Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza creste riscul de dementa - studiu

Publicat: 14 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tratamentul hormonal la femeile aflate la menopauza poate produce accelerarea pierderii de tesut cerebral, crescand riscul de dementa din cauza afectarii lobului frontal si a hipocampului, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Wake Forest, informeaza AFP.

Studiul a cuprins 1.400 de femei, iar imaginile prin rezonanta magnetica ale creierului acestora, efectuate la opt ani de la inceputul studiului, au aratat o reducere a volumului creierului celor care au fost supuse unui tratament hormonal.

Rezultatele cercetarii arata ca lobul frontal al femeilor care fac terapie hormonala este cu 2,37 centimetri cubi mai mic, in medie, decat cel al femeilor carora le-a fost dat un medicament placebo in locul tratamentului hormonal. De asemenea, volumul hipocampului este redus, acesta fiind cu 0,10 centimetri cubi decat cel al femeilor care nu au facut tratament hormonal.

"Rezultatele cercetarii aduc o posibila explicatie pentru cresterea riscului de dementa la femeile in varsta care au urmat un tratament hormonal dupa menopauza", a declarat medicul Susan Resnick de la National Institute on Aging, care a condus studiul.

Cercetari precedente au aratat ca tratamentul hormonal, cu sau fara progesteron, produce un risc de dementa si intretine diminuarea capacitatilor cognitive la femeile de peste 65 de ani.


Citeste si despre:

Dementa Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Fractura de femur Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient