Sarcina si ciprofloxacinul

Actualizat: 11 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Articolul ne informeaza despre riscul expunerii la ciprofloxacin in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este ciprofloxacinul?

Ciprofloxacinul este un antibiotic folosit pentru tratarea diferitelor infectii bacteriene. Face parte dintr-un grup mare de antibiotice numite fluorochinolone.

Efectele ciprofloxacinului asupra fatului

Exista risc de avort in cazul in care se administreaza ciprofloxacin in timpul primului trimestru de sarcina?
Nu. In majoritatea studiilor pe femei care au luat ciprofloxacin sau alt antibiotic din aceeasi clasa (chinolone), nu a fost demonstrat un risc crescut pentru fat. Deoarece studiul includea femei care au facut tratament cu ciprofloxacin numai cinci pana la sapte zile, riscurile in cazul administrarii indelungate nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, nu exista un risc crescut pentru defecte congenitale in cazul copiilor care au fost expusi la ciprofloxacin o perioada mai indelungata.

Exista risc de efecte adverse asupra fatului in cazul in care se administreaza in trimestrul doi sau trei de sarcina?
Rezultatul unor studii realizate pe un lot redus de sarcini arata ca nu exista un risc crescut de efecte adverse asupra fatului in cazul in care se administreaza ciprofloxacin in trimestre tardive de sarcina.

Afecteaza ciprofloxacinul articulatiile copilului?
Probabil ca nu. Studiile efectuate pe loturi de adulti si copii au aratat ca ciprofloxacinul se acumuleaza in cantitati mai mari la nivelul articulatiilor, comparativ cu alte parti ale corpului. Studiile efectuate pe caini si soareci au aratat ca o parte dintre acestia au dezvoltat o afectiune numita artropatie, incluzand modificari la nivelul articulatiei. Din aceasta cauza au fost discutii care sustineau faptul ca administrarea ciprofloxacinului in timpul sarcinii, ar putea afecta dezvoltarea articulatiilor copilului. Intr-un studiu efectuat pe un lot de copii expusi la ciprofloxacin in timpul dezvoltarii, s-a aratat ca nu exista nici o problema de dezvoltare articulara, de tulburari ale mersului sau a miscarilor in articulatie. Ciprofloxacinul fusese administrat in primul trimestru de sarcina; nu se cunosc efectele in cazul in care se administreaza tardiv in sarcina.

Este recomandat ciprofloxacinul in timpul sarcinii?

Ciprofloxacinul nu se administreaza la femeile insarcinate, cu exceptia infectiilor care nu pot fi tratate cu alt antibiotic. Este neobisnuit faptul ca ciprofloxacinul ar avea un efect nociv asupra copilului. Cu toate acestea, efectele antibioticului asupra articulatiilor sunt inca in studiu, iar studiile curente nu sunt suficiente pentru a exclude riscurile. Intrucat in cazul altor antibiotice exista studii mai aprofundate, fiind folosite mai frecvent in sarcina, se recomanda folosirea acestor antibiotice atunci cand este posibil. In cazul in care infectia este rezistenta la aceste antibiotice, se poate decide impreuna cu medicul curant folosirea ciprofloxacinei in sarcina.

Am fost expusa la bacilul antraxului si sunt insarcinata. Pot lua ciprofloxacin?
Ciprofloxacinul este medicamentul folosit pentru tratarea antraxului. In cazul in care forma de antrax este tratabila cu penicilina, atunci se recomanda tratament cu penicilina. Daca forma de antrax a pacientei nu este tratabila cu penicilina, se va recomanda folosirea ciprofloxacinei pentru tratarea infectiei. Medicul curant va fi cel care va lua aceasta decizie, in functie de riscuri si beneficii.

Pot lua ciprofloxacin daca alaptez?

Academia Americana de Pediatrie nu contraindica administrarea ciprofloxacinei la femeile care alapteaza. Acest lucru se bazeaza pe un numar mic de studii si pe beneficiile alaptatului la san. Intr-un studiu efectuat pe 10 mame care au luat ciprofloxacin in timp ce alaptau, s-a demonstrat ca nou-nascutul a primit foarte mici cantitati in laptele ingerat. Desi nu s-a demonstrat afectare articulara la acest lot de copii, in cazul in care infectia mamei se poate trata cu un alt antibiotic care este mai bine studiat, se recomanda folosirea acelui antibiotic. Ca foarte multe antibiotice, folosirea antibioticului de catre mama, poate determina aparitia de tulburari ale tranzitului intestinal la copil, de tipul diareei.

Procrearea si ciprofloxacinul la barbati

Ce se intampla daca tatal ia ciprofloxacin in perioada procreerii?
Nu exista studii care sa arate ca ar exista riscuri asupra sarcinii in cazul in care tatal face tratament cu ciprofloxacina. In general, expunerea tatalui la ciprofloxacin nu creste riscul asupra sarcinii deoarece, spre deosebire de mama, tatal nu are legatura sanguina cu fatul in dezvoltare.


Citeste si despre:

Infectia tractului urinar la tineri si adulti Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Piuria Beneficiile si riscurile antibioticelor Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Cele mai ciudate simptome de sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii