Solutiile naturale pentru sustinerea sistemului imunitar

Actualizat: 15 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Odata cu aparitia sezonului rece apar si problemele de sanatate ce tin de imunitatea organismului. Cu totii resimtim oboseala caracteristica zilelor friguroase de iarna si suntem afectati in egala masura de creterea incidentei virozelor in timpul sezonului rece.

Zilnic suntem expusi la peste 40.000 de toxine care solicita organismul: insecticide, smog, noxe, aer poluat, produsele cosmetice, produsele casnice, solutii de curatare, detergenti, vopsele, fumatul, mediul chimic de lucru, metalele grele, toate acestea constituie surse de radicali liberi- subtante toxice, instabile, dar foarte active ce distrug celulele sanatoase ale organismului, ducand la aparitia unor afectiuni serioase, scaderea imunitatii, imbatranire celulara.

Organismul nostru este conceput inteligent

Ne nastem si dobandim pe parcursul vietii o serie de mecanisme de aparare impotriva microorganismelor patogene, rolul acestor mecanisme de aparare fiind de a ne proteja impotriva imbolnavirilor. Totalitatea acestor mecanisme de aparare reprezinta sistemul nostru imunitar.

O imunitate scazuta solicita functiile organismului, il supune unui efort suplimentar, scade in acelasi timp energia si capacitatea organismului de a functiona la cote maxime, ingreunand procesul de detoxifiere si regenerare a tesuturilor.

Ce putem face pentru a ne intari imunitatea?

- Alimentatia echilibrata contribuie la mentinerea sanatatii in aceasta perioada. Puteti consuma frecvent portocale, afine, coacaze, kiwi, ghimbir, toate acestea contin vitamina C si reduc riscul aparitiei infectiilor sau virozelor specifice sezonului rece.

Foarte important este sa va asigurati ca dormiti suficient noaptea. Insomniile repetate ne scad sistemul imunitar si ne fac predispusi la boli precum raceli, gripe sau infectii. Aadar, cel putin sapte ore de somn pe noapte sunt asociate cu rezistenta crescuta la boli infectioase.

- Imbracati-va gros. Pentru a evita riscul aparitiei racelilor, cistitelor si a problemelor articulare este bine intotdeauna sa aveti haine groase specifice temperaturilor scazute: caciula, fular, manusi, cizme imblanite si sa va feriti de expunerea prelungita la frig.

Pe langa o dieta echilibrata, un stil de viata activ si mentinerea unei atitudini pozitive in viata, suplimentele alimentare te pot ajuta sa echilibrezi carentele nutritionale si sa iti imbunatatesca semnificativ raspunsul imunitar.


Citeste si despre:

Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului 8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul Purpura trombocitopenica imuna Trei vitamine care iti cresc imunitatea Echinaceea sustine imunitatea copiilor Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului 6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural 3 sfaturi pentru cresterea imunitatii in sezonul rece Raceala si gripa: cum ne protejam in sezonul rece Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe Uleiul de peste: afla ce beneficii are asupra imunitatii Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor Omega 3 din uleiul de peste Cum realizam ca imunitatea noastra este scazuta? Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate Lipsa somnului si cresterea in greutate Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere