Acidul folic reduce riscul de aparitie a malformatiilor congenitale precum despicatura labiala

Publicat: 29 Ianuarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Suplimentele de acid folic administrate precoce in timpul sarcinii par sa reduca substantial riscul de aparitie a despicaturii labiale, conform unui studiu publicat in BMJ.
Efectele benefice ale administrarii acidului folic precoce in sarcina sunt bine cunoscute datorita reducerii riscului de aparitie a defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata este de 400micrograme cu administrare inca inaintea conceptiei.
Cerrcetatorii au studiat copii nascuti intre anii 1996 si 2000 dintre care: 377 nou-nascuti aveau despicatura labiala (cu sau fara palato-schizis), 196 aveau doar palato-schizis si 763 au fost copii sanatosi (lotul de control).
Independent de suplimentele de acid folic, dieta bogata in fructe, legume si alte alimente bogate in folati reduce riscul de aparitie a despicaturii labiale cu 25%. Cel mai mic risc de aparitie a despicaturii labiale a fost intalnit la femeile care pe langa o dieta bogata in folati isi administrau si suplimente de acid folic si multivitamine. Acidul folic nu ofera protectie totala impotriva aparitiei palato-schizisului singur.
Autorii studiului au recunoscut faptul ca acest studiu nu a putut demonstra fara dubii ca acidul folic previne aparitia despicaturii labiale, insa aceste rezultate combinate cu rezultatele unor studii anterioare sugereaza faptul ca acidul folic are un puterenic efect preventiv pentru aparitia acestor malformatii.

Citeste si despre:

Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 Cum putem reduce riscul depresiei? Carenta de acid folic poate duce la anemie Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12 Anemia prin deficit de acid folic Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Cum se pot depista malformatiile congenitale in primul trimestru de sarcina? Specialistul Euromaterna ne raspunde Hidratarea pielii in sezonul cald Ultrasonografia o necesitate pentru toti medicii Malformatiile congenitale Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Factori de risc pentru aparitia varicelor Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului