile. Zvonurile din acele vremuri promovau actiunea spermicida a bauturii racoritoare, sustinand ca acidul distruge spermatozoizii si ca sticla de Coca Cola bine agitata permite o "aplicare usoara".

Dr. Deborah Anderson, de la Universitatea din Boston, explica in articolul sau de ce Coca Cola nu este un mijloc contraceptiv potrivit - bautura are un efect spermicid foarte slab, deoarece viteza spermatozoizilor le permite sa scape de efectul acidului din Cola. De asemenea, bautura racoritoare nu este recomandata, putand afecta mucoasa vaginala si chiar facilita transmiterea de boli.

Mitul legat de actiunea contraceptiva a Coca Cola i-a pus in dificultate si pe organizatorii premiilor "anti-Nobel", acordate in luna octombrie la Universitatea Harvard. Acestia s-au confruntat cu o problema atunci cand au avut de ales, la categoria premiilor insolite pentru chimie, intre doua studii contradictorii - unul american, care demonstra actiunea spermicida a bauturilor Coca Cola si Pepsi Cola, iar al doilea care demonstra exact contrariul.


Citeste si despre:

Implantul contraceptiv Metode de contraceptie moderne: inelul contraceptiv vaginal 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog EllaOne - contraceptiv de urgenta, cu 5 zile de eficienta contraceptiva Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce? Gripa - cum separam mitul de adevar Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog” Alegerea metodei contraceptive potrivite Contraceptia de urgenta (pilula de a doua zi) Metode contraceptive Pilula masculina Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate